Reprezentanții pieței de capital reiau către Finanțe o propunere pentru reducerea la 1% a impozitării pentru câștigurile de capital. Acum un an și jumătate, Darius Vâlcov aprobase de principiu cota zero

Reprezentanții pieței de capital reiau către Finanțe o propunere pentru reducerea la 1% a impozitării pentru câștigurile de capital. Acum un an și jumătate, Darius Vâlcov aprobase de principiu cota zero
scris 26 feb 2020

Într-un demers comun, Asociația Administratorilor de Fonduri, Bursa de Valori București și Asocația Brokerilro au înaintat către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice propunerea pentru un impozit de 1% pentru câștigurile din vânzarea acțiunilor, fără deducerea pierderilor, precum și de eliminare a aplicării cotei CASS pentru acestea. Este o reluare care a mai fost formulată către fosta Putere și pentru care Darius Vâlcov, fostul Consilier economic al ex-premierului Viorica Dăncilă, nu numai că își dăduse acordul de principiu, dar afirmase că ar fi mai bine să fie zero.

Impozit 1% pentru câștigurile bursiere. Este o mișcare de ordin fiscal de natură să dea un stimul unei burse românești marcate de lichiditate mică în absența unei clase de investitori individuali și care a fost solicitată dinspre reprezentanți ai pieței locale de capital. Propunerea a fost formulată către Ministerul Finanțelor Publice de către Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF), Bursa de Valori București (BVB) și Asociația Brokerilor, însă apare într-o criză guvernamentală, după cum aceeași propunere s-a împotmolit pe coridoarele de decizie ale birocrației în anul 2018.

Solicitarea care a plecat și către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reia un demers similar făcut dereprezentanțiii pieței de capital pe lângă fosta Putere grupată în jurul coaliției PSD-ALDE și vizează un impozit de 1% pentru veniturile de capital în locul actualului sistem, care prevede un impozit de 16% în paralel cu deducerea pierderilor. De asemenea, cota de contribuții la sistemul de asigurări sociale de sănătate ar urma să fie eliminată.

Transgaz și-a redus anul trecut cu 30% profitul net, la aproape 350 milioane lei. Mișcări puternice în piață ale acțiunilor CITEȘTE ȘI Transgaz și-a redus anul trecut cu 30% profitul net, la aproape 350 milioane lei. Mișcări puternice în piață ale acțiunilor

Chiar dacă în piața de capital acrest lucru nu este foarte cunoscut, hulita Ordonanță de Urgență 114/2018, care a produs un veritabil cutremur pe bursa, ar fi trebuit să conțină și o reducere la zero a impunerii pe segmentul câștigurilor bursiere.

Aflat în fața propunerii prezentate și în momentul de față, Darius Vâlcov, cel despre care se spune că era “eminența cenușie” din spatele programului de guvernare al PSD, a susținut ideea și chiar a mers mai departe. Având în vedere sumele mici, pentru evitarea costurilor de calcul, impozitul ar trebui să fie zero, cel puțin până la momentul în care piața de capital românească va ajunge la o masă critică a rulajelor bursiere pentru a putea genera venituri consistente la bugetul de stat.

Într-adevăr, pentru ultimele 2 exerciții bugetare, prognozele de colectare vizau venituri cu puțin peste 100.000 de lei din câștigurile bursiere. În plus, calculul deducerii pierderilor aduce costuri suplimentare pentru ANAF, în timp ce investitorii îl percep ca pe o șicană. În convorbiri cu Profit.ro aceștia spun că nu sunt deranjați să plătească sume către stat din câștigurile bursiere, dar că modalitățile declararea și plată, hârtiile către stat, complicațiile legate de calculele randamentelor nete, îi face să se gâncească pur și simplu cu groază la Fisc.

Investițiile din anii 2017-2018 dau roade pentru TeraPlast. Profit aproape dublu în 2019 pentru producătorul de materiale de construcții CITEȘTE ȘI Investițiile din anii 2017-2018 dau roade pentru TeraPlast. Profit aproape dublu în 2019 pentru producătorul de materiale de construcții

Profit.ro a anunțat în premieră existența acestor discuții cu privire la impozitul în luna noiembrie a anului 2018, însă formula finală de aplicare s-a încurcat undeva pe drumul între Pădurea Scroviștea, de unde Vâlcov veghea la programul de guvernare, și birocrația din Ministerul Finanțelor Publice, astfel încât nu a mai apărut în ordonanța-șoc de modficare a codului fiscal din decembrie 2020. Ulterior, demersul nu a mai fost reluat, iar în mai-iunie tandemul Liviu Dragnea-Vâlcov ear îndepărtat de la zonele de decizie privind economia românească.

Într-un nou climat de turbulențe politice, propunerea este din nou înaintată pentru un impozit de 1%, însă este de văzut câtă preocupare va fi în acest sens, deși dacă liberalii își dau acordul, având în vedere ideea pentru impunere zero din partea vechii puteri, modificarea de ordin fiscal pentru piața de capital ar trebui să întrunească un consens în rândul mai multor partide.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
bursa
aaf
bvb
darius valcov
mfp