Investitorii bat la ușa maximelor post-criză cu timiditate. Au însă energie să o forțeze cu putere

Investitorii bat la ușa maximelor post-criză cu timiditate. Au însă energie să o forțeze cu putere
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 apr 2018

Indicele BET s-a apreciat marginal, cu 0,08%, rămânând indecis în zona maximelor post-criză atinse în zilele precedente. Parametrii tehnici sugerează, însă, că dacă reperul este depășit, o secvență de creștere susținută poate urma ulterior.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Zi anostă la Bursa de Valori București, cu tranzacții puține și oscilații nesemnificative la nivelul indicilor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 23,46 milioane lei (5,04 milioane euro), concentrat în proporție de aproape jumătate pe primele cele mai tranzacționate acțiuni. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,15%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,08%, până la nivelul de 8.933,46 de puncte.

Este o oprire la zona maximelor post-criză, ceea ce aparent arată ezitare, însă din punct de vedere tehnic există combustibil pentru explozie. Fără ca oscilatorii să fi intrat în zona de supracumpărare, indicele titlurilor blue-chip se află pe o pantă ascendentă abruptă în care cotația este susținută încă de la începutul acestei luni de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), în urcare și evoluând robust, semn al coerenței mișcării pe termen scurt, peste cealaltă medie mobilă care desemnează momentum, respectiv media mobilă simplă de 8 zile (SMA8).

Investitorii bat la ușa maximelor post-criză cu timiditate. Au însă energie să o forțeze cu putere

Din piețele externe suflul a fost pozitiv. Cu excepția indicelui PX de la Praga, care a suferit un declin de 0,12%, tabloul Bloomberg arată aprecieri la nivelul principalilor indici europeni și regionali: +0,37% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,26% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,50% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,04% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,33% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +1,60% pentru indicele BUX de la Budapesta.

Cel mai important ajutor a venit, însă, din piața petrolului. Astăzi la Londra, prețul țițeiului de tip Brent a atins un nou maxim al ultimilor 3 ani, apropiindu-se către finalul sesiunii de reperul de 74,00 dolari/baril. Indicele energetic BET-NG de la BVB a supraperformat, de altfel, pieței, cu un avans de 0,67%. Acesta a fost tras în sus de titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 0,3455 lei/acțiune, la un nou maxim al ultimilor 2 ani și jumătate, pe tranzacții de 1,04 milioane lei. De la același capitol, titlurile Electrica (EL) au coborât cu 0,35%, până la prețul de 11,5000 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,16 milioane lei.

Senatorul Florin Cîțu: Puterea pregătește naționalizarea pensiilor private. Opționalizarea banilor acumulați la Pilonul II, improbabilă CITEȘTE ȘI Senatorul Florin Cîțu: Puterea pregătește naționalizarea pensiilor private. Opționalizarea banilor acumulați la Pilonul II, improbabilă

Pe primul loc în clasamentul transferurilor, cu schimburi însumând 7,83 milioane lei, au fost titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au staționat pe nivelul de preț de 2,6400 lei/acțiune. După închiderea sesiunii bursiere, instituția de credit a publicat un convocator care cheamă pe 23-24 mai acționarii să aprobe emisiunea de obligațiuni în sumă de până la 350 milioane de euro, cu scadența la 10 ani și care ar urma să fie listate la BVB.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,69 milioane lei, s-a înregistrat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 1,13%, până la prețul de 0,9500 lei/acțiune. La același capitol al fondurilor închise, am consemnat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,43 milioane lei, pe titlurile SIF Moldova (SIF2). Indicele financiar a pierdut 0,25%, închizând la nivelul de 40.345,59 de puncte. Cei 6 emitenți din componența lui au raportat recent că în primul trimestru au avut profituri cumulate de aproximativ 315 milioane lei, în care cântărește covârșitor câștigul de 293,71 milioane lei obținut de FP.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
fondul proprietatea
bvb
bursa
sif moldova
petrol
omv petrom