GRAFIC Bursa românească nu se conectează la sesiunea de revenire la nivel mondial

GRAFIC Bursa românească nu se conectează la sesiunea de revenire la nivel mondial

Sursa foto: Vivian Seefeld / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 mar 2020

În pofida unei mișcări ample de recuperare a acțiunilor europene, dar și la New York Stock Exchange, piața locală nu a găsit forța de a se conecta acestui raliu și a avut o închidere negativă. Cele mai lichide acțiuni au dat tonul scăderilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu un guvern cu atribuții limitate și mutat în izolare în urma unor suspiciuni legate de infecțiile cu coronavirus, bursa românească a avut o zi slabă, în care a fost incapabilă să contureze o corecție pozitivă după prăbușirea de aproape 25% din ultimele săptămâni.

Debut de sesiune indecis, iar indicii s-au regăsit în primele minute de tranzacționare în jurul nivelului de referință. Un rally furibund la nivel european, în care indicele CAC40 de la Paris avea o revenire de peste 10% după picajul din ziua precedentă, și indicele BET s-a întors peste reperul de 8.000 de puncte.

EXCLUSIV SIF Oltenia va contesta în instanță AGA de la SIF Banat Crișana în care a fost decisă eliminarea pragului de deținere. Cronica unei Adunări caracterizată de gazde drept circ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Oltenia va contesta în instanță AGA de la SIF Banat Crișana în care a fost decisă eliminarea pragului de deținere. Cronica unei Adunări caracterizată de gazde drept circ

Cotațiile nu au rezistat, iar în ultima oră a programului de la BVB, piața a intrat în declin pentru o închidere „pe roșu”, cu un recul de 0,76% a indicelui compozit BET Plus și o depreciere de 0,85%, până la nivelul de 7.882,19 puncte, pentru indicele reprezentativ BET. Profit.ro inserează pe graficul de mai jos repere de răspuns logice ale investitorilor având în vedere puncte de inflexiune temporară ale piețele care sugerează existența unor praguri de suport și rezistență.

GRAFIC Bursa românească nu se conectează la sesiunea de revenire la nivel mondial

Faptul că cele mai tranzacționate titluri au consemnat scăderi sugerează faptul că impulsul negativ încă nu s-a consumat. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 1,52%, până la prețul de 1,9400 lei/acțiune, pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 28,80 milioane lei, iar cele ale Fondului Proprietatea (FP) s-au corectat cu 2,85%, până la prețul de 1,1950 lei/acțiune, în condițiile în care pierd de astăzi susținerea din partea programului derulat de societate pentru un număr de 200,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social, la un preț superior celui din piață, de 1,3900 lei/acțiune. Este mișcarea care a tras în jos indicele finanicar BET-FI, cu un declin de 2,80%, până la nivelul de 39.616,50 de puncte.

Conducerea SIF Transilvania obține o hârtie din justiție și nu dă curs solicitării pentru o AGA de ridicare a pragului CITEȘTE ȘI Conducerea SIF Transilvania obține o hârtie din justiție și nu dă curs solicitării pentru o AGA de ridicare a pragului

Sunt vânzări pe titluri tradițional preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe România, însă într-o zi în care indicele Dow Jones Average Industrial de la New York are o mișcare de recuperare de aproximativ 5%, iar tabloul european a fost „verde” pe linie: +1,60% pentru indicele Euro Stoxx 50, +2,46% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,83% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,77% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +4,61% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +5,79% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,15% pentru indicele PX de la Praga.

Cotația internațională a țițeiului de tip Brent a consemnat o sesiune „verde”, însă imaginea de ansamblu este de consolidare în zona de 34-35 dolari/baril după căderea de o treime suferită în doar 2 sesiuni de tranzacționare, din zilele de 6 și 9 martie. La București, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au avansat cu 1,08%, până la prețul de 0,2980 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,77 milioane lei.

Acesta este contextul în care indicele energetic BET-NG a fost singurul care s-a menținut peste referință, chiar dacă cu numai 0,06%. Totuși, cele mai lichide titluri din structura sa, cele ale Romgaz Mediaș (SNG), au scăzut cu 2,10%, până la prețul de 28,00 lei/acțiune, pe transferuri de 6,79 milioane lei.

La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avut o revenire de 2,11%, până la prețul de 11,64 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,17 milioane lei. Lovite de vânzări importante, încă de dinainte de declanșarea crizei coronavirus, titlurile Transgaz (TGN) și Electrica (EL) au avut comportamente diferite. Astfel, titlurile transportatorului de gaze naturale au scăzut cu 0,88%, până la prețul de 225,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,03 milioane lei, iar titlurile distribuitorului de electricitate au avut o revenire de 2,82% din minimul istoric, pentru o închidere la prețul de 8,74 lei/acțiune, pe transferuri de 1,27 milioane lei.

Antibiotice Iași distribuie 2 treimi din profit sub formă de dividende. 10 milioane lei pentru Ministerul Sănătății CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași distribuie 2 treimi din profit sub formă de dividende. 10 milioane lei pentru Ministerul Sănătății

Într-o zi cu un rulaj al pieței de acțiuni de 74,46 milioane lei (15,45 milioane lei), a 3-a activitate de tranzacționare a zilei, de 9,30 milioane lei, am înregistrat-o pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,78%, până la prețul de 12,60 lei/acțiune, în ziua în care compania a publicat convocatorul pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 23 aprilie figurează inclusiv propunerea pentru distribuirea unui dividend brutd e 1,64% care la prețul de închidere astăzi poartă un randament net de 12,82%.

Schimburi peste reperul de 1 milion de lei am consemnat pe titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au scăzut cu 2,99%, până la prețul de 0,2600 lei/acțiune și pe cele ale SIF Oltenia (SIF5), care au coborât cu 5,00%, până la prețul de 1,9000 lei/acțiune. Volume echivalente cu aproximativ 722.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Electroargeș Curtea de Argeș (ELGS), care au avut un ricoșeu de 2,02%, până la prețul de 0,8100 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz