FBI nu este urmărit de bursa românească

FBI nu este urmărit de bursa românească
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 nov 2016

Piețele de acțiuni dezvoltate au avut astăzi aprecieri consistente, în condițiile în care FBI a renunțat la investigația declanșată împotriva lui Hillary Clinton, iar investitorii mizează că acum șansele candidatului mai predictibil au crescut. Prin contrast, indicele principal de la București a urcat cu numai 0,6%. Analistul financiar Liviu Moldovan punctează această reacție slabă amintind că și scăderile antrenate săptămâna trecută din piețele financiare internaționale de aceeași speță nu au avut un impact similar în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Încă de la redeschiderea piețelor financiare de astăzi, tendința a fost de apreciere pentru activele de risc. Este urmare a știrii potrivit căreia FBI a oprit investigarea candidatei democrate Hillary Clinton pentru gestionarea deficitară a corespondenței electronice cu caracter secret și dovedește cât de mare este adversitatea investitorilor față de o posibilă victorie a republicanului Donald Trump, perceput ca imprevizibil.

Pentru cele mai tranzacționate acțiuni europene, a căror evoluție este măsurată de indicele Euro Stoxx 50, aprecierea a fost de 1,85%, dinamica fiind apropiată și pentru cei mai importanți indici naționali după cum urmează: +1,70% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,91% pentru indicele CAC40 de la Paris și +1,93% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, tendința a fost mai atenuată, +0,20% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,58% pentru PX de la Praga, o notă discordantă făcând-o indicele BUX de la Budapesta care a câștigat 1,12%.

Cum stă Fondul Proprietatea în lupta cu discount-ul de piață CITEȘTE ȘI Cum stă Fondul Proprietatea în lupta cu discount-ul de piață

Nimic din acest elan de cumpărare la BVB. Se vede din volume, rulajul pieței de acțiuni fiind unul dintre cele mai mici din acest an, de 13,10 milioane lei (2,91 milioane euro). În absența unei susțineri consistente, indicele reprezentativ BET a urcat cu numai 0,61%, până la nivelul de 6.822,17 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o dinamică încă și mai mică, de 0,55%.

Cum interpretăm această evoluție? „Dezinteres”, ne răspunde Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani a bursei românești și a piețelor financiare internaționale. „Nu suntem în colimatorul nimănui. Nu avem notorietate”, adaugă.

A măsurat impactul în piețe al știrii privind investigația FBI asupra lui Clinton și ulterior. Din momentul în care s-a declanșat ancheta în ziua de 28 octombrie, indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a scăzut cu 1,98%, iar indicele S&P500 a pierdut 2,57%. Prin contrast, declinul de la BVB a fost de numai 0,7%. „Nu scădem la fel de mult, dar nici când revine piața, nu revenim la fel de puternic”, rezumă comportamentul pieței locale Moldovan, timp de peste 8 ani realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere.

Jumătate din rulajul de la BV, asigurat de tranzacțiile pe titlurile Fondului Proprietatea și Banca Transilvania

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 3,24 milioane lei, s-au situat titlurile Fondului Proprietatea (FP) care s-au corectat cu 0,13%, până la prețul de 0,7990 lei/acțiune, fiind pentru prima dată când acest simbol coboară sub reperul de 0,8000 lei/acțiune, în ultimele 7 săptămâni. Indicele financiar BET-FI a fost singurul cu o închidere „roșie”, declinul fiind de 0,13%, până la nivelul de 28.487,69 puncte. Fondul a anunțat astăzi volumul răscumpărărilor de săptămâna trecută și care se ridică la 6,96 milioane acțiuni, în valoare de 5,59 milioane lei.

A doua valoare a schimburilor, de 2,37 milioane lei, o reprezintă o tranzacțiile speciale pe piața deal cu titluri ale Băncii Transilvania (TLV), ultimul preț fiind de 2,3500 lei/acțiune, cu 2,62% peste referință. În piața reglementată închiderea a fost realizată la cotația de 2,3150 lei/acțiune, pe transferuri de 1,11 milioane lei.

OMV Petrom, cea mai mare apreciere dintre titlurile lichide

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu tranzacții în valoare de 1,50 milioane lei, s-au aflat titlurile OMV Petrom (SNP) care au avut o revenire de 2,02%, până la prețul de 0,2275 lei/acțiune, care conferă un randament de 8,33% instituționalilor care au cumpărat la prețul de 0,2100 lei/acțiune în oferta Fondului Proprietatea și un potențial câștig de 14,03% pentru investitorii de retail care au subscris în primele 4 zile lucrătoare ale operațiunii de piață. Pe piața deal au fost schimbate 2 milioane de acțiuni ale celei mai importante companii petroliere românești la prețul de 0,2280 lei/acțiune, valoarea acestor tranzacții speciale ridicându-se la 456.000 de lei.

Titlurile OMV Petrom au beneficiat de revenirea firavă a cotației internaționale a petrolului de astăzi, după scăderile consistente de săptămâna trecută. Moldovan explică acest declin, după ce cotația țițeiului de tip West Texas „a dat cu capul de pragul de 50-51 dolari/baril”. Cum prețul se apropie de respectivul nivel se redeschid exploatări în SUA și cantități mai mari de petrol intră în piață. De asemenea, perspectiva diminuării producției ca urmare a înțelegerii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), pare mai îndepărtată după ce staff-urile tehnice nu au convenit asupra procedurilor. Se mizează că la întâlnirea OPEC de la finele lunii va furniza o nouă înțelegere, însă Moldovan se îndoiește de acest lucru ca și de perspectivele de apreciere a cotației țițeiului. „Nu văd trend mai lung de creștere”, ne spune.

Indicele energetic BET-NG a supraperfomat pieței, cu o apreciere de 0,92%. Din componența sa, pe volumele mici care caracterizează acest emitent, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,62% într-o zi în care au raportat încheierea a 2 contracte de vânzare a energiei electrice în valoare însumată de 27,73 milioane lei cu FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord.

Piețele deja se așteaptă la ridicare a dobânzii pe dolar în decembrie

Tranzacții cu puțin peste un milion de lei am mai consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) și BRD Groupe Societe Generale (BRD), în cazul celei de-a doua acțiuni consemnându-se o corecție de 0,54%.

Moldovan punctează climatul de volatilitate al piețelor financiare internaționale în săptămâna alegerilor prezidențiale din SUA. El amintește că după o slăbire preț de 200 de pipși a dolarului SUA față de euro, astăzi am avut încă din prima parte a zilei o mișcare de recuperare pentru 100 de pipși.

Datele din piața muncii au fost vineri bune în SUA, cele 161.000 de locuri de muncă ce au fost create la nivel net de economia americană fiind în măsură să lase banca centrală din această țară să majoreze dobânda pe dolar în luna decembrie. Moldovan, peste 10 ani trader inclusiv pe piețele valutare pentru o casă de brokeraj românească, citează un instrument de măsurare a probabilităților furnizat de Bursa de Mărfuri din Chicago și care indică o probabilitate de 76% pentru majorarea de către Rezerva Federală Americană a dobânzii-cheie pentru dolar. Piața deja încorporează această întărire a politicii monetare, întrebarea nefiind dacă va fi majorată dobânda, ci legată de perspectivele viitoare. Astfel, investitorii vor aștepta de la președintele Fed Janet Yellen să vadă câte ridicări de dobândă preconizează pentru anul următor. „Aceea va fi cheia jocului”, conchide Moldovan.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
romgaz
omv petrom
liviu moldovan
petrol