EXCLUSIV Oferta de la Sphera Franchise, subscrisă integral. Compania vine la bursă

EXCLUSIV Oferta de la Sphera Franchise, subscrisă integral. Compania vine la bursă

Sursa foto: Elnur / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 oct 2017

Pe tranșa investitorilor instituționali a ofertei derulată de compania care operează lanțurile de alimentație publică KFC și Pizza Hut s-au adunat ordine pentru întregul pachet pus în vânzare. Sphera Francise Group are calea deschisă către bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

După închiderea în numai 2 zile a ofertei publice de listare a Transilvania Broker (TBK), o altă operațiune de piață are succes pe bursă. Ordinele de subscriere pentru acțiunile puse în vânzare de Sphera Franchise Group (SFG) au acoperit integral pachetul oferit, potrivit informații obținute de Profit.ro din piața de capital.

Grupul care reunește companiile ce dețin brandurile KFC, Pizza Hut și Pizza Hut Delivery a pus în vânzare 9,83 milioane de acțiuni, reprezentând 25% din capitalul social al companiei, la prețuri într-un coridor de variație între 25,00 lei/acțiune și 33,00 lei/acțiune, ceea ce ar ridica valoarea ofertei la minimum 245,7 milioane lei și maximum 324,4 milioane lei.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Piața locală de capital reușește astfel să absoarbă o ofertă la un preț echivalent cu de 16,21 de ori câștigul pre-taxare EBITDA al companiei. Subscrierile au început pe data de 24 octombrie, iar data-limită a ofertei este 2 noiembrie.

Interesul pe tranșa instituționalilor nu a fost dublat de plasamente pe măsură pe segmentul de retail. Abia cu puțin peste 22% din tranșa de retail, care acoperă 15% din acțiunile puse în vânzare, au fost subscrise.

În sistemul bursei sunt cumulate 250 de ordine pentru un număr de aproape 329.000 de titluri, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest, valoarea acestor subscrieri ridicându-se la 10,85 milioane lei.

DOCUMENT Vânzarea Oltchim este o chestiune de zile, discuțiile cu ofertanții au fost încheiate CITEȘTE ȘI DOCUMENT Vânzarea Oltchim este o chestiune de zile, discuțiile cu ofertanții au fost încheiate

Sphera Franchise Group ar urma să intre la cota bursei, în funcție de prețul la care se închide tranzacția, la o valoare de piață între 969,98 milioane lei (210,92 milioane euro) și 1,28 miliarde lei (278,3 milioane euro).

Compania care din luna octombrie deține și francize Taco Bell a realizat anul trecut vânzări din restaurante de 514,47 milioane lei, în creștere cu 26,77% față de cele de 405,83 milioane lei din 2015. Profitul din exploatare s-a majorat cu 6,16%, la 60,28 milioane lei, de la 56,78 milioane lei, iar profitul net a urcat cu 9,20%, la 51,64 milioane lei, de la 47,29 milioane lei. Aceasta înseamnă că valoarea indicatorului P/E, care raportează prețul acțiunilor la câștigul obținut, ar fi de 19-25, în funcție de prețul de închidere al ofertei intermediată de un consorțiu format din Wood & Company, Raiffeisen Bank și Alpha Finance România

Cu aproximativ 100 de restaurante și puncte de livrare, compania și-a păstrat dinamica și la 6 luni, cu vânzări din restaurante în valoare de 287,83 milioane lei și un rezultat net al exercițiului de 28,33 milioane lei.

Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelor CITEȘTE ȘI Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelor

Compania a forțat îndatorarea în anul listării. La data de 30 iunie, compania avea active totale în valoare de 195,02 milioane lei, cu 63,00% mai mari decât cele de 119,64 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval, datoriile totale s-au majorat cu 54,21%, la 94,67 milioane lei, de la 61,39 milioane lei.

“Modelul nostru de afaceri s-a dovedit a fi de succes și ne-a permis lansarea a 40 de restaurante noi în perioada 2012 – septembrie 2017, menținând în același timp un nivel de creștere anuală (like-for-like) semnificativ al vânzărilor. Avem în continuare planuri de dezvoltare ambițioase, cu 10 noi deschideri de restaurante în plan până la final de 2017. Considerăm că avem un potențial de creștere semnificativ în anii următori, atât în ceea ce privește rezultatele restaurantelor existente, cât și prin deschiderea de noi restaurante KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, precum și prin dezvoltarea unui business semnificativ KFC în Italia. Planul nostru este de a depăși 240 de restaurante până la finalul anului 2022. Suntem încurajați de condițiile de piață și anticipăm că tendințele macroeconomice și de industrie vor continua evoluția pozitivă și după 2017. Credem în perspectivele Grupului și privim încrezător către acest moment important în dezvoltarea Companiei, și anume listarea acțiunilor la Bursa de Valori București precum și creșterea profilului și a vizibilității Grupului în calitate de entitate listată”, spune Mark Hilton, CEO al Sphera.

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera
transilvania broker
bursa
bvb
kfc
pizza hut
oferta
raifeissen bank