Corecție de 13% a acțiunilor Transgaz în ziua ex-dividend

Corecție de 13% a acțiunilor Transgaz în ziua ex-dividend
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 iun 2017

Titlurile companiei de stat Transgaz (TGN) s-au corectat cu 13% în prima zi în care investitorii nu au mai putut cumpăra acțiuni cu drept de dividend, până la prețul de 388 lei, evoluție ce a antrenat scăderea indicelui din sectorul energetic cu 2,5%. Operatorul sistemului național de transport gaze a consemnat al doilea cel mai mare rulaj din piața de acțiuni, de aproape 6,06 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunea Transgaz s-a ieftinit cu 58 lei față de prețul la care a închis vineri, de 466 lei. Corecția a fost cu circa 11,6 lei peste valoarea dividendului brut de 46,33 lei aprobat în aprilie de acționari.

Ministerul Economiei, principalul acționar al Transgaz, cu peste 58% din acțiuni, a propus la finele lunii acordarea unui dividend suplimentar de peste 1,7 miliarde de lei din rezervele companiei, însă propunerea a fost respinsă în AGA din 19 iunie.

EXCLUSIV Noua evaluare a BVB, pentru oferta de retragere, ar urma să vină abia la toamnă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua evaluare a BVB, pentru oferta de retragere, ar urma să vină abia la toamnă

Deprecierea titlurilor Transgaz a atras un declin de 2,49% la nivelul indicelui energetic BET-NG. Indicele principal BET, unde acțiunile Transgaz au o pondere de aproximativ 6,8%, a scăzut cu 1,32%.

BETPlus a avut un recul similar, de 1,30%.

Valoarea schimburilor din piața de acțiuni a rămas și astăzi sub media din acest an. Rulajul de astăzi s-a ridicat la 37,3 milioane de lei, comparativ cu o medie de circa 53,9 milioane de lei consemnată de la începutul anului.

SIF Moldova (SIF2) a fost cel mai tranzacționat emitent din piața principală, cu transferuri de 6,18 milioane de lei, societatea de investiții financiare fiind urmată îndeaproape de Transgaz.

Podiumul a fost completat de Fondul Proprietatea (FP), cu un rulaj de 5,44 milioane de lei și o depreciere la nivelul prețului de 0,34%, până la 0,869 lei/unitate. Fondul adminisrat de britanicii de la Franklin Templeton a anunțat astăzi că a răscumpărat acțiuni și GDR-uri de 6,67 milioane de lei săptămâna trecută, valoarea totală a tranzacțiilor efectuate de la începutul celui de-al optulea program de răscumpărare urcând la 26,35 milioane de lei.

Pe piața deal, singurul emitent activ luni a fost Digi Communications (DIGI), cu 2 transferuri în valoare totală de 3,9 milioane de lei. Pe piața principală, compania din telecom a consemnat tranzacții de aproape 600.000 de lei. Acțiunile Digi s-au depreciat cu 1,78%, până la de 38,6 lei/unitate, cu 3,5% sub prețul ofertei publice de 40 lei.

Compania de telecomunicații a fost inclusă luna aceasta în componența indicelui BET, la o lună de la listare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
actiuni
evolutii
transgaz
ex-dividend
corectie