Prima zi de la anunțul ofertei publice a Digi Communications a fost „roșie” la BVB

Prima zi de la anunțul ofertei publice a Digi Communications a fost „roșie” la BVB

Sursa foto: Seemitch / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 apr 2017

În condițiile unei sesiuni europene negative și pe piața românească de capital am avut o tendință de vânzare. În piață există avertismente că unii investitori vând pentru a avea bani pentru oferta de listare a operatorului telecom RCS&RDS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe fondul unui rulaj al pieței de acțiuni de 32,55 milioane lei (7,19 milioane euro), indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,65%, până la nivelul de 8.184,77 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,60%.

Este un recul înregistrat de piață chiar a doua zi după ce Digi Communications, compania operatorului telecom RCS&RDS, a anunțat derularea unei oferte publice primare care ar urma să se cifreze în zona de 200 milioane euro. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, spunea că există interes pentru ofertă și că o parte dintre investitori ar urma să vândă din acțiuni pentru a avea bani disponibili pentru plasament, după cum ordinele de cumpărare se vor subția. „Cred că vom vedea roșu”, declara el pentru Profit.ro imediat după Paști.

Digi vine la bursă pe 16 mai. O ofertă de aproximativ 200 milioane euro CITEȘTE ȘI Digi vine la bursă pe 16 mai. O ofertă de aproximativ 200 milioane euro

Traiectoria pieței locale a fost influențată și de parcursul negativ al burselor europene. Indicii principali au avut deprecieri pe linie, conform Bloomberg: -0,43% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,71% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,31% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,23% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

 

La nivel regional, evoluțiile au fost neconcludente: -0,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,72% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,34% pentru indicele PX de la Praga.

Donald Trump, un băiat de trilioane de dolari CITEȘTE ȘI Donald Trump, un băiat de trilioane de dolari

Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,10 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au staționat pe nivelul de preț de 0,8930 lei/acțiune, în zona maximelor înregistrate pe acest emitent în piața secundară. Managerul Fondului Greg Konieczny amintea în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor că acționarii care au păstrat titlurile aveau un randament cumulat de 110,60% de la listarea societății în ianuarie 2011 și până în prezent.

Indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,56%, până la nivelul de 31.442,74 puncte. Alt emitent din structura sa, SIF Moldova (SIF2) s-a depreciat cu 0,12%, până la prețul de 0,8400 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,08 milioane lei.

Greg Konieczny (Fondul Proprietatea): Numai un miracol poate aduce Hidroelectrica anul acesta la bursă CITEȘTE ȘI Greg Konieczny (Fondul Proprietatea): Numai un miracol poate aduce Hidroelectrica anul acesta la bursă

Al 2-lea rulaj al zilei, de 5,91 milioane lei, l-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 30,60 lei/acțiune, cu 0,33% sub referință. Un declin de 0,63%, apropiat de media sectorială surprinsă de -0,71% pe indicele BET-NG, l-au avut titlurile OMV Petrom (SNP), care la sfârșitul ședinței de tranzacționare se regăseau la prețul de 0,3180 lei/acțiune. Transferurile pe acest emitent s-au ridicat la 3,38 milioane lei.

Principalele acțiuni bancare au reunit tranzacții cu puțin peste 10 milioane lei. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,73%, până la prețul de 2,7250 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,46 milioane lei. Piața încă digeră rezultatul financiar la primul trimestru potrivit căruia instituia de credit a obținut un profit net de 246,2 milioane lei, în creștere cu 7,7% față de intervalul similar din 2016.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 1,30%, până la prețul de 12,16 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,64 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
digi
bvb
bursa
fondul proprietatea
greg konieczny
goldring
dragos mesaros
romgaz
brd