Intervențiile băncii centrale chineze pentru sprijinirea yuanului au tăiat 94 mld dolari din rezervele valutare în august

Intervențiile băncii centrale chineze pentru sprijinirea yuanului au tăiat 94 mld dolari din rezervele valutare în august
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 sep 2015

Rezervele valutare ale Chinei s-au redus în august cu 93,9 miliarde de dolari, cea mai mare scădere lunară înregistrată de statul asiatic, în condițiile în care banca centrală a vândut dolari pentru a sprijini yuanul după decizia de a devaloriza moneda națională, măsură care a generat speculații în rândul investitorilor privind o depreciere a yuanului pe termen lung.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La finele lunii august, rezervele valutare ale Băncii Populare Chineze s-au situat la 3,56 miliarde de dolari, față de 3,65 miliarde de dolari în luna anterioară, relatează Bloomberg. Analiștii estimau un nivel al rezervelor valutare de 3,58 miliarde de dolari pentru luna august.

Yuanul s-a depreciat pe piețele internaționale după publicarea datelor privind scăderea rezervelor valutare, date care reflectă costul plătit de China pentru sprijinirea monedei naționale și limitarea ieșirilor de capital. Reducerea rezervelor conduce la scăderea lichidității din sistemul financiar și la crearea așa numitei “înăspriri cantitative“ – sintagmă folosită de analiștii Deutsche Bank pentru a ilustra reversul procesului de relaxare cantitativă.  

Guvernatorul băncii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, a declarat sâmbătă că recenta perioadă de declin a bursei de la Shanghai se apropie de final și a asigurat investitorii că fundamentele economice sunt stabile și nu există un risc sistemic.

Cu toate acestea, bursa a închis si luni pe roșu, înregistrând un declin de 2,5%.

Indicele de referință al bursei de la Shanghai s-a depreciat în ultimele două luni și jumătate cu 39% comparativ cu vârful anului atins pe 12 iunie, însă raportat la primele opt luni ale anului trecut, valoarea indicelui a crescut în ianuarie-august cu peste 40%, potrivit calculelor Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca populara chineza
china
yuan
rezerve valutare