GRAFIC Bursa românească rezistă valului de vânzări de pe piețele mari. Indicele BET ricoșează și închide pe „verde”, susținut de acțiuni purtătoare ale unor dividende atractive

GRAFIC Bursa românească rezistă valului de vânzări de pe piețele mari. Indicele BET ricoșează și închide pe „verde”, susținut de acțiuni purtătoare ale unor dividende atractive
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mar 2018

Într-o zi în care cele mai lichide acțiuni europene au pierdut un procent și jumătate, la BVB indicii principali au închis peste referință ultima sesiune a unei săptămâni în care convocatoarele pentru AGA au avut propuneri pentru dividende generoase.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii de la Bursa de Valori București s-au repliat încă de începutul acestei săptămâni și astfel am avut câteva ședințe corective după ce indicele reprezentativ BET abia atinsese maximele post-criză. Piața a fost atentă la șocul piețelor de acțiuni mature, iar în sesiunea de joi chiar am avut un recul puternic, de 1,67%.

La debutul ședinței de tranzacționare de astăzi corecția părea să se adâncească, dar cumpărătorii s-au regrupat și au împins cotațiile în sus ponderând influența burselor externe cu multiplii de evaluare ale acțiunilor de la BVB și dividendele anunțate în această perioadă, care conferă mai mare susținere acțiunilor românești. După orele prânzului, cotațiile au revenit, iar indicele compozit BET Plus a urcat pentru o închidere cu 0,19% peste referință, oscilația intraday fiind semnificativă, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Bursa românească rezistă valului de vânzări de pe piețele mari. Indicele BET ricoșează și închide pe „verde”, susținut de acțiuni purtătoare ale unor dividende atractive

În același timp, indicele BET al titlurilor blue-chip a câștigat 0,20%, până la nivelul de 8.660,99 puncte. Ricoșeul s-a produs chiar din media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat. Nu sunt indicații că această corecție s-ar fi încheiat, astfel încât Profit.ro indică mai jos nivelurile de retragere Fibonacci relevante ale ultimului impuls ascendent, de la jumătatea lunii februarie și până în prezent.

GRAFIC Bursa românească rezistă valului de vânzări de pe piețele mari. Indicele BET ricoșează și închide pe „verde”, susținut de acțiuni purtătoare ale unor dividende atractive

Cum vânzătorii și cumpărătorii s-au întâlnit în puncte de indecizie ale pieței, volumele de tranzacționare au fost bune. Totuși, piața a fost concentrată, primele 6 acțiuni tip topul lichidității însumând transferuri de 42,86 milioane lei, echivalentul a 77,64% din rulajul de 55,20 milioane lei (11,83 milioane euro) al pieței de acțiuni. Sunt și acțiunile care au dat robustețea pieței în fața scăderilor de pe extern.

Cel mai tranzacționat emitent, cu schimburi totalizând 12,50 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV), ale cărei titluri au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 2,5950 lei/acțiune și care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,26 miliarde lei (2,41 miliarde euro). Banca a anunțat miercuri propunerea pentru repartizarea câștigului aferent anului 2017. În afară de majorarea de capital cu acțiuni gratuite în valoare de 471,04 milioane lei, acționarii ar mai urma să beneficieze și de distribuirea de dividende în valoare de 610,00 milioane lei peste jumătate din profitul net de 1,18 miliarde lei. La actualul nivel de preț, randamentul net al dividendului este de 5,14%.

Acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) – bancă ce ar urma să trimită către acționari dividende în valoare însumată de peste 1 miliard de lei – au staționat la prețul de 15,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,67 milioane lei.

Impuls din piața petrolului pentru sectorul energetic de la BVB

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent s-a întors peste reperul de 70,00 dolari/baril, aproape de maximele ultimilor 2 ani și jumătate care a fost atins la începutul acestui an, indicele energetic de la BVB a supraperformat pieței, cu un avans de 0,36%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a adunat schimburi de 8,39 milioane lei, iar titlurile sale s-au corectat cu 0,64%, până la prețul de 0,3110 lei/acțiune.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 10,81 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 1,91%, până la prețul de 37,40 lei/acțiune, aflându-se pe maximele de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013. Este o cotație care arată a fi sustenabilă din punct de vedere fundamental având în vedere că producătorul de gaze naturale a anunțat distribuirea unui dividend brut de 4,99 lei/acțiune, incluzând și repartizări din rezerve, care la actualul preț de piață poartă un randament net de 12,68%.

Doar a 6-a parte din profitul net al IAR Brașov va merge către acționari sub formă de dividende. Randament de numai 2,2% CITEȘTE ȘI Doar a 6-a parte din profitul net al IAR Brașov va merge către acționari sub formă de dividende. Randament de numai 2,2%

Titlurile Trangaz (TGN), societate care acordă dividende reprezentând numai jumătate din profitul net față de alte societăți cu capital majoritar de stat care merg până la o distribuție de 90%, a urcat cu 0,87%, până la prețul de 407,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,96 milioane lei.

Prin contrast, titlurile Electrica (EL) au pierdut 0,34%, până la prețul de 11,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,52 milioane lei. De la același capitol energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au închis la prețul de 8,3000 lei/acțiune, cu 0,12% peste referință, o sesiune în care schimburile pe acest emtent s-au cifrat la 1,39 milioane lei.

Reacție negativă de titlurile financiare

Pe contrasens față de restul pieței a fost segmentul fondurilor închise de investiții, al cărui indice financiar BET-FI a coborât cu 0,15%, până la nivelul de 41.184,97 puncte în pofida faptului că cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a avut o sesiune pozitivă. Titlurile Fondului au avansat cu 0,21%, până la prețul de 0,9340 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,26 milioane lei. Cotația este cu numai un pas de cotare sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare prin care FP a achiziționat luna trecută 1,20 miliarde acțiuni proprii. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, puncta pentru Profit.ro că este pentru prima dată când acțiunile FP nu se corectează după derularea unei astfel de oferte de răscumpărare. Explicația sa era aceea că de data aceasta titlurile Fondului au ancora unui dividend de 0,0678 lei/acțiune pe care acționarii ar urma să încaseze în acest an.

Acționarii SIF Banat Crișana vor avea pe masă 2 propuneri de repartizare a profitului obținut anul trecut CITEȘTE ȘI Acționarii SIF Banat Crișana vor avea pe masă 2 propuneri de repartizare a profitului obținut anul trecut

Indicele BET-FI a fost tras în jos de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care s-au depreciat cu 1,30%, până la prețul de 2,2700 lei/acțiune, pe transferuri de 1,53 milioane lei. Este o reacție de dezamăgire a investitorilor față de anunțul privind distribuirea unui dividend brut de 0,0700 lei/acțiune, al cărui randament net este mai mic de 3%. Nu este singura reacție negativă pe segmentul SIF. Propunerea SIF Transilvania (SIF3) care includea și o consolidare a valorii nominale a acțiunii a determinat vânzări pe acest emitent imediat după anunț.

Povestea unui dividend doar de 3 ori mai mic decât prețul acțiunii

Prin contrast, titlurile furnizorului de tâmplărie din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) sunt la a 2-a zi cu o creștere cu 2 cifre, în urma anunțului privind acordarea de dividende în valoare însumată de 13,00 milioane lei. După ce joi cotația a explodat în limita plafonului de creștere de 15% admis pentru o zi de tranzacționare admis de sistemul bursei, titlurile Alumil au crescut și astăzi cu 13,29%, pe o activitate de tranzacționare de 1,93 milioane lei, cea mai ridicată post-criză. La prețul de închidere de 1,7900 lei/acțiune, randamentul net al dividendului brut propus de 0,4160 lei/acțiune este de 22,08%. La momentul anunțului, dividendul reprezenta aproape a 3-a parte din prețul de 1,3800 lei/acțiune de atunci al titlurilor Alumil.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
romgaz
omv petrom
alumil
transgaz