Laviniu Beze (AIPC): Investitorii de pe bursă pierd bani pe mâna ASF

Laviniu Beze (AIPC): Investitorii de pe bursă pierd bani pe mâna ASF
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 feb 2017

Autoritatea de Supraveghere Financiară, care prin atribuții trebuie să asigure protecția investitorilor, a favorizat de multe ori acționarii majoritari care au încălcat guvernanța corporativă, păgubindu-i pe investitorii de portofoliu, spune Laviniu Beze, președinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital. Lichidarea pieței Rasdaq în 2015 a fost un astfel de moment în care chiar reglementatorul pieței a acționat în detrimentul micilor acționari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile Autoriății de Supraveghere Financiară (ASF) sunt întru nerespectarea oamenilor, spune Laviniu Beze, președinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC). Abuzurile de piață i-au îndepărtat pe români de bursă, pe piața de capital mai fiind în prezent câțiva „fanatici”, în timp ce numărul celor care au investite sume de peste 100.000 de euro este foarte mic.

Lumea îi deplânge pentru ce li s-a întâmplat pe oameni de afaceri precum Dinu Patriciu, Dan Adamescu, Ioan Niculae sau Ovidiu Tender, însă fiecare dintre aceștia au avut firme care au încălcat principiile de guvernanță corporativă și, pe seama acestui lucru, investitorii mici au pierdut bani investiți în acțiunile companiilor lor, spune Beze.

Bursa te duce la lei. Adevărați CITEȘTE ȘI Bursa te duce la lei. Adevărați

Prezent la evenimentul „Piața de capital în România. Umătoarele dezvoltări capitale”, organizat de BVB la Banca Națională a României, Beze crede că aceste abuzuri de piață au fost făcute cu îngăduirea supraveghetorului pieței: „ASF a fost de partea celor care au încălcat legea și au vrut să-i prostească pe investitori”. Un astfel de moment a fost lichidarea pieței Rasdaq, proces în care bursa a pierdut nu numai zeci de companii, ci și mii de investitori care erau acționari doar în respectivele societăți.

Aceștia au rămas captivi în respectivele firme și nu mai au șansa să-și primească banii. În opinia lui Beze – a cărui Asociație s-a opus lichidării pieței Rasdaq – ASF nu ar fi trebuit să permită retragerea respectivilor emitenți de la tranzacționare fără încheierea procedurilor de retragere și achitarea sumelor datorate minoritarilor. Acum, acționarii respectivi nici nu mai au unde se plânge, companiile ieșind de sub supravegherea ASF. În piața de capital românească încă domină mentalitatea că „succesul nostru este să dăm o nouă țeapă”, a conchis Beze.

viewscnt
Afla mai multe despre
aipc
laviniu beze
asf
bursa
bvb