Sesiune negativă pe volume în scădere la BVB

Sesiune negativă pe volume în scădere la BVB

Sursa foto: Engdao Wichitpunya | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 oct 2023

Compensată parțial de activitatea sporită din piața certificatelor, lichiditatea pieței de acțiuni de la București a fost în suferință, în contextul unui început de săptămână marcat de aversiune la risc pe bursele mari ale lumii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este necesară educatia financiară și care sunt greșelile pe care le fac oamenii fără o educație financiară, Cum compar diversele opțiuni de investiție financiară, Cum decidem care este investiția care ni se potrivește, Când fac exit și cum marchez profitul, De când începe educația financiară, ce și cum îi putem învăța pe copii sunt întrebări la care se va răspunde la Maratonul de Educație Financiară - ediția a III-a, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 12 octombrie.

Debutul sesiunii de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost marcat de o relativă stabilitate, piața de acțiuni rezistând bine la unda de șoc a valului de vânzări care a apăsat indicii internaționali, reacție la conflictul armat din Israel.

Mai degrabă, piața de la BVB a arătat robustețe, ceva ce s-a văzut și la nivel regional, unde indicele WIG20 de la Varșovia a avut apreciere, în pofida tabloului general roșu al burselor lumii. Piața din România și-a consumat povestea locală, unde cele 5 emisiuni noi de titluri de stat din programul Fidelis au intrat la tranzacționare și au ridicat activitatea de pe segmentul obligațiuni la 6,21 milioane lei (1,25 milioane euro).

Acționarii BVB – convocați pentru finalul lunii noiembrie pentru alegerea președintelui Bursei. Mandatul de director al lui Adrian Tănase, prelungit cu un an CITEȘTE ȘI Acționarii BVB – convocați pentru finalul lunii noiembrie pentru alegerea președintelui Bursei. Mandatul de director al lui Adrian Tănase, prelungit cu un an

Declinul pieței a survenit doar după orele prânzului și parcursul descendent a adus indicele reprezentativ BET cu 0,90% sub referință, la nivelul de 13.896,56 de puncte, unde este, deja, cu 3,80% sub maximul istoric de 14.446,10 de puncte atins luna trecută.

Sesiune negativă pe volume în scădere la BVB

Totuși, piața nu a fost în suferința în care o arată indicii. Cea mai tranzacționată acțiune, cu schimburi însumând 7,82 milioane lei, cea a Hidroelectrica (H2O), a staționat la prețul de 117,00 lei/acțiune, și titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,92%, până la prețul de 6,24 milioane lei, pe transferuri de 4,64 milioane lei, atenuând la doar 0,54% reculul indicelui financiar BET-FI ce a închis la nivelul de 51.805,99 de puncte.

Dimpotrivă, ca și în alte etape de aversiune la risc în piețele externe, investitorii activi la BVB au avut ca principală reacție nu atât vânzarea, cât retragerea de la „buitoane”. Rezultatul a fost o scădere a rulajului pieței de acțiuni, care la nivelul de 38,67 milioane lei (7,78 milioane euro) este semnificativ sub media acestei toamne.

Afaceri duble la S1, însă profit net susbtanțial mai mic pentru AROBS Transilvania CITEȘTE ȘI Afaceri duble la S1, însă profit net susbtanțial mai mic pentru AROBS Transilvania

Este o poierdere de lichiditate parțial compensată de volumele în echivalent 7,96 milioane lei (1,60 milioane euro) din piața certificatelor, unde 2 produse de tip turbo având activ suport indicele Dow Jones Industrial Average și emise de BRK Financial Group au depășit cu puțin reperul unor tranzacții de 2,60 milioane lei.

S-au mișcat în sensul descendent al pieței acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,81%, până la prețul de 21,92 lei/acțiune, în condițiile unor schimburi de 6,24 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au scăzut cu 1,97%, până la prețul de 14,94 lei/acțiune, pe transferuri cu puțin sub pragul de 1 milion de lei.

FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe CITEȘTE ȘI FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe

Într-o zi în care indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,78%, din structura sa, doar titlurile OMV Petrom (SNP), cu lichiditate relevantă, de 4,00 milioane lei, au închis marginal peste referință, +0,09%, la prețul de 0,5445 lei/acțiune, investitorii având de digerat indicațiile privind producția de hidrocarburi din trimestrul 3.

La același capitol, titlurile altor 2 producători de energie au consemnat corecții mai severe: -2,51%, până la prețul de 46,65 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au întrunit o activitate de 3,24 milioane lei, și -1,82%, până la prețul de 43,20 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG) ce au cumulat volume echivalente cu 1,75 milioane lei.

În rest, în zona unor tranzacții de 1 milion de lei s-au mai aflat 4 simboluri: titlurile de stat scadente la 3 ani aflate în prima zi de tranzacționare (R2610A), titlurile Transport Trade Services (TTS) care s-au retras cu 2,34%, până la prețul de 20,90 lei/acțiune, titlurile Transgaz (TGN) care au avut un recul de 1,81%, până la prețul de 18,40 lei/acțiune, și titlurile Transelectrica (TEL) care au scăzut cu 3,62%, până a prețul de 29,30 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica