Epurările lui Erdogan fac prima victimă în industria financiară

Epurările lui Erdogan fac prima victimă în industria financiară
scris 28 iul 2016

Șefului departamentului de cercetare al uneia dintre cele mai mari case de brokeraj din Turcia i-a fost retrasă licența și i se va declanșa urmărirea penală pentru ce a scris într-un raport de analiză al impactului asupra sectorului privat local al tentativei de lovitură de stat.

Represaliile extinse din Turcia împotriva adversarilor politici ai regimului condus de președintele Recep Tayyip Erdogan în contextul eșecului puciului din 15 iulie, ajung și în sectorul financiar. Mert Ulker, șef al departamentului de cercetare de la casa de brokeraj Ak Investment, a rămas fără loc de muncă după ce autoritatea de supraveghere i-a retras licența la începutul acestei săptămâni transmite Bloomberg. El se va confrunta și cu urmărirea penală.

Aparent, cauza este un raport de analiză care a urmat tentativei de lovitură de stat. În documentul furnizat către clienți pe 18 iulie, Mert Ulker afirmase că după eșecul puciului este de așteptat ca Erdogan să-și concetreze încă și mai mult puterea în mâinile sale, cu impact negativ asupra mediului investițional și a plasamentelor externe de capital. El miza pe deprecierea pe mai departe a lirei turcești și scăderea bursei, cu efecte nefavorabile asupra economiei reale.

Mehmet Ali Akben, șeful autorității de reglementare a pieței de capital din Turcia, a afirmat încă din data de 21 iulie că nu aprobă rapoartele de analiză care tind să deturneze așteptările și să creeze o atmosferă negativă. Documentul instituției pe care o conduce menționează sec faptul că Mert Ulker ar fi eșuat în a-și îndeplini responsabilitățile de serviciu. Nu există o precizare, în schimb, dacă licența Ak Investment, va fi afectată în vreun fel.

Efectul loviturii de stat din Turcia: Rezervările s-au prăbușit, dar românii care au cumpărat deja vacanțe în Antalya nu renunță la ele CITEȘTE ȘI Efectul loviturii de stat din Turcia: Rezervările s-au prăbușit, dar românii care au cumpărat deja vacanțe în Antalya nu renunță la ele

Acuzațiile penale vor veni în subsidiar, acesta fiind pus sub articolele 299 și 301 din codul penal privind ofensa adusă președintelui Turciei, a națiunii sau a instituțiilor statului.

Pedepsirea analiștilor mai degrabă dăunează climatului investițional din Turcia, spune Ghanem Nuseibeh, fondator la Londra Cornerstone Global Associates, firmă de consultanță în domeniul riscului. „Dacă acest mediu va persista, Turcia va atinge punctul de unde încrederea în sectorul său financiar și în economia sa se va nărui, pe măsură ce investitorii străini vor fi tot mai îngrijorați”, a declarat acesta.

Casele de brokeraj din Turcia deja se repliază. Semn al autocenzurii, 5 intermediari menționează în rapoartele de analiză cerințele autorității de resort de a nu disemina panică, în timp ce unele pur și simplu nu au mai redactat astfel de materiale, ceea ce se vede într-un declin al traficului de e-mail-uri al acestora cu investitorii nerezidenți.

Nathan Griffiths, care are în administrare 1,1 miliarde dolari pentru NN Investment Partners la Haga, spune că deja ia în calcul că rapoartele de analiză ale industriei financiare din Turcia scad în relevanță de vreme ce nu mai pot face comentarii echilibrate. „Este teribil pentru integritatea comunității de brokeraj din Turcia”, a spus managerul de fond.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
bursa
broker
erdogan
nn