BVB se branșează la bursele din regiune și reia creșterea, trasă în sus de acțiunile OMV Petrom

BVB se branșează la bursele din regiune și reia creșterea, trasă în sus de acțiunile OMV Petrom
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 mar 2018

După 2 sesiuni de corecții, indicele acțiunilor blue-chip a crescut cu 2 treimi de procent, pe volume de aproape 10 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debutul de săptămână a fost de ezitare la Bursa de Valori București, cu o ușoară tendință corectivă, în măsura în care ordinele de cumpărare s-au mai temperat, așa cum semnala pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. El puncta, de asemenea, că este vorba despre o corecție tehnică, ce nu compromite trendul de creștere: „Nu se întrevede o scădere în momentul de față.”

Parcursul ascendent s-a reluat astăzi, cu un avans de 0,60% al indicelui compozit BET Plus și o apreciere de 0,67% a indicelui reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 8.790,59 puncte, reper peste maximul precedent post-criză din 31 mai 2017. Este vorba despre o reacție logică, de la reper tehnic important, media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care a servit drept suport dinamic în impulsul ascendent încă de la jumătatea lunii februarie, așa cum se vede pe graficul atașat.

BVB se branșează la bursele din regiune și reia creșterea, trasă în sus de acțiunile OMV Petrom

Reluarea creșterii este conectată unei mișcări generalizate la nivel regional, cu un avans consistent pentru principalii indici: +2,14% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,74% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,51% pentru indicele PX de la Praga. Prin contrast, bursele mature au avut o tendință preponderent pozitivă: -0,32% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,32% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,24% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,01% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Energie pentru bursă

Tot din piețele externe a existat și un alt factor de tractare, respectiv aprecierile din piața petrolului. Astfel, la Londra, cotația țițeiului de tip Brent a urcat până la un nou maxim al ultimelor 8 săptămâni, peste reperul de 69,70 dolari/baril. Acesta este contextul în care indicele energetic BET-NG de la BVB a supraperformat pieței cu o apreciere de 1,04%.

Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 2,90% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3195 lei/acțiune. Interesul s-a văzut și din punctul de vedere al volumelor. Tranzacțiile pe acțiunile companiei petroliere s-au ridicat la 8,44 milioane lei, la 2 zile după ce conducerea societății a propus distribuirea unui dividend brut de 0,02 lei/acțiune. La cotația de astăzi, randamentul net al dividendului este de 5,95%.

La același capitol, pe transferuri de 2,41 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut, cu 1,09%, până la prețul de 37,15 lei/acțiune, cu 0,95% sub maximul de la listare de 36,80 lei/acțiune consemnat chiar la jumătatea acestei luni. Susținute de perspectiva unei repartizări bune de câștiguri, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au închis cu 1,44% peste referință, până la prețul de 8,4400 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,33 milioane lei.

BCR, BRD și Raiffeisen și-au unit forțele și vor intermedia pentru Primăria Capitalei la BVB o emisiune de obligațiuni de 550 milioane lei CITEȘTE ȘI BCR, BRD și Raiffeisen și-au unit forțele și vor intermedia pentru Primăria Capitalei la BVB o emisiune de obligațiuni de 550 milioane lei

Pe contrasens față de restul pieței, dar și față de indicele sectorial, o serie de acțiuni au suferit deprecieri după cum urmează: Electrica (EL), cu un declin de 0,17%, Transelectrica (TEL), cu un recul de 1,01% și Transgaz (TGN) care s-au depreciat cu 0,48%. Transportatorul de gaze naturale a prezentat la finalul sesiunii de tranzacționare propunerea pentru repartizarea cu puțin peste jumătate din profitul net de 582,06 milioane lei, va fi distribuit sub formă de dividende, echivalentul sumei de 296,93 milioane lei. La prețul de închidere de astăzi de 413,00 lei/acțiune, randamentul net al dividendului brut de 25,22 lei/acțiune propus este de 5,80%. Randamentele sunt diferite în funcție de punctele de intrare așa cum sunt indicate pe graficul de mai jos.

BVB se branșează la bursele din regiune și reia creșterea, trasă în sus de acțiunile OMV Petrom
Cu puțin peste o cincime din rulajul de 44,25 milioane lei (9,48 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de activitatea de tranzacționare de 9,91 milioane lei a Băncii Transilvania (TLV). Cotația s-a apreciat cu 0,38%, până la prețul de 2,6600 lei/acțiune. După închiderea sesiunii de la BVB, instituția de credit a anunțat propunerea pentru distribuirea unor dividende în valoare însumată de 610,00 milioane lei, cu puțin peste jumătate din profitul net de 1,18 miliarde lei. Dividendul brut de 0,1405063951 lei/acțiune poartă un randament net de 5,02% aferent cotației de astăzi. De asemenea, banca a mai propus majorare de capital cu acțiuni gratuite în valoare de 471 milioane lei și răscumpărări de 0,8% din titluri în favoarea angajaților.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a crescut cu 1,32%, până la prețul de 15,40 lei/acțiune pe volume echivalente cu 4,69 milioane lei.

Cu excepția acțiunilor bancare, tendință preponderent negativă pe segmentul financiar

Tot de la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 0,9350 lei/acțiune, similar cu cel al ofertei publice de răscumpărare derulată luna trecută de emitent pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii. Indicele fondurilor închise BET-FI a pierdut 0,08%, nivelul de închidere fiind de 41.661,31 puncte. Tot din componența sa, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au făcut obiectul singurei tranzacții speciale din piața deal. Realizată la prețul de 2,0100 lei/acțiune, cu 12,99% sub referința de ieri, valoarea acestui schimb s-a ridicat la 1,05 milioane lei.

Tranzacții de 1,55 milioane lei, mpeste media obișnuită a respectivului emitent, am mai consemnat pe titlurile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB), care s-au depreciat cu 1,40%, până la prețul de 28,20 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
banca transilvania
brd
omv petrom
fondul proprietatea
bvb
bursa
romgaz