EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva

EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva

Compania care a construit cel mai vizitat temple hindu din Nepal ar urma să aibă o prezență indirectă pe bursa românească. Sursa foto: Nature Clicks / Dreamstime.com

scris 29 sep 2022

Operatorul de telecomunicații Moldcell, cu sediul în Chișinău, preluat în anul 2020 de Caudhary Group, multinațională cu capital nepalez, are intenția de a se lista la Bursa de Valori București. Compania, cu a 2-a cotă de piață pe segmentul telefoniei din Republica Moldova, ar urma să vină la cota pieței locale, însă nu mai devreme de banca maib, de asemenea din Basarabia, care are planuri de a intra în ringul bursier românesc anul viitor, conform informațiilor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Pe un drum deschis în anul 2018 de producătorul de vinuri Purcari Wineries (WINE), companii din Basarabia ar urma să se listeze pe piața locală de capital. La Forumul Moldova - Romania: Capital Bridges, organizat la jumătatea acestei luni, reprezentanții Bursei de Valori București și-au anunțat intenția de a lega punți peste Prut prin atragerea firmelor din Republica Moldova pentru a se finanța folosind platforma lor.

Inedit, acest pod ar putea fi folosit pentru intrarea capitalului nepalez în România. Moldcell, furnizor de servicii de telefonie mobilă și internet în Basarabia, recent achiziționat de un mare grup asiatic, are intenții de listare la BVB.

Fondatorul celei mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor, unul din cei mai bogați oameni din lume, a venit în România și anunță: Binance deschide birou local, iar din octombrie va avea serviciu de asistență în limba română CITEȘTE ȘI Fondatorul celei mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor, unul din cei mai bogați oameni din lume, a venit în România și anunță: Binance deschide birou local, iar din octombrie va avea serviciu de asistență în limba română

Compania de peste Prut ar urma să acopere un domeniu care este reprezentat de Digi Communications (DIGI) la BVB, piață unde povestea listării Romtelecom – repetată obsesiv la începutul secolului – nu s-a materializat vreodată. Cu un număr de 1,6 milioane utilizatori în anul 2021, Moldcell deține a 2-a cotă de piață din Republica Moldova, după filiala locală a Orange.

Suedezii și nepalezii – tranzacție majoră la Chișinău

Societatea, care operează încă din anul 2000, a fost vândută în martie 2020 către Chaudhary Group, cea mai importantă multinațională din Nepal, care grupează 160 de companii în 35 de țări, deține 123 de mărci și are aproximativ 15.000 de angajați.

Grupul este deținut de Binod Kumar Chaudhary, în vârstă de 67 de ani, creditat ca singurul miliardar nepalez de revista Forbes, la nivelul anului 2019 averea netă a acestuia fiind estimată la 1,7 miliarde dolari. Omul de afaceri are și activitate politică, fiind reprezentant în Parlamentul național.

PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Aurel Bernat, BT AM: Românii trebuie să învețe să cumpere acțiunile și când sunt la discount, așa cum procedează cu televizoarele și mașinile CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Aurel Bernat, BT AM: Românii trebuie să învețe să cumpere acțiunile și când sunt la discount, așa cum procedează cu televizoarele și mașinile

Vânzătorul Telia Company AB, corporație deținută de guvernul Suediei, a înstrăinat pachetul de 100% din Moldcell către CG Cell Technologies DAC, firmă parte a grupului nepalez, înregistrată în Irlanda și care îi are ca acționari pe fiii lui Binod Chaudhary, respectiv Rahul și Varun Chaudhary.

Într-o secvență de listări așteptată, din Republica Moldova, Moldcell ar urma să vină la cota BVB după banca maib, care și-a anunțat intenția pentru anul viitor, compania telecom urmând să fie o prezență importantă a unei firme având ca acționar majoritar un grup asiatic.

Moldcell a avut pierderi în ultimii 3 ani, care s-au ridicat la 55,65 milioane lei moldovenești (3,15 milioane dolari) anul trecut, însă reduse de la 103,62 milioane lei moldovenești (5,99 milioane dolari) în anul tranzacției 2020 și 109,55 milioane lei moldovenești (6,23 milioane dolari) în 2019.

Cine sunt nepalezii care vor la BVB

Operatorul de telefonie cu 335 de angajați are acum un acționar puternic, Chaudhary Group fiind un consorțiu care are ținta atingerii unor afaceri de 5 miliarde dolari pentru anul 2025. Începuturile acestuia se leagă de Bhuramall Chaudhary, bunicul actualului proprietar, care a deschis în capitala Neplalului, Kathmandu, un magazin care vindea textile din import.

Grupul a câștigat în relevanță în anul 1957, când a început să opereze hotelul Crowne Plaza din Kathmandu, ulterior extinzându-se în mai multe sectoare, operațiuni fiind atât în parcul industrial CG inaugurat în Nepal în anul 1995, dar și în terțe țări.

PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Bogdan Maioreanu, eToro: Cu cât ești mai tânăr, cu atât ai mai mult timp să acumulezi avere. În domeniul investițiilor importantă este învățarea continuă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Bogdan Maioreanu, eToro: Cu cât ești mai tânăr, cu atât ai mai mult timp să acumulezi avere. În domeniul investițiilor importantă este învățarea continuă

Inedit, ilustrare a forței grupului, acesta a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva. Finalizat în anul 2017, situl religios Shashwat Dham, care include școli ale învățăturii hinduse și un centru de meditație yoga, a devenit cel mai vizitat din Nepal.

Dincolo de acționarul puternic, Moldcell, companie cu vânzări nete de 1,19 miliarde lei moldovenești (67,18 milioane dolari) anul trecut, operează pe o piață a telecomunicațiilor în suferință în Republica Moldova.

Deși numărul de utilizatori a crescut la un maxim de 4,7 milioane persoane și firme, în 2021 veniturile agregate de 2,9 miliarde lei moldovenești (155,95 milioane dolari) erau doar la nivelul celor din anul 2008, conform datelor centralizate de reglementatorul de la Chișinău al pieței locale de telecomunicații.

FOTO Purcari cumpără o cramă în Bulgaria CITEȘTE ȘI FOTO Purcari cumpără o cramă în Bulgaria

Pe o piață în care basarabenii au vorbit 6,68 miliarde minute anul trecut, Moldcell a înregistrat un venit mediu lunar pe utilizator (ARPU) de 56,4 lei (12,10 dolari), fiind cel mai mic între competitorii Orange Moldova și Moldtelecom.

La sfârșitul anului trecut, Moldcell avea active totale de 1,70 miliarde lei moldovenești (96,41 milioane dolari), în scădere cu 7,60% față de cele de 1,84 miliarde lei moldovenești (106,26 milioane dolari) auditate de PwC pentru finalul anului 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldcell
nepal
chaudhary group
bvb
bursa
digi
orange