CONFIRMARE FOTO Deal-ul politic PSD-PNL, concretizat: Nicu Marcu de la Curtea de Conturi este candidatul unic avizat pentru șefia ASF. "Decizia de suspendare a tranzacționării companiilor de stat - inspirată. ASF să fie un bulldog al fondurilor de pensii"

CONFIRMARE FOTO Deal-ul politic PSD-PNL, concretizat: Nicu Marcu de la Curtea de Conturi este candidatul unic avizat pentru șefia ASF. "Decizia de suspendare a tranzacționării companiilor de stat - inspirată. ASF să fie un bulldog al fondurilor de pensii"
scris 23 iun 2020

Actualul vicepreședinte al Curții de Conturi Nicu Marcu a fost votat, marți, în comisile de specialiate ale Paralamentului, drept unicul candidat la șefia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), fiind susținut atât de PSD, cât și de PNL, după cum a relatat anterior Profit.ro. În comisii, Nicu Marcu a susținut că prima măsură pe care o va lua la ASF, dacă va fi confirmat și de plenul Parlamentului, va fi de a stinge conflictele publice și interne din instituție. Marcu a mai spus că ASF trebuie să fie un câine de pază al intereselor cetățenilor privind pensiile private și a arătat că decizia Parlamentului, luată la inițiativa PSD, de a suspenda tranzacționarea la bursă a activelor minoritare de la companiile de stat, a fost ”inspirată” în contextul actual.

Profit.ro a relatat anterior, în exclusivitate, că șeful PSD Marcel Ciolacu ar fi negociat cu premierul Ludovic Orban cedarea conducerii ASF pentru care altminteri social-democrații ar avea majoritatea în Parlament să o obțină. Astfel, cedând un loc suplimentar PSD la autoritatea de resort pentru reglementarea pieței de energie, ANRE, liberalii l-au propus la șefia ASF pe Nicu Marcu, în prezent la vicepreședinte la Curtea de Conturi. Conform acelorași surse, el este de fapt tot un protejat al PSD, respectiv al lui Paul Stănescu, șeful organizației Olt și care ocupă o poziție de vârf și în conducerea interimară a social-democraților.

Programul Kurzarbeit - pregătit să fie introdus în România. Primele detalii CITEȘTE ȘI Programul Kurzarbeit - pregătit să fie introdus în România. Primele detalii

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților și Senat l-au audiat și votat, marți, online, pe Nicu Marcu drept unicul candidat pentru poziția de pentru ocuparea funcției de președinte - membru executiv al Consiliului Autoritătii de Supraveghere Financiară.

CONFIRMARE FOTO Deal-ul politic PSD-PNL, concretizat: Nicu Marcu de la Curtea de Conturi este candidatul unic avizat pentru șefia ASF.

Întrebat ce îl califică pentru această funcție, care, potrivit legii, prevede o experiență minimă de 8 ani în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și pieței de capital, Nicu Marcu a spus că, din punct de vedere academic, a predat și predă analiză ecnomică și financiară, în calitate de cadru didactic universitar, iar în ce privește calificarea practică a fost contabil șef, director economic, secretar general al ANAF, acum fiind și vicepreședinte al Curții de Conturi.

Marcu a arătat că prima măsură pe care o va lua în calitate de președinte al ASF va fi să stingă conflictele atât publice, cât și interne - pe care le cunoaște din presă - din cadrul instituției, având în vedere că Autoritatea reglementează sectoare economice care contribuie cu peste 10% la PIB-ul României.

Candidatul unic la șefia ASF a mai arătat că instituția trebuie să fie ca ”un câine de pază, un bulldog” al fondurilor de pensii, astfel încât ”cetățenii să fie asigurați că, atunci când se vor pensiona, vor beneficia de pensiile respective”. Nicu Marcu a lăudat, de altfel, performanța fondurilor de pensii private, arătând că ratele de rentabilitate ale acestora au crescut de la an la an, iar ”riscul este atât de diminuat, mergând chiar până la eliminare”.

Firmele și cetățenii vor răspunde penal în fața autorităților române și pentru spălarea de bani în țări care nu incriminează astfel de fapte CITEȘTE ȘI Firmele și cetățenii vor răspunde penal în fața autorităților române și pentru spălarea de bani în țări care nu incriminează astfel de fapte

Nicu Marcu a arătat, în schimb, că este în ”asentimentul Parlamentului” cu proiectul de lege, inițiat de PSD, prin care statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani, iar pachetele minoritare nu vor mai putea fi listate pe bursă.

”Măsura luată de Parlament, prin restricționarea la tranzacționare, a fost corectă. Punctul meu de vedere este că a fost o măsură prudentă pe care statul, prin legislativ, a fost inspirat să o facă, pentru că în acest momente, având în vedere această pandemie, au fost perioade când cotațiile burselor au scăzut foarte mult și riscul ca acțiunile să fie cumpărate foarte jos a fost foarte mare. Sunt în asentimentul Parlamentului cu decizia luată”, a afirmat Nicu Marcu.

Opinia acestuia este contrară părerilor PNL și Guvernului, premierul Ludovic Orban, liderul PNL, anunțând deja că proiectul, care nu a fost încă promulgat, va fi atacat la Curtea Constituțională.

DECIZIE Restructurarea financiară, extinsă astfel încât să acopere datorii către stat restante până la 31 iulie 2020 CITEȘTE ȘI DECIZIE Restructurarea financiară, extinsă astfel încât să acopere datorii către stat restante până la 31 iulie 2020

Membrii celor 4 comisii de specialitate din Parlament au avizat, în cele din urmă, numirea lui Nicu Marcu în funcția de președinte al ASF, cu 51 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă și o abținere. Potrivit datelor Profit.ro, voturile împotrivă au venit din partea USR, în timp ce PSD și PNL au votat pentru numirea lui Nicu Marcu.

Plenul Parlamentului ar urma să confirme, miercuri, prin vot final, numirea candidatului unic la șefia ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
parlament
psd
pnl
nicu marcu
presedinte