EXCLUSIV Caz de incompatibilitate la BVB

EXCLUSIV Caz de incompatibilitate la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mar 2016

Bogdan Mugescu, angajat al Bursei de Valori București, a fost votat ca membru în Consiliul de Adminstrație al BTT, deși regulamentul de organizare al BVB și codul de etică interzic aceasta. "Regulile noastre interne nu permit așa ceva", spune și salariatul operatorului de piață, care afirmă că a notificat BTT pentru acest lucru și societatea va începe un proces de recrutare pentru înlocuirea sa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un vot dintr-o Adunare Generală a Acționarilor la un emitent listat la Bursa de Valori București l-a împins în stare de incompatibilitate pe un reprezentant al operatorului de piață. Bogdan A. Mugescu, Business Development și PR Specialist în cadrul BVB, a fost desemnat de acționari în data de 7 martie unul dintre cei 5 membri ai Consiliului de Administrație al BTT SA București (BIBU), societate aflată în proporție de peste 87% în proprietatea Ministerul Turismului și Sportului.

Prezența în CA al unei companii listate la BVB a unui salariat al Bursei este expres interzisă atât de Regulamentul de Organizare și Funcționare al operatorului de piață, cât și de Codul de etică al instituției. Contactat de Profit.ro, Mugescu a confirmat că este vorba despre persoana sa, dar a adăugat că a notificat BTT că nu poate face parte din CA.

"Regulile noastre nu permit așa ceva", a declarat Mugescu, care mai spune că BTT reia desemnarea membrilor CA în baza unei proceduri de recrutare transparente cum s-a aplicat și altor societăți în proprietate de stat. Totuși, până în prezent, firma de turism nu a notificat piața asupra unei demisii a salariatului Bursei din cadrul Consiliului de Administrație.

Sobolewski (BVB): Operațiunea SIF Moldova are temei legal robust, iar piața AeRO oferă oportunități. Beze (AIPC): Șeful BVB nu înțelege piața CITEȘTE ȘI Sobolewski (BVB): Operațiunea SIF Moldova are temei legal robust, iar piața AeRO oferă oportunități. Beze (AIPC): Șeful BVB nu înțelege piața

Ultima informare către Bursă este cea privind Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 7 martie, când pe primul loc pe ordinea de zi a fost desemnarea cu vot secret a Consiliului de Administrație având în componența sa pe Simona Caraghiaur, Bogdan-Alexandru Mugescu, Alexandra Florea, Dana Pavel și Laurențiu Crîmu.

Înainte de a ajunge la Bursa de Valori București - unde este unul dintre cei mai activi angajați ai BVB în demersurile de atragere a companiilor cu capitalizare mică sau medie pentru a fi listate pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO - Mugescu a fost realizator TV pe teme bursiere la postul de televiziune Money Channel.

Ce spun documentele Bursei

Articolul 99, alineatul 2 al Regulamentului BVB aprobat prin decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17 iulie 2015, menționează faptul că "angajații BVB nu pot deține calitatea de  administrator, salariat, cenzor, agent pentru servicii de investiții financiare, reprezentant al compartimentului de control intern sau auditor la emitenții de instrumente financiare admise la tranzacționare pe piețele reglementate sau sistemele alternative de tranzacționare administrate de BVB".

De asemenea, Codul de etică al BVB prevede la punctul referitor la conflictele de interese și rezolvarea lor că "personalul BVB nu poate deține calitatea de acționar, administrator, salariat, cenzor, agent de servicii de investiții financiare, reprezentant al Compartimentului de control intern sau auditor al unui client al BVB de tipul participanților, emitenților de instrumente financiare tranzacționate la BVB, cu excepția emitentului BVB."

Mai există BTT?

BTT este fostul Birou de Turism pentru Tineret care facilita în perioada socialistă participarea tinerilor la programe de turism sau intermedia accesul în unitățile de cazare. Compania este listată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO al BVB, venit fiind de pe piața Rasdaq, dizolvată anul trecut.

Titlurile emitentului se tranzacționează sporadic. La ultimul preț de 0,64 lei/acțiune din 15 ianuarie capitalizarea bursieră a companiei este de 3,46 milioane lei (775.000 euro). Societatea încă deține unități hoteliere, chiar la AGOA din 7 martie fiind votate decizii cu privire la destinația unora dintre active, cele mai multe din stațiunea Costinești.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan mugescu
bvb
bursa
incompatibilitate
asf
btt
turism