Senatul SUA a adoptat un proiect de lege care ar putea interzice multor companii chineze să se listeze la bursele americane

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege care ar putea interzice multor companii chineze să se listeze la bursele americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2020

Senatul Statelor Unite a adoptat miercuri un proiect de lege care ar putea interzice multor companii chineze să își listeze acțiunile la bursele americane sau să atragă fonduri de la investitori americani, dacă nu respectă standardele autorităților de reglementare și de audit ale Washingtonului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul, promovat de senatorul republican de Louisiana John Kennedy, cere companiilor să dovedească că ”nu sunt deținute sau controlate de un guvern străin”, scrie News.ro.

Acțiunile listate la New York ale grupului chinez de comerț electronic Alibaba au scăzut cu peste 2% în urma informației.

Proiect adoptat în primă etapă: Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Va căuta, în schimb, să dețină mai multe acțiuni la companiile existente CITEȘTE ȘI Proiect adoptat în primă etapă: Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Va căuta, în schimb, să dețină mai multe acțiuni la companiile existente

Cu toate că legea va putea fi aplicată penru orice companie străină care va dori accesul la piața de capital americană, parlamentarii au afirmat că măsura este adresată în principal Beijingului.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

”Partidul Comunist chinez trișează, iar Legea de Responsabilizare a Companiilor Străine le va opri să trișeze pe bursele americane. Nu putem permite ca amenințări străine pentru fondurile de pensii americane să prindă rădăcini la bursele noastre”, a afirmat Kennedy, care este membru al Comisiei pentru bănci din Senat.

Legea va cere unei companii străine să dovedească că nu este deținută sau manipulată de un guvern străin, dacă Comisia pentru Supravegherea Contabilității Companiilor Publice nu poate să verifice rapoarte specifice pentru că o companie folosește o firmă de contabilitate care nu este supusă inspecților acestei comosii.

Dacă această comisie nu va putea să inspecteze firma de contabilitata a unei companii timp de trei ani consecutivi,  acțiunile companiei emitente vor fi interzise pe o bursă națională.

Comisia pentru Supravegherea Contabilității Companiilor Publice, supravegheată de Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare, este un organism non-profit care coordonează auditurile pentru toate companiile din Statele Unite care doresc să atragă fonduri pe piețele publice.

Adoptarea proiectului de lege în Senat, prin consens unanim, reflectă nemulțumirea tot mai mare în rândul parlamentarilor americani față de China, modul în care aceasta gestionează epidemia de Covid-19 și nerespectarea persistentă a standardelor americane de raportare financiară.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii chineze
sua
bursa