În anul în care case de brokeraj au capitulat, BRK Financial Group a înregistrat o pierdere de peste 1 milion de euro

În anul în care case de brokeraj au capitulat, BRK Financial Group a înregistrat o pierdere de peste 1 milion de euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 feb 2018

Rezultatele financiare preliminare anuale ale BRK Financial Group, una dintre cele mai vizibile case de brokeraj active pe piața de capital românească, care indică adâncire a pierderilor, arată că la actualele rulaje de la BVB este greu pentru un SSIF să se mențină pe linia de plutire din încasările rezultate din activitatea de intermediere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prima sa prezență publică în noua sa calitate de director general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase făcea observația că piața locală de brokeraj trece printr-o etapă de consolidare de facto care se realizează nu prin fuziuni achiziții, ci prin retragerea din piață a unor societăți de servicii de investiții financiare, rezultat al rulajelor slabe de pe piața de capital românească.

O ilustrare a dificultăților acestei industrii sunt și rezultatele preliminare anuale publicate de una dintre cele mai vizibile case de brokeraj locale. BRK Financial Group (BRK) a obținut anul trecut venituri din comisioane de 4,56 milioane lei, cu 80,24% peste cele de 2,53 milioane lei din 2016. Totuși, totalul veniturilor din activități continue a coborât cu 1,16%, la 10,18 milioane lei, de la 10,30 milioane lei.

Cu un rulaj zilnic sporit și 2 oferte de listare mari, Bursa de Valori București a obținut în 2017 un profit net aproape dublu față de anul precedent CITEȘTE ȘI Cu un rulaj zilnic sporit și 2 oferte de listare mari, Bursa de Valori București a obținut în 2017 un profit net aproape dublu față de anul precedent

În același timp, însă, costurile aferente vânzărilor s-au majorat cu 23,53%, la 14,96 milioane lei, față de 12,11 milioane lei. Reprezentanții caselor de brokeraj anticipează că anul 2018 va presupune noi creșteri de costuri, având în vedere eforturile de a respecta stipulațiile care decurg din directiva MiFID II a Uniunii Europene privind reglementarea piețelor de capital.

BRK Financial și-a adâncit în 2017 pierderile la 4,77 milioane lei, acestea fiind cu 165% mai mari decât cele de 1,80 milioane lei în exercițiul financiar anterior. Anul trecut, valoarea medie zilnică de tranzacționare la Bursa de Valori București a fost de 42,95 milioane lei (9,40 milioane euro) pe segmentul acțiuni.

Anul trecut, Intercapital Invest, una dintre cele mai vizibile societăți de intermediere de la BVB și-a transferat divizia de brokeraj la SSIF TradeVille. De asemenea, SSIF Romintrade din Brașov, unul dintre cei mai vechi intermediari a anunțat retragerea din piață. Volumele slabe, costurile ridicate cu tranzacționarea și menținerea reglementărilor face tot mai grea rămânerea în piață pentru casele de brokeraj mici. Chiar și intermediarii mari s-au repliat. Raiffeisen Bank, al 3-lea broker de la BVB, cu tranzacții intermediate în valoare de 2,30 miliarde lei, a decis în decembrie să renunțe la activitatea de brokeraj de retail, menținându-și doar clienții premium pe care i-a transferat către Viena.

Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zero CITEȘTE ȘI Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zero

La sfârșitul anului trecut, activele totale ale BRK Financial erau de 99,39 milioane lei, în scădere cu 5,02% față de activele retratate din 31 decembrie 2016 de 104,64 milioane lei. În același interval de raportare, datoriile totale au coborât cu 5,02% sub cele de 41,81 milioane lei.

BRK Financial a fost listată la Bursa de Valori București acum 10 ani sub numele de SSIF Broker Cluj și are un acționariat dispersat, cel mai important investitor fiind SIF Muntenia (SIF4), cu o deținere de 18,47% din titluri. La ultima cotație a ședinței de ieri, de 0,0780 lei/acțiune, compania are o capitalizare bursieră de 26,34 milioane lei (5,65 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
brk financial
bvb
bursa
adrian tanase