Prăbușirea acțiunilor OMV Petrom duce Fondul Proprietatea pe pierdere

Prăbușirea acțiunilor OMV Petrom duce Fondul Proprietatea pe pierdere
scris 15 feb 2016

În exercițiul fiscal anterior, Fondul Proprietatea a consemnat o pierdere contabilă de 565,11 milioane lei, rezultată în principal din evaluarea în scădere a participației sale la OMV Petrom.

Prețul scăzut al petrolului lovește indirect în bilanțul financiar al Fondului Proprietatea (FP). Fondul a raportat pentru anul precent pierderi nete din evaluarea participațiilor la valoare justă de 1,24 miliarde lei, ceea ce a condus la încheierea exercițiului cu o pierdere de 565,11 milioane lei, față de profitul net de 427,18 milioane lei obținut în 2014.

În cea mai mare parte este vorba despre prinderea în bilanț a prăbușirii de anul trecut a prețurilor acțiunilor OMV Petrom (SNP), unde FP deține 18,99% din titluri și care reprezenta 25,8% din activul net la data de 31 decembrie 2015. Conform cotațiilor furnizate de Bursa de Valori București, titlurile celei mai mari companii românești au suferit o scădere de 30% în anul 2015, la 0,29 lei/acțiune pe 30 decembrie, față de 0,4139 lei/acțiune cu un an înainte.

Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați CITEȘTE ȘI Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați

"Principalul factor care a determinat pierderea contabilă în anul 2015 a fost modificarea de valoare justă netă negativă nerealizată aferentă participațiilor clasificate la valoare justă prin profit sau pierdere conform IFRS, în principal generată de OMV Petrom SA, ca urmare a evoluției negative a prețului acțiunii acestei companii în anul 2015", explică raportul anual preliminar al Fondului Proprietatea remis astăzi Bursei.

De la începutul anului și până la finele ședinței bursiere de vineri, cotația OMV Petrom a mai coborât cu 24%, valoare de peste două ori mai mică decât cea consemnată în vara anului 2014 când a început trendul descendent al titlurilor cu simbolul SNP, în paralel cu declinul consistent al cotațiilor internaționale ale petrolului din zona de 100 dolari/baril, către nivelurile de 29,80 dolari/baril pentru petrolul de tip West Texas și de 33,60 dolari/baril pentru petrolul de tip Brent consemnate în această dimineață potrivit portalului investing.com.

Reevaluări masive în portofoliul energetic al FP: Hidroelectrica - plus 22%, CE Oltenia – minus 42% CITEȘTE ȘI Reevaluări masive în portofoliul energetic al FP: Hidroelectrica - plus 22%, CE Oltenia – minus 42%

Fondul Proprietatea este mai mic din punctul de vedere al activelor, o constantă a ultimilor ani pe măsura distribuirii de cash către acționari. Astfel, la data de 31 decembrie 2015, activele FP erau de 12,11 miliarde lei, în scădere cu 9,65% față de valoarea de 13,40 miliarde lei consemnată cu un an în urmă. În același interval, datoriile au urcat cu 3,46%, la 54,62 milioane lei, de la 52,79 milioane lei.

Anul trecut tendința din ultimii ani de diminuare a discountului de piață cu care acțiunile FP se tranzacționează față de valoarea unitară a activului net a dat semne de ezitare, acesta regăsindu-se la finalul anului în zona de 26%. În raportarea către piață, managementul Fondului își reiterează obiectivul de reducere a discountului de piață la 15%.

Prăbușirea acțiunilor OMV Petrom duce Fondul Proprietatea pe pierdere

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
omv petrom
bvb
bursa