Scoțienii de la Standard Life Aberdeen tranzacționează activ acțiunile Purcari

Scoțienii de la Standard Life Aberdeen tranzacționează activ acțiunile Purcari
scris 5 dec 2019

După ce au realizat achiziția majoră în luna octombrie participând la oferta prin care Lorimer Ventures, societate înregistrată în Cipru de cei de la Horizon Capital, activi pe piața din Ucraina, și-a vândut participația sa de aproape un sfert din acțiunile producătorului basarabean de vinuri Purcari, fondurile Standard Life Aberdeen din Marea Britanie tranzacționează activ pachete de până la 0,10% din titlurile societății, trecând succesiv peste și sub pragul de deținere de 5%.

Fonduri arondate Standard Life Aberdeen, entitate înregistrată la Edinburgh, în Scoția, cu active în administrare de 577,5 miliarde lire sterline (668,71 miliarde euro), și-au diminuat participația la  4,97% din capitalul social  al companiei Purcari Wineries (WINE). Anterior, deținerea era peste pragul de 5%. Nu este prima trecere succesive dincolo de acest reper, investitorii mai raportând către bursă mutări de pachete. Britanicii au dobândit 1,01 milioane acțiuni atunci cu o valoare de 20,16 milioane lei (4,24 milioane euro), la prețul de 20,00 lei/acțiune al ofertei publice accelerate derulate la începutul lunii octombrie la producătorul basarabean de vinuri.

Vânzători au fost atunci cei de la Lorimer Ventures Limited, filială deținută în Cipru de fondul de investiții Emerging Europe Growth Fund II, LP, administrat de Horizon Capital, cunoscut pentru plasamentele sale din Ucraina, și care a înstrăinat pachetul său de 4,54 milioane acțiuni Purcari, reprezentând 22,69% din titlurile producătorului de vinuri din Basarabia. Operațiunea de piață a fost intermediată de casa de brokeraj WOOD & Company Financial Services A.S. din Cehia, iar registrul de subscrieri a fost deținut și de Raiffeisen Bank împreună cu Raiffeisen Centrobank AG.

Mecanismul de întrerupere a volatilității de la BVB, declanșat în premieră de un ordin de vânzare mare la SIF Banat-Crișana. Cum a arătat licitația-fulger de 3 minute CITEȘTE ȘI Mecanismul de întrerupere a volatilității de la BVB, declanșat în premieră de un ordin de vânzare mare la SIF Banat-Crișana. Cum a arătat licitația-fulger de 3 minute

Schimburile de acum se realizează la prețuri cu aproximativ 10-12% peste cel al ofertei publice, cotația fiind atractivă pentru fondurile Standard Life Aberdeen să marcheze profituri cu randamente anualizate de 60%.

Scoțienii au fost al 3-lea investitor cu plasament relevant în oferta de vânzare accelerată anunțat după alți 2 jucători importanți. Astfel, suedezii de la East Capital, societatate financiară care are în adminstrare active de aproximativ 3,8 miliarde euro, și care au cumpărat 1,13 milioane acțiuni Purcari, pentru care au plătit suma de 22,70 milioane lei (4,78 milioane euro). 

De asemenea, Conseq Investment Management, fondat în anul 2000 în Cehia și care are active totale de 3,61 miliarde coroane cehești (140,60 milioane euro), a achiziționat 6,25% din acțiunile Purcari pentru care au plătit 25 milioane lei (5,25 milioane euro).

Purcari s-a deschis către piață în luna februarie a anului trecut când în cadrul ofertei publice de listare în acționariatul companiei au intrat fonduri ale Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, cu o deținere de 5,20%, societatea Fiera Capital din Insulele Man, fosta Charlemagne Capital, cu o participație de 7,94% din titluri, dar și SEB Investment Management, vehicul al unuia dintre cele mai puternice grupuri financiare din Suedia, aparținând celebrei familii de bancheri Wallenberg, cu o deținere de 8,45% din titluri.

viewscnt
Afla mai multe despre
purcari
lorimer
bvb
bursa
raiffeisen
wood & co.