Ministru saudit: Piața petrolului nu a atins încă echilibrul, în pofida scumpirilor recente

Ministru saudit: Piața petrolului nu a atins încă echilibrul, în pofida scumpirilor recente
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 ian 2018

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, cel mai mare exportator și al doilea mare producător de petrol din lume, spune că piața mondială a petrolului nu este încă echilibrată, deși prețurile petrolului au crescut puternic în ultima perioadă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Cred că ne îndreptăm într-acolo, dar nu am ajuns încă”, a spus ministrul Khalid al-Falih la Forumul Economic Mondial de la Davos, citat de Reuters.

Oficialul saudit și-a reiterat convingerea că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia vor prelungi actualul acord de reducere a producției comune și în 2019, după ce acesta a fost extins recent până la finele acestui an.

CEZ Vânzare, obligată să reia alimentarea cu energie, ca furnizor de ultimă instanță, la majoritatea companiilor din Oltenia cărora le-a reziliat contractele pentru neplată CITEȘTE ȘI CEZ Vânzare, obligată să reia alimentarea cu energie, ca furnizor de ultimă instanță, la majoritatea companiilor din Oltenia cărora le-a reziliat contractele pentru neplată

Șeful Crescent Petroleum, cea mai mare companie petrolieră privată din Emiratele Arabe, vede însă o continuare a trendului crescător din ultima perioadă și avansează un preț de 80 dolari/baril până la finele anului, în contextul unei eventuale adânciri a crizei economice din Venezuela, care ar duce la noi întreruperi în procesul de producție.

“Evenimentele din Venezuela ar putea genera un șoc (pe piețe – n.r.), iar prețurile ar putea urca la 80 de dolari/baril în acest an” a spus directorul Crescent, Majid Jafar, prezent și el la Davos.

Prețul petrolului a urcat peste 70 de dolari în primele săptămâni din ianuarie, atingând cel mai ridicat nivel începând cu anul 2014. Prețul Brent a crescut cu circa 5% de la începutul anului, iar cotațiile petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu 7,4%.

În jurul orei 18:40 a zilei de marți, barilul de Brent era cotat la 70,11 dolari, cu 1,6% peste referința de ieri, în timp ce petrolul WTI se tranzacționa la 64,49 dolari/baril, în creștere cu 1,48%.

Creșterile au la bază atât comentariile ministrului saudit al Energiei privind extinderea acordului dintre OPEC și alți mari producători, cât și așteptările pieței cu privire la scăderea stocurilor de petrol din SUA.

Administrația americană pentru informații în domeniul Energiei (EIA) va publica miercuri un raport oficial privind evoluția stocurilor de petrol din ultima săptămână, iar analiștii estimează că stocurile din SUA au scăzut pentru a 10-a săptămână consecutivă, potrivit MarketWatch.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
arabia saudita
echilibru
crescent petroleum