Guvernul a amendat legea prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. Interdicția nu va viza toate activele

Guvernul a amendat legea prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. Interdicția nu va viza toate activele
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 oct 2020

Guvernul a amendat prin ordonanță de urgență legea care interzice înstrăinarea ”participațiilor” statului la companii, chiar dacă sunt minoritare, astfel încât interdicția să vizeze doar ”acțiunile”, nu și alte tipuri de active.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat un proiect de lege care impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a relatat anterior Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL. 

Proiectul a fost inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, cu susținerea mai multor colegi de partid.

ULTIMA ORĂ Domeniul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specific până la finele anului. Autoritățile locale pot decide în continuare alte scutiri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Domeniul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specific până la finele anului. Autoritățile locale pot decide în continuare alte scutiri

La începutul lunii trecute, premierul Orban arăta că ”avem probleme din cauza unei legi idioate care a fost impusă de PSD”.

Ministerul Economiei, Virgil Popescu, a susținut atunci, la rândul său, că, din interpretarea dată legii de Curtea Constituțională, participația statului înseamnă atât acțiuni, cât și active, astfel că o serie de proceduri de restructurare în cazul companiilor de stat sunt blocate de noua lege.

Astfel, potrivit lui Virgil Popescu, în industria de apărare nu pot fi continuate programele de restructurare care presupun inclusiv înstrăinrea anumitor active sociale. De asemenea, în cazul Complexului Energetic Oltenia există mai multe active sociale, precum ”biserici, cimitire sau cantine”, pentru care să plătește în continuare amortizare, se plătesc impozite, dar care nu aduc venituri și sunt prinse în programul de restructurare. Și în cazul Nuclearelectrica, în vederea realizării unui circuit integrat al producerii de energie electrică, uzina de la Feldioara trebuie vândută Nuclearelectrica, iar legea împiedică aceată tranzacție.

Potrivit premierului Orban, nici CFR Marfă, pentru a restitui ajutorul de stat ”acordat ilegal de PSD”, nu mai poate să vândă active, nici măcar vagoane vechi.

Cîțu: Lucrăm la un nou mecanism de eșalonare la plată, în formă simplificată, pe 12 luni, pentru firmele care au amânat obligațiile fiscale în baza facilității care expiră pe 25 octombrie CITEȘTE ȘI Cîțu: Lucrăm la un nou mecanism de eșalonare la plată, în formă simplificată, pe 12 luni, pentru firmele care au amânat obligațiile fiscale în baza facilității care expiră pe 25 octombrie

Prin urmare, potrivit celor doi demnitari, toate societățile de stat care se află în proceduri de restructurare, insolvență, riscă să intre automat în faliment.

”Nu știu dacă s-au gândit sau făcut-o cu bună știință sau din prostie, dar au făcut-o”, a arătat ministrul Economiei.

”Ce vă miră, e făcută cu schepsis, ca să blocheze, să bage în faliment o grămadă de companii care sunt supuse procesului de restructurare”, a susținut premierul Ludovic Orban. 

Holde Agri Invest intră pe bursă ca o companie cu o valoare de piață de 13 milioane de euro CITEȘTE ȘI Holde Agri Invest intră pe bursă ca o companie cu o valoare de piață de 13 milioane de euro

Ce prevede legea 

Lege amendată prevedea până acum că ”la data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută”.

Totodată, actul normativ stabilea că ”se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.

Măsura nu se aplică operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat.

Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și obligații privind patrimoniul inițial și numărul minim de asociați CITEȘTE ȘI Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și obligații privind patrimoniul inițial și numărul minim de asociați

Modificările aduse de Guvern

Acum, ordonanța adoptată de Guvern modifică textul de lege prin înlocuirea formulării ”participațiilor” cu formularea ”acțiunilor”:

- “Se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută ”

- “Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare”.

Senat: Dezvoltatorii imobiliari vor transfera 1% din profit pentru finanțarea avansului la creditele ipotecare ale tinerilor CITEȘTE ȘI Senat: Dezvoltatorii imobiliari vor transfera 1% din profit pentru finanțarea avansului la creditele ipotecare ale tinerilor

Noua lege în vigoare mai prevede însă, notivând tot fluctuația fenomenelor economice determinate de criză, că statul trebuie să aibă posibilitatea de a dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la o serie de societăți din domenii de importanță strategică, corespunzător perioadei de criză.

Astfel, legea stabilește că statul român poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile:

a) producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale;

b) industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;

c) producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică;

d) explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale;

e) transportul, construcția și administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană;

f) captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații;

g) poștă, comunicații și tehnologia informației.

viewscnt
Afla mai multe despre
participatii
stat
vanzare
instrainare
interzice
interdictie
proiect
lege
psd
parlament