Nouă emisiune de obligațiuni lansată la bursă de Bittnet Systems, un ETF al pieței de IT românești

Nouă emisiune de obligațiuni lansată la bursă de Bittnet Systems, un ETF al pieței de IT românești

Cristian Logofătu, co-fondator Bittnet Group

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 iul 2023

Titlurile obligatare plasate de Bittnet cu scadența la 4 ani ajung la cota bursei după o ofertă în care numărul de investitori a crescut de 10 ori față de participările la precedentele plasamente private. „A democratizat semnificativ accesul oamenilor interesați”, spune Cristian Logofătu, co-fondator Bittnet Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În secvență scurtă după listarea emisiunii de obligațiuni în valoare de 200 milioane euro a Băncii Transilvania (TLV33), la cota Bursei de Valori București investitorii au disponibile la tranzacționare, începând de astăzi, și titlurile obligatare emise de Bittnet Systems (BNET27A), având scadența în iunie 2027 și purtând un cupon al dobânzii de 10% plătibil trimestrial.

„E ca în vremurile bune... 2 listări pe săptămână”, spune Monica Ivan, director general la SSIF BRK Financial Group, din Cluj-Napoca, intermediarul ofertei publice în care au fost vândute instrumente cu o valoare de 5 milioane lei. Aceasta remarcat fidelitatea investitorilor care au păstrat bani pentru acest exercițiu de piață, chiar și în contextul derulării ofertei publice de la Hidroelectrica (H2O).

VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor

Listată în primăvara anului 2015, Bittnet Systems (BNET) a avut 12 runde de finanțare pe equity în valoare de 57 milioane lei și 7 runde de finanțare prin obligațiuni cu o valoare totală de 48 milioane lei, din care 4 emisiuni au fost deja rambursate.

„Pentru noi, accesul la piața de capital și parteneriatul cu Bursa de Valori au fost esențiale pentru dezvoltarea companiei”, spune Cristian Logofătu, co-fondator al Bittnet Group. El amintește că firma s-a listat ca lider de piață în domeniul training-ului IT, dar a crescut într-un grup cu activitate pe aproape toate domeniile de tehnologia informației, securitate cibernetică, dezvoltare software, cloud și infrastructură, educațional. „Astăzi, Bittnet este un ETF al pieței de IT românești. Dacă vrei expunere la IT în România, nu există ceva care să te gândești când spui IT și pe care companiile din grupului nostru să nu-l facă.”

OMV Petrom: Scădere de peste 5% a producției de petrol și gaze CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Scădere de peste 5% a producției de petrol și gaze

Obligațiunile IT au intrat în ringul bursier pe un puseu de creștere, la jumătatea sesiunii de tranzacționare, fiind cotate la 103,11 lei pe unitate, deci cu un avans de 3,11% față de oferta publică la care au participat 460 de investitori. Logofătu spune că utilizarea mecanismului ofertei a făcut ca numărul de cumpărători să fie de 10 ori mai mare față de plasamentele private în care erau prezenți 40-50 de investitori. „A democratizat semnificativ accesul oamenilor interesați”, spune co-fondatorul Bittnet, care se așteaptă ca lichiditatea să fie mult mai mare față de rulajul mediu de 140% al emisiunilor listate de Bittnet anterior.

Cotarea pentru o dobândă cu 10%, respectiv un spread de doar 3% brut față de nivelul la care se împrumută statul român și 2% dacă includem și taxele este văzut ca „un vot de încvredere” al investitorilor, din punctul de vedere conducerii al companiei. Este interesant că, după saltul din piață, cuponul dobânzii coborâse către 9%.

Neîncasările Hidroelectrica din facturi neemise clienților s-au dublat în 3 luni CITEȘTE ȘI Neîncasările Hidroelectrica din facturi neemise clienților s-au dublat în 3 luni

Este interesul pieței pentru o companie care a adus rate de creștere foarte mari, respectiv un nivel mediu anual al indicatorului RoE (Return on Equity) de 55,52% în 8 ani, rezultat al combinației între ratele de creștere mari ale domeniului tehnologiei informației și accesul Bittnet la finanțarea prin piața de capital.

„Am putut să creștem de 10 ori profitul operațional, să creștem toți indicatorii relevanți business-ului cu niște rate spectaculoase”, rezumă Logofătu. „Asta a fost posibil prin finanțarea continuă și repetată prin mecanismele pieței de capital.”

Nouă emisiune de obligațiuni lansată la bursă de Bittnet Systems, un ETF al pieței de IT românești

Acesta completează că societatea a reușit să crească și în primii ani ai deceniului în care economia a fost lovită de șocuri mari. „Trebuie să recunoaștem că nu au fost cei mai buni ani pentru economie – dacă ne gândim 2020, 2021, 2022 – nu sunt chiar anii pe care a-i vrea să-i retrăiești de fiecare dată, arest la domiciliu pe toată planeta, pandemie, război, inflație...”, spune co-fodatorul Bittnet. „Sunt lucruri pe care nici nu ți le-ai fi dorit la începutul periaodei și pe care nici nu le-ai vrea să le repeți vreodată.”

viewscnt
Afla mai multe despre
bittnet systems
bvb
bursa
cristian logofatu
obligatiuni
banca transilvania