CONFIRMARE DOCUMENT: Primăria condusă de Firea se pregătește să împrumute peste jumătate de miliard lei pentru a nu rămâne fără bani în an electoral. Promisiune de dublare a investițiilor

CONFIRMARE DOCUMENT: Primăria condusă de Firea se pregătește să împrumute peste jumătate de miliard lei pentru a nu rămâne fără bani în an electoral. Promisiune de dublare a investițiilor
Thomas Dincă
Thomas Dincă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 feb 2020

Municipiul București pregătește contractarea de pe piață, inclusiv din străinătate, de finanțări rambursabile pe maximum 10 ani de aproape 575 milioane lei, pentru a refinanța o emisiune de obligațiuni al cărei principal ajunge la scadență în luna mai a acestui an și care, dacă ar fi achitată, ar lăsa Primăria Capitalei fără bani de investiții, în condițiile scăderii încasărilor din cote defalcate din impozitul pe venit, una din principalele surse de alimentare a bugetului local. Operațiunea este pregătită spre lansare și confirmă informațiile anunțate, cu aceste date, din luna septembrie de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În 2005, Capitala a contractat obligațiuni de 500 milioane euro, care ar fi trebuit rambursate integral în 2015. În schimb, în anul respectiv, acestea au fost refinanțate prin alte 4 emisiuni de obligațiuni. Una dintre acestea ajunge la maturitate în mai 2020, când Primăria ar trebui să plătească în acest scop 550 milioane lei rată de capital, plus cupoane de aproape 20 milioane lei.

În primăvara anului 2018, Profit.ro a anunțat în premieră că primăria lansează o emisiune de obligațiuni de 555 milioane lei și că trei bănci și-au unit forțele pentru intermedierea operațiunii, respectiv Banca Comercială Română, BRD și Raiffeisen Bank. 

Municipalitatea arată acum că, dacă ar rambursa obligațiunile, ar rămâne fără bani de cheltuieli de capital, estimând pentru 2020 investiții de peste 1,95 miliarde lei, de 2,5 ori mai mari față de media celor 3 ani anterior, 2017-2019.

Google acceptă să plătească aproape un miliard de euro pentru a-și reglementa contenciosul cu fiscul francez CITEȘTE ȘI Google acceptă să plătească aproape un miliard de euro pentru a-și reglementa contenciosul cu fiscul francez

În 2020 sunt alegeri locale, mandatul primarului general Gabriela Firea și cele ale consilierilor generali ajungând la final.

Un alt argument este că Municipiul București nu mai poate contracta împrumuturi special pentru investiții, "întrucât plafonul global de trageri din finanțările rambursabile autorizat de Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale (de la nivelul Guvernului – n.r.) pentru unitățile administrativ-teritoriale aferent anului 2019 este utilizat integral, iar disponibilul de trageri alocat anului 2020 este aproape epuizat, în condițiile în care o unitate administrativ-teritorială are un plafon anual individual de contractare de datorie publică locală de maxim 100 milioane lei/an", se arată într-un document al Primăriei.

Astfel, potrivit sursei citate, municipalitatea are în vedere "contractarea și/sau garantarea unei/unor finanțări rambursabile interne/și sau externe, în valoare totală de până la 574.869.000 lei (inclusiv cupoane obligațiuni), cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani". 

Tarifele vamale ar putea reduce nivelul PIB-ului global cu 0,8% în 2020 CITEȘTE ȘI Tarifele vamale ar putea reduce nivelul PIB-ului global cu 0,8% în 2020

Împrumutul va fi negociat de primarul general și garantat cu veniturile proprii ale bugetului local al Capitalei, fără nicio obligație sau răspundere din partea Guvernului. În 2018, Primăria a mai refinanțat o tranșă din obligațiunile contractate în 2015, printr-o emisiune nouă, în valoare de 555 milioane lei.

La rectificarea din vara anului trecut, veniturile și cheltuielile bugetului Capitalei au fost diminuate cu peste 608 milioane lei față de prevederile bugetare inițiale. Potrivit municipalității, rectificarea a fost necesară "având în vedere gradul efectiv de realizare a veniturilor în primele 5 luni ale anului curent, când se constată o diminuare a veniturilor bugetului local, urmare a încasărilor din cotele defalcate din impozitul pe venit în scădere semnificativă față de aceeași perioadă a anului 2018". 

În toamnă, Consiliile Județene, toate cele 109 municipii și comunele din România au cerut Guvernului să aprobe, conform legii, bugetul pentru anul 2020 până la finalul acestui an. Autoritățile locale au mai solicitat modificarea articolelor 32 și 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, astfel încât finanțarea unităților administrativ-teritoriale să fie reglementată prin Legea finanțelor publice locale și nu prin Legea bugetului de stat, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.

Alte revendicări au fost finanțarea integrală de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav din teritoriu, precum și constituirea, începând cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabilă pentru unitățile administrativ-teritoriale în vederea asigurării contribuției proprii a acestora la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile.

CONFIRMARE DOCUMENT: Primăria condusă de Firea se pregătește să împrumute peste jumătate de miliard lei pentru a nu rămâne fără bani în an electoral. Promisiune de dublare a investițiilor
CONFIRMARE DOCUMENT: Primăria condusă de Firea se pregătește să împrumute peste jumătate de miliard lei pentru a nu rămâne fără bani în an electoral. Promisiune de dublare a investițiilor
Sursă: PMB

Sursă: PMB

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumuturi municipiul bucuresti
obligatiuni municipiul bucuresti
refinantare obligatiuni municipiul bucuresti
primaria capitalei investitii
datorii primaria capitalei
gabriela firea
cote defalcate impozit pe venit primarii
alegeri locale 2020
gabriela firea mandat primar general