Libanezul El Lakis Najib părăsește Consiliile de Administrație de la Biofarm și Vrancart

Libanezul El Lakis Najib părăsește Consiliile de Administrație de la Biofarm și Vrancart
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 mar 2019

Omul de afaceri El Lakis Najib, apropiat de fostul șef al SIF Banat Crișana (SIF1) Dragoș Bîlteanu, a renunțat de mandatele de administrator deținute la companiile Biofarm București și Vrancart Adjud din portofoliile SIF-ului. Libanezul are o condamnare la fond inclusiv pentru manipularea pieței de capital.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Plecare din Consiliile de Administrație ale 2 societăți listate la cota Bursei de Valori București. Libanezul El Lakis Najib, cu afaceri de peste un sfert de veac în România, a luat decizia, invocând motive de ordin personal, de a renunța la mandatele de administrator în firmele Biofarm București (BIO) și Vrancart Adjud (VNC).  Demisia survine în contextul unei condamnări de 3 ani cu acord de recunoaștere pentru un dosar deschis în anul 2014.

SIF Banat Crișana (SIF1) deține 23,22% din acțiunile firmei farmaceutice Biofarm și pachetul majoritar de 75,06% la producătorul de hârtie, carton și ambalaje Vrancart. Presa l-a asimilat pe El Lakis intereselor omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, care, la jumătatea acestui deceniu, a deținut prima poziție în cadrul SIF-ului.

Atât libanezul, cât și Bîlteanu au fost arestați preventiv în decembrie 2014, pentru o perioadă de 4 luni, cu acuzații delapidare și spălare de bani care ar fi condus la prejudicii de aproximativ 14 milioane de euro în detrimentul SIF Banat Crișana și SIF Muntenia (SIF4), într-un dosar deschis de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Tribunalul București a pronunțat pe data de 8 februarie a.c. o sentință de condamnare cu acord de recunoaștere atât pentru folosire cu rea-credință a creditului sau bunurilor societății dar și pentru manipularea pieței de capital, iar El Lakis a primit o pedeapsă de 3 ani. Bîlteanu a fost condamnat, de asemenea, de instanță, deciziile pentru cele 2 persoane fiind atacabile cu apel.

Șeful World Pensions Council: Prin fondurile de pensii, clasa de mijloc din România poate controla avuția țării. Nu este lăsată pe mâna lui George Soros sau Goldman Sachs CITEȘTE ȘI Șeful World Pensions Council: Prin fondurile de pensii, clasa de mijloc din România poate controla avuția țării. Nu este lăsată pe mâna lui George Soros sau Goldman Sachs

Biofarm, societate unde președinte al Consiliului de Administrație este Andrei Hrebenciuc, șeful fostului secretar general al Guvernului României la jumătatea anilor ’90, a realizat anul trecut venituri din vânzări de 184,38 milioane lei, în creștere cu 8,31% față de cele de 170,23 milioane lei din 2017. În același interval de raportare, profitul net a crescut cu 11,65%, la 40,23 milioane lei, de la 36,03 milioane lei.

Vrancart Adjud a realizat în 2018 venituri din cifra de afaceri de 294,41 milioane lei, cu 13,26% peste cele de 260,00 milioane lei din exercițiul financiar anterior, însă a raportat o scădere de 53,52% a profitului net, la 18,50 milioane lei, de la 39,80 milioane lei, ca urmare al unui efect de bază după o operațiune blanțieră excepțională. Compania înregistrase la nivelul anului 2017 creșteri ale rezervei din reevaluarea imobilizărilor corporale, nete de impozit amânat de 18,13 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
el lakis najib
dragos bilteanu
biofarm
vrancart
bvb
bursa
sif banat crisana
diicot