GRAFIC Corecțiile se adâncesc la BVB, în contextul valului de vânzări de pe bursele mari. Piața locală are de înglobat căderea de peste 1.000 de puncte a indicelui Dow Jones

GRAFIC Corecțiile se adâncesc la BVB, în contextul valului de vânzări de pe bursele mari. Piața locală are de înglobat căderea de peste 1.000 de puncte a indicelui Dow Jones

Sursa foto: Kurhan / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 feb 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut 3 sferturi de procent într-o zi în care cea mai lichidă acțiune a scăzut cu 2%. Declinul este precipitat de o tendință negativă din piețele externe, care a culminat cu o prăbușire intraday de peste 7% a indicelui Dow Jones Average Industrial de la New York în ultima oră de tranzacționare a bursei americane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un climat de frică din piețele externe a ținut cumpărătorii de acțiuni departe de BVB. Este ceva care se vede în primul rând la nivelul volumelor, foarte slabe în ultimele zile. Rulajul pieței de acțiuni a fost astăzi de doar 34,09 milioane lei (7,35 milioane euro), cu aproape 10 milioane de lei mai mic decât media zilnică de tranzacționare a anului trecut.

Indicele compozit BET Plus, care măsoară evoluția medie a pieței, a pierdut 0,77%. Pe continent a fost, într-adevăr, „roșu” pe linie: -1,26% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,46% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,48% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,76% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,46% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,60% pentru indicele PX de la Praga.

Anul 2018 pe bursă. O poveste tot despre dividende CITEȘTE ȘI Anul 2018 pe bursă. O poveste tot despre dividende

Șocul major a survenit, însă, abia după închiderea pieței de la București. Indicele Dow Jones Average Industrial al pieței americane a suferit în doar 15 minute un picaj de aproximativ 1.600 de puncte, o coborâre a pieței cu 10% sub maximele istorice consemnate la acest început de an. Ulterior piața a revenit parțial, în absența unei știri-catalizator.

GRAFIC Corecțiile se adâncesc la BVB, în contextul valului de vânzări de pe bursele mari. Piața locală are de înglobat căderea de peste 1.000 de puncte a indicelui Dow Jones

Publicația Market Watch pune această prăbușire pe seama roboților de tranzacționare, după modelul episodului din mai 2010 cunoscut sub denumirea de „flash-crash” („prăbușire fulgerătoare”). Totuși, revenirea a fost, doar parțială, iar indicele a închis la nivelul de 24.345,75 de puncte, echivalentul unei scăderi de 4,60%.

Declinul de azi al bursei s-a oprit la un nivel logic

La București, indicele BET, al titlurilor blue-chip, a coborât cu 0,75%, până la nivelul de 8.181,68 de puncte, similar cu retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls ascendent din lunile precedente. Așa cum se vede pe graficul atașat, piața dă semnal negativ, cu indicatorul Real Strength Index la 14 perioade trecând sub nivelul de 50 de puncte. Pentru sesiunile următoare este probabilă o blocare a cotației între mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și, respectiv 55 de zile (EMA55).

GRAFIC Corecțiile se adâncesc la BVB, în contextul valului de vânzări de pe bursele mari. Piața locală are de înglobat căderea de peste 1.000 de puncte a indicelui Dow Jones

Deprecierile de pe bursele majore sunt de natură să sperie investitorii și îi face refractari să intre la cumpărare. „Stau cu banii. Prea e prăpăd afară”, a declarat pentru Profit.ro Dumitru Miheș, investitor cu peste 20 de ani de experiență și portofoliu relevant la BVB.

Că la BVB avem un recul imprimat de mișcarea de pe extern o arată și mișcările de capital ale nerezidenților, trădate de tranzacționarea mai intensă a acțiunilor bancare, care dețin și peste 50% din structura indicelui MSCI pentru România. Transferurile în valoare de 14,59 milioane lei cu acțiunile Băncii Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD).

În cazul Băncii Transilvania am consemnat în piața deal o tranzacție specială de 5,27 milioane lei, în timp ce în piața reglementată cotația a suferit un recul de 0,85%, până la prețul de 2,3200 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,40 milioane lei. Titlurile BRD s-au corectat cu 1,51%, până la prețul de 13,02 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,96 milioane lei pe segmentul regular. La aceasta i se adaugă și un transfer de tip deal în valoare de 1,95 milioane lei.

Prețul bitcoin continuă să scadă puternic, pe fondul unui declin generalizat pe piața criptomonedelor CITEȘTE ȘI Prețul bitcoin continuă să scadă puternic, pe fondul unui declin generalizat pe piața criptomonedelor

Cel mai lichid emitent de pe piața reglementată de la BVB, cu tranzacții însumând 4,41 milioane lei, a fost astăzi Transgaz Mediaș (TGN), companie ale cărei titluri au coborât cu 2,04%, până la prețul de 408,50 lei/acțiune. Tot din componența indicelui sectorial BET-NG, care azi a suferit un recul de 0,75%, în linie cu media pieței, titlurile Romgaz (SNG) s-au corectat cu 1,18%, până la prețul de 33,15 lei/acțiune, pe fondul unui rulaj de 3,15 milioane lei.

Într-o zi în care la Londra prețul petrolului Brent a trecut pentru prima dată în ultimele 3 săptămâni sub reperul de 68 dolari/baril, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 0,3015 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,72 milioane lei.

O evoluție de asemenea atenuată am înregistrat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 0,9040 lei/acțiune, cu 0,33% sub referința de vineri și cu 3,31% sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei pe care emitentul o derulează până pe data de 23 februarie pentru un număr de 1,20 miliarde de acțiuni proprii. Indicele fondurilor închise BET-FI a avut un declin apropiat, de 0,24%, până la nivelul de 42.060,18 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
fondul proprietatea
bvb
bursa
brd
romgaz
transgaz