Eliminarea pragurilor la SIF-uri, amânată din nou de parlamentari

Eliminarea pragurilor la SIF-uri, amânată din nou de parlamentari
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 oct 2015

Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a avizat astăzi favorabil ordonanța de urgență de modificare a legii pieței de capital. O propunere privind îndepărtarea pragurilor la SIF-uri a fost respinsă de pe ordinea de zi din considerente procedurale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ar fi luat oarecum prin surprindere piața, însă pragurile la SIF-uri au fost la un pas de a fi doborâte. O propunere din partea Coaliției pentru Dezvoltarea României a vizat îndepărtarea acestei bariere din piața de capital românească însă a fost respinsă de pe ordinea de zi Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților din considerente procedurale, conform informațiilor obținute de Profit.ro de la persoane prezente la dezbatere.

Comisia a avizat favorabil proiectul de lege de adoptare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.90/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr.297/2004 privind piața de capital care urmează să plece către plenul Camerei, for decizional după ce actul normativ a fost deja aprobat de Senatul României în luna martie.

Viorel Ștefan, președintele Comisiei, a obiectat că propunerea privind pragurile la SIF ar fi trebuit făcută înainte de votul din Senat și că un amendament nu poate fi făcut de către Coaliție, acest drept avându-l exclusiv parlamentarii. Fostul ministru de finanțe Gheorghe Ialomițianu a întrebat de ce Coaliția nu a venit la un parlamentar pentru ca acesta să le preia propunerea, astfel încât să o promoveze pe ordinea de zi. Cert este că niciunul dintre aleși nu a preluat ideea eliminării pragurilor la SIF-uri, aceasta nefigurând în cele din urmă pe ordinea de zi.

Totuși pragurile la SIF-uri pot fi eliminate

Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Finanicară (ASF), prezent la dezbateri, nu a intervenit pe subiect. "E o chestie la care ASF nu e parte", a declarat acesta pentru Profit.ro.

Nefiind pe ordinea de zi și reglementatorul pieței neavând drept de inițiativă legislativă, o intervenție nici nu își avea locul, a explicat Ursache. Pe de altă parte, nu este exclus ca propunerea să fie reluată printr-un amendament al unuia sau mai multor parlamentari la dezbaterea în plen. Ursache amintește că, personal, spune încă din anul 2009 că această îngrădire de deținere la cele cinci societăți de investiții financiare reprezintă o "pacoste".

"Orice zi de întârziere nu e favorabilă pieței", a continuat oficialul ASF.

Fondurile de pensii își impun punctul de vedere în privința diluării unilaterale a participațiilor minoritare

Avizul Comisiei a fost dat pentru o formă a proiectului de lege care dă câștig de cauză fondurilor de pensii în privința posibilității diluării unilaterale a acționarilor minoritari prin interzicerea acestora de a participa la majorări de capital cu aport în numerar sau în natură. Astfel, pentru o astfel de ridicare a dreptului de preferință vor fi necesare 85% din voturile acționarilor, față de varianta propusă inițial de 75%.

În legea 297/2004 prevederea menționa atât nivelul de 75% din drepturile de vot, cât și 75% dintre acționari, fiind restrictivă pentru folosirea acestei stipulații. Văzută ca o îndepărtare a uneia dintre constrângerile pieței, propunerea înaintată în toamna anului 2014 de schimbare a articolului 240 în proiectul de modificare a legii pieței de capital.

Încă de atunci, însă, a fost contestată atât de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), cât și de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC). „Această modificare este evident în defavoarea acționarilor și trebuie corectată de urgență”, spunea atunci Dumitru Beze, președintele ultimeia dintre Asociații.

La rândul său, Mugur Popescu, director de investiții al BCR Pensii își exprima îngrijorarea că modificările ar prezenta mai multe riscuri decât beneficii pentru acționarii minoritari.

"Schimbările propuse creează un potențial de abuzuri ale acționarilor majoritari în sensul realizării unor astfel de operațiuni doar pentru a obține diluarea în cadrul companiei a acționarilor minoritari, ajungându-se până la punctul în care  companiile ar putea fi delistate de pe bursă, cu implicații semificative pentru piața  locală de capital”, spunea atunci Popescu.

Asociația fondurilor de pensii și-a însușit, în consecință, o propunere ceva mai restrictivă privind posibilitatea diluării unilaterale a acționarilor minoriari, aceasta având câștig de cauză în proiectul adoptat astăzi de Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
praguri
bvb
parlament
sif
asf
mircea ursache