Programul Fidelis debutează ezitant

Programul Fidelis debutează ezitant

Sursa foto: Sawitree Pamee | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 sep 2022

Cu atractivitate suplimentară pentru obligațiunile guvernamentale în lei cu dobândă anualizată de 8%, programul Fidelis al Ministerului Finanțelor Publice debutează ezitant.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În contextul trendului descendent în piață al emisiunilor vechi, cu multe necunoscute privind inflația și depășirea pragului psihologic de 50% din PIB al datoriei publice, investitorii activi la Bursa de Valori București au arătat o atitudine mai degrabă prudentă la debutul noii ediții a programului Fidelis, care în prima zi de subscriere are ordine cu aproximativ 1 milion de euro mai mici decât la exercițiul precedent din iunie.

În sistemul pieței au fost introduse mai puțin de 200 de ordine, valoarea agergată a acestor subscrieri fiind în echivalent 5,80 milioane euro. Cel mai mare interes este pentru titlurile de stat denominate în lei cu scadența în septembrie 2025 (R2509A) și având un cupon al dobânzii de 8,00%. Au fost subscrise aproximativ 164.000 de unități cu o valoare de 16,48 milioane lei (3,39 milioane euro).

Meta Estate Trust ajunge la cota pieței AeRO ca o firmă cu capitalizare de 20 milioane euro. Promotorul proiectului vizează o valoare de 5 ori mai mare și listarea pe piața principală în 3 ani CITEȘTE ȘI Meta Estate Trust ajunge la cota pieței AeRO ca o firmă cu capitalizare de 20 milioane euro. Promotorul proiectului vizează o valoare de 5 ori mai mare și listarea pe piața principală în 3 ani

Interesul este mai mic pentru emisiunile denominate în moneda unică europeană și care au randamente mai mici. Astfel, pentru titlurile cu scadența la 1 an (R2309AE) și cu o dobândă de 1,85% au fost introduse ordine pentru cumpărarea a aproape 10.000 de unități, suma plasamentelor fiind marginal sub 1 milion de lei. Emisiunea cu maturitate în septembrie 2024 (R2409AE), care are o rată a cuponului de 2,65% valoarea subscrierilor este de 1,41 milioane euro.

La ediția precedentă a programului Fidelis, derulată la începutul verii, investitorii au realizat plasamente în echivalent 291,55 milioane euro pentru cele 4 emisiuni scoase la licitație de Ministerul Finanțelor Publice. Este o subscriere cu 26,76% mai mică decât cea de la exercițiul din primăvară, când plasamentele au fost în echivalent 397,95 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis