Conducerea Bursei – neîncrezătoare față de sustenabilitatea volumelor foarte bune din ultimele luni. Fondul Proprietatea apune, dar cu zgomot

Conducerea Bursei – neîncrezătoare față de sustenabilitatea volumelor foarte bune din ultimele luni. Fondul Proprietatea apune, dar cu zgomot
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 oct 2023

Dincolo de activitatea antrenată în săptămânile care au urmat listării Hidroelectrica, investitorii au revenit cu apetit la tranzacționare și după vacanța de vară. Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, spune că această activitate, care uneori depășește și nivelul de 100 milioane lei într-o ședință, este rezultatul unor evenimente corporative ale momentului și că, pentru o ancorare la astfel de niveluri, este nevoie de noi emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Perioada de îngheț al volumelor din prima jumătate a anului de pe bursa românească a fost urmată de o descătușare după listarea Hidroelectrica (H2O). Nu numai că piața a procesat o ofertă publică primară cu o valoare de 9,28 miliarde lei (1,87 miliarde euro), dar lichiditatea din piața secundară a sporit semnificativ, impulsionată atât de noul emitent, cât și de creșterea interesului investitorilor pentru terțe titluri.

Sunt volume față de care conducerea Bursei de Valori București manifestă prudență. „Greu de spus că se va consolida aici”, a spus directorul general Adrian Tănase într-o discuție cu Profit.ro. Nu numai că piața este departe de a se ancora la un rulaj al pieței de acțiuni de 100 milioane lei pe care l-a depășit în peste 10 sesiuni în ultimele 4 luni, dar chiar și tranzacții în zona celor 77,67 milioane lei (15,64 milioane euro) din ședința de luni sunt greu de atins în continuare, la actualii parametri ai Bursei.

FOTO Premieră după 10 ani: Două femei, executive de top în privat, numite membre în Consiliul de Administrație al Transgaz CITEȘTE ȘI FOTO Premieră după 10 ani: Două femei, executive de top în privat, numite membre în Consiliul de Administrație al Transgaz

Tănase de la BVB este conștient că această activitate la niveluri semnificativ peste media ultimilor ani este, în primul rând, rezultatul unor evenimente tehnice, rebalansări de portofolii în funcție de modificările din indici, intrări de dividende, etc. „Nu ne putem baza”, afirmă acesta.

Hidroelectrica a adus miliarde de lei pe bursă

Activitatea de pe bursa românească s-a intensificat încă dinainte de listarea propriu-zisă a Hidroelectrica, urmare a intrării pe conturile de tranzacționare ale sumelor nealocate urmare a suprasubscrierii din oferta publică. De exemplu, pe data de 5 iulie rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 118,68 milioane lei (23,99 milioane euro) și cu o zi înainte de intrarea în ringul bursier a acțiunilor cu simbolul H2O, activitatea totală se situa la 61,64 milioane lei (12,45 milioane euro).

Prima zi pe bursă a acțiunilor Hidroelectrica a depășit toate așteptările. „Eram la BNR miercuri dimineața. Când am văzut după 2-3 minute că sunt 121 milioane de lei, mă uitam: nu văd eu bine?! Nu-mi venea să cred...”, declara, la câteva zile după consumarea momentului, Horia Gustă, președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

Alro construiește un parc fotovoltaic CITEȘTE ȘI Alro construiește un parc fotovoltaic

Tranzacțiile de 759,71 milioane lei cu acțiuni Hidroelectrica au ridicat rulajul pieței de acțiuni din ziua listării la 821,31 milioane lei (165,89 milioane euro). Acesta s-a retras, în mod firesc, în sesiunea următoare, dar tot s-a ridicat la 318,29 milioane lei (64,38 milioane euro).

Volumele excepționale păreau că se estompează în cele 2 ședințe care au urmat (în care tot s-au situat în zona de 150 milioane lei), dar lichiditatea din nou a explodat la un neașteptat la 408,29 milioane lei (82,67 milioane euro) pe data de 18 iulie, când schimburile cu acțiuni Hidroelectrica s-au ridicat la 338,62 milioane lei. Transferuri apropiate de pragul de 100 milioane lei s-au realizat în sesiunile din 20 și 24 iulie, după cum reperul a fost depășit pe 28 iulie când investitorii au realizat schimburi totale de 127,27 milioane lei (27 milioane euro).

Au venit străinii

Este o activitate antrenată încă din luna iulie de investitorii instituționali, care au început să acumuleze acțiuni Hidroelectrica reacționând la decizia rapidă, în regim special, de includere a titlurilor producătorului de energie hidro în indicii internaționali de piețe de frontieră pentru MSCI și de piețe emergente pentru FTSE Russell.

Prima zi din august a reflectat, de asemenea, interesul sporit, cu tranzacții de 74,86 milioane lei (15,127 milioane euro). O acalmie specifică vacanțelor de vară a urmat, însă volume notabile, de 80,19 milioane lei (16,20 milioane euro) și 77,40 milioane lei (15,65 milioane euro) am mai consemnat în sesiunile din 9 august și, respectiv 18 august. De asemenea, reperul unor schimburi de 50 milioane lei a mai fost surmontat în alte 8 ședințe din august.

Adrian Tănase, BVB: Listarea pe o bursă mai dezvoltată nu garantează obținerea unei evaluări mai bune. Decizia de a te îndepărta de baza de investitori naturală poate fi una greșită CITEȘTE ȘI Adrian Tănase, BVB: Listarea pe o bursă mai dezvoltată nu garantează obținerea unei evaluări mai bune. Decizia de a te îndepărta de baza de investitori naturală poate fi una greșită

Este un bulgăre care încă se rostogolește. „Venim după un mare succes”, spune directorul Tănase de la BVB, amintind că listarea Hidroelectrica nu numai că este cea mai mare din istoria bursei românești, dar este și cea mai mare ofertă publică din acest an din Europa.

Astfel, listarea a validat că piața locală poate procesa tranzacții de mari dimensiuni. „Avem o bază de investitori domestici care să adreseze deal-urile acestea foarte mari”, afirmă Tănase. „Trendul de pe piața de capital este unul care ne bucură. Față de 2019 avem mai mult decât triplarea numărului de conturi. Nu este ceva de neglijat.”

Interes și după finalul vacanței de vară. Ștacheta de 100 milioane lei – trecută doar periodic

Este partea de cerere asigurată de piața locală care s-a activat, împreună cu nerezidenții, și de la începutul toamnei. Un vârf de 211,56 milioane lei (42,64 milioane euro) al pieței de acțiuni am avut în sesiunea din 6 septembrie, urmat de o lichiditate de 148,78 milioane lei (29,93 milioane euro) pe data de 20 septembrie.

Reperul unor transferuri de 100 milioane lei a mai fost depășit în alte 3 sesiuni din septembrie: 139,29 milioane lei (28,03 milioane euro) pe 15 septembrie, 125,60 milioane lei (25,25 milioane euro) pe 29 septembrie și 103,28 milioane lei (20,76 milioane euro) pe 27 septembrie.

Directorul Bursei crede că suntem departe de acest reper ca unul care poate fi ancorat: „Suta de milioane... Greu să stai la suta de milioane de lei.”

Acționarii One United Properties aprobă acordarea de dividende parțiale. Undă verde pentru contractarea de facilități de credit de 130 milioane euro CITEȘTE ȘI Acționarii One United Properties aprobă acordarea de dividende parțiale. Undă verde pentru contractarea de facilități de credit de 130 milioane euro

Mai optimist era la jumătatea verii Răzvan Raț, director general adjunct la BRK Financial Group, cu o poziție și în board-ul BVB. Într-o discuție cu Profit.ro, el amintea experiența altor listări de pe bursa românească, spunând că emitenții și-au găsit reperul volumelor undeva la 7-10% din cele ale primei zile de tranzacționare. Chiar și dacă în cazul Hidroelectrica am fi undeva sub acești parametri, tot ar fi echivalentul unor transferuri de 40-50 milioane lei, ceea ce ar însemna o dublare a valorii zilnice de tranzacționare de la bursa de Valori București și ar pune piața de capital locală într-o altă dimensiune.

Nu este ceva ca noul emitent să fi găsit, totuși, cu ușurință. În afară de efervescența lunii iulie, titlurile cu simbolul H2O au adunat transferuri de 48,43 milioane lei în sesiunea din 11 octombrie și au mai întrunit o activitate de 44,23 milioane lei în ședința din 3 august. În 2 alte ședință lichiditatea a fost cu puțin peste 38 miliarde lei și în alte 2 zile a fost trecut pragul unor schimburi de 36 milioane lei.

Titlurile de stat nou-emise în programul Fildelis intră la tranzacționare. De ce participarea s-a redus la jumătate și ce așteaptă investitorii CITEȘTE ȘI Titlurile de stat nou-emise în programul Fildelis intră la tranzacționare. De ce participarea s-a redus la jumătate și ce așteaptă investitorii

Dincolo de acest interes, investitorii au găsit apetit și pentru alte acțiuni. De exemplu, dacă Hidroelectrica a fost considerată o oportunitate, cu atât mai mult a apărut că are sens achiziția acțiunilor OMV Petrom (SNP) la un multiplu mai atractiv. Pe acest emitent în sesiunea din 20 septembrie s-au adunat volume echivalente cu 35,36 milioane lei. De asemenea, din iulie până în prezent, în alte 6 sesiune nivelul tranzacțiilor a fost în zona 20-25 milioane lei.

„S-a îmbunătățit activitatea și pe celelalte companii. S-a văzut”, spune Tănase, care vede în listarea Hidroelectrica un catalizator. „A adus interes și pentru companiile din jurul ei.”

Fondul Proprietatea apune, dar cu zgomot

Cea mai evidentă activare la tranzacționare a investitorilor este în cazul vânzătorului din tranzacție, Fondul Proprietatea (FP).

Recordul de 123,49 milioane lei s-a înregistrat pe 6 septembrie, când a fost ex-data la dividendul special plătit din cash-ul obținut ca urmare a ofertei de la Hidroelectrica. Momentul listării din iulie a adus, de asemenea, un rulaj de 58,14 milioane lei pe acest emitent. Schimburi apropiate de reperul de 40 milioane lei a mai fost atins în 2 sesiuni din luna septembrie.

Activitatea excepțională pe acțiunile FP a fost catalizată de dividendele speciale, dar și de scăderea până al un nivel de numai 3,51% în structura indicelui BET, unde a devenit doar al 7-lea simbol și din care în istoria sa a reprezentat și o cincime.

FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe CITEȘTE ȘI FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe

Aceste mutări corporative și rebalansări sunt caracterizate de Tănase de la BVB drept „evenimente tehnice” și au influențat volumele foarte mari ale perioadei. „Trebuie să construim această lichiditate recurentă, să nu depindă de astfel de evenimente”, spune directorul Bursei, completând că instituția unde are conducerea executivă vizează atragerea de noi emitenți pentru atingerea acestei ștachete.

Până atunci, vedetele vechi au avut aportul lor. De la listarea Hidroelectrica, cele mai mari tranzacții cu acțiuni Banca Transilvania (TLV) s-au înregistrat în sesiunea din 15 septembrie, acestea ridicându-se la 39,98 milioane lei. În prefigurarea intrării titlurilor H2O în ring, acțiunile băncii mai adunaseră schimburi de 32,18 milioane lei în sesiunea din 5 iulie, în afară de acest moment pragul unor transferuri de 20 milioane lei mai fiind depășit de alte 8 ori pe titlurile instituției de credit.

Familia Vuza, care controlează Chimcomplex, cumpără de la Infinity Capital pachetul de 23% din acțiunile Sinterom, unde este acționar majoritar CITEȘTE ȘI Familia Vuza, care controlează Chimcomplex, cumpără de la Infinity Capital pachetul de 23% din acțiunile Sinterom, unde este acționar majoritar

Este o activitate impulsionată începând cu această vară și care nu a fost prinsă din punctul de vedere al comisionării în bugetul pe acest an al Bursei de Valori București care a luat în calcul doar taxarea dea-ului din piața primară pentru întregul pachet de 19,94% din acțiunile Hidroelectrica pe care Fondul Proprietatea l-a pus în vânzare.

Totuși, investitorii au început să includă în prețul acțiunilor cu simbolul BVB încă de la jumătatea acestui an ceea ce ar urma să fie venituri din procesarea tranzacțiilor sporite. Totuși, trendul ascendent care a adus o dublare a prețului acestor titluri în anul 2023 este mai degrabă potențat de interesul investitorilor pentru poziții cât mai importante în acționariat în prefigurarea unei AGA unde va fi aleasă componența Consiliului de Administrație, dar și președintele acestuia, conform unor multiple discuții ale Profit.ro cu profesioniști din piața de capital.

Conducerea Bursei – neîncrezătoare față de sustenabilitatea volumelor foarte bune din ultimele luni. Fondul Proprietatea apune, dar cu zgomot

Dincolo de scepticismul conducerii Bursei, volumele au fost foarte bune și în prima jumătate a lunii octombrie. Doar în 3 sesiuni rulajul pieței de acțiuni a fost mai mic de 50 milioane lei, cu un minim de 38,67 milioane lei (7,78 milioane euro) în data de 9 octombrie. Reperul de 70 milioane lei a fost atins sau depășit de 5 ori, activitatea-record fiind cea în echivalent 86,88 milioane lei (17,50 milioane euro) din ziua de 12 octombrie.

Caracteristica toamnei nu a fost numai cea a lichidității peste media care a adus promovarea BVB la statutul de piață emergentă sub criteriile agenției de evaluare financiară FTSE Russell, dar și aceea că aceasta a fost mai bine distribuită în adâncime, cu mai mulți emitenți depășind un prag al relevanței de 1 milion de lei.

Este o activare a investitorilor față de care, însă, directorul Bursei de Valori București Tănase, el însuși cu experiență în administrarea activelor financiare, inclusiv la fondurile de pensii NN unde a activat peste un deceniu, estge precaut. „Este departe să fac această speculație, că este o lichiditate care se consolidează”, conchide acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
adrian tanase
hidroelectrica
fondul proprietatea
omv petrom