O entitate controlată de o celebră familie de bancheri suedezi a investit aproape 7 milioane euro în Purcari Wineries. Numele familiei - intens vehiculat în scandalul familiei româno-norvegiene

O entitate controlată de o celebră familie de bancheri suedezi a investit aproape 7 milioane euro în Purcari Wineries. Numele familiei - intens vehiculat în scandalul familiei româno-norvegiene

Cramele Purcari Sursa foto: Wiktor Wojtas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 apr 2018

Nu mai puțin de 8,45% din acțiunile producătorului de vinuri din Republica Moldova Purcari Wineries au fost cumpărate în oferta publică de SEB Investment Management, divizia de administrare a activelor financiare a SEB Group, holding financiar fondat și controlat de familia de bancheri suedezi Wallenberg. Valoarea plasamentului se ridică la 32,11 milioane lei (6,90 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Deși oferta publică de listare derulată de producătorul de vinuri Purcari Wineries (WINE) s-a închis în februarie la prețul minim al intervalului operațiunii de piață, ceea ce putea fi interpretat ca o slăbiciune a pieței, totuși compania din Republica Moldova a atras investitori sofisticați. O notificare menționează ca acționar cu o deținere de 8,45% din titluri societatea suedeză SEB Investment Management.

Acționarul semnificativ al Purcari face administrare de portofolii și este parte a conglomeratului suedez SEB Group, entitate cu active în administrare de 1,71 trilioane coroane suedeze (165,65 miliarde euro) și active totale de 2,61 trilioane coroane suedeze (253,52 miliarde euro). Grupul bancar a fost fondat și este controlat în continuare de celebra familie de bancheri suedezi Wallenberg.

EXCLUSIV Banca Transilvania a semnat actele finale pentru cumpărarea Bancpost și începe integrarea acesteia în structura sa CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Banca Transilvania a semnat actele finale pentru cumpărarea Bancpost și începe integrarea acesteia în structura sa

Cele 1,69 milioane de acțiuni Purcari au fost cumpărate de SEB Investment Management în cadrul ofertei de listare, ceea ce înseamnă că la prețul de 19,00 lei/acțiune al operațiunii de piață, valoarea plasamentului se ridică la 32,11 milioane lei (6,90 milioane euro). Purcari a închis oferta în prima parte a lunii februarie, valoarea acesteia fiind de 186,20 milioane lei (40,01 milioane euro), iar capitalizarea de piață de 380,00 milioane lei (81,66 milioane euro).

În februarie au apărut primii investitori la Purcari, respectiv Franklin Templeton și fosta Charlemagne Capital, care a mai investit în Cathedral Plaza și MedLife.

Titlurile Purcari sunt tranzacționate la acest început de aprilie marginal sub prețul ofertei publice. Producătorul de vinuri cu ambiții de lider regional, a raportat pentru anul trecut un profit net de 31,7 milioane lei, în creștere cu 37% față de anul 2016, vânzările urcând , de asemenea, cu 38%, până la nivelul de 147,01 milioane lei. Purcari Wineries intrase pe piață la un preț de 10,7 ori EBITDA, însă aferent anului 2016.

Familia Wallenberg, care a fondat în anul 1886 Stockholms Enskilda Bank, stârnește fascinație atât prin figurile sale istorice, cât și în media contemporană. În mod particular controversată este povestea dispariției diplomatului Raoul Wallenberg, aparținând acestei familii, care la jumătatea anilor ’40, în calitate de diplomat suedez la Budapesta, a salvat zeci de mii de evrei, eliberând pașapoarte cu caracter protector pentru cei aflați în pericol de a fi deportați în lagărele de concentrare. După ocuparea Budapestei de către Armata Roșie, în anul 1945, a fost reținut sub acuzația de spionaj, după care a fost dat dispărut. Declarat formal mort abia în anul 2016, la 71 de ani de la dispariția sa, Raoul Wallenberg este considerat de mulți istorici drept o victimă a epurărilor sovietice.

Șeful de acum al operațiunilor familiei Wallenberg, Jacob, este la rândul său considerat în media un personaj enigmatic, fiind amintit adesea ca membru al grupului Bilderberg care reunește anual 120-150 de lideri ai elitelor occidentale în politică, finanțe, media și din lumea academică.

În opinia publică românească, numele lui Wallenberg a fost mai intens vehiculat în scandalul familiei româno-norvegiene căreia o instituție de protecție a copilului din Norvegia le-a luat copiii. Entitatea respectivă din Norvegia, Barnevernet, este finanțată de un grup de 7 oameni influenți, între care și Jacob Wallenberg, scria presa locală, informație intens vehiculată pe rețelele sociale de românii interesați de cazul respectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
purcari wineries
seb group
bvb
bursa
suedia