Titlurile Romgaz, la cel mai mare volum de tranzacționare de la prima zi pe bursă

Titlurile Romgaz, la cel mai mare volum de tranzacționare de la prima zi pe bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 apr 2016

La o zi după derularea ofertei de accelerate de vânzare de către Fondul Proprietatea (FP) pentru 5,85% din titlurile Romgaz, pe acest emitent s-au activat și ordine importante în piața reglementată unde au fost unele dintre cele mai importante rulaje de la listare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Romgaz Mediaș (SNG) a scăpat începând de astăzi de unul dintre vânzătorii puternici care puteau oricând pune presiune la vânzare. Fondul Proprietatea (FP) și-a înstrăinat întreaga participație după lichidarea și a ultimului pachet de 22,54 milioane de titluri, reprezentând 5,85% din capitalul social și pentru care a încasat 541,03 milioane lei (137,20 milioane dolari).

Întreaga sesiune de tranzacționare de la Bursa de Valori București a stat sub semnul acestei tranzacții majore. Pe titlurile Romgaz investitorii care au achiziționat cu discount, la prețul de 24,00 lei/acțiune, s-au grăbit să marcheze chiar și un firav câștig de 2,5-3,0%. Cum prețul mediu de astăzi de 24,70 este lei/acțiune este și cel mai coborât nivel din piața reglementată din ultimele două luni și în partea de cumpărare au fost investitori care au sesizat oportunitate. Acesta este contextul în care volumele pe Romgaz au fost excepționale, într-o zi în care titlurile au închis la prețul de 24,60 lei/acțiune, cu 1,01% sub referință.

S-au schimbat peste 1 milion de titluri cu simbolul SNG, echivalentul a aproape 5% din pachetul pus în vânzare de Fondul Proprietatea. Sunt cele mai multe acțiuni schimbate pe segmentul regular pe Romgaz de la listarea companiei în noiembrie 2013 și până în prezent, exceptând prima zi din ringul bursier. Din punctul de vedere al valorii de tranzacționare, cele 27,26 milioane lei transferate, reprezintă al doilea rulaj dacă excludem primele două zile de la listare.

VIDEO Anunț al directorului Poștei, la Profit LIVE: Intrăm pe zona serviciilor financiare în acest an CITEȘTE ȘI VIDEO Anunț al directorului Poștei, la Profit LIVE: Intrăm pe zona serviciilor financiare în acest an

Pentru faptul că a atras cash pe bilanțuri, celălalt protagonist al tranzacției, vânzătorul Fondul Proprietatea, nu a stârnit la fel de mult interesul investitorilor. Au fost schimbate titluri în valoare de 3,25 milioane lei. Cotația a coborât, de asemenea, cu 0,92%, până la prețul de 0,754 lei/acțiune.

Pe locul 4 în topul transferurilor, cu volume echivalente cu 3,04 milioane lei, s-au regăsit titlurile OMV Petrom (SNP) care au închis la prețul de 0,2315 lei/acțiune, în scădere cu 0,22%, o zi în care cotațiile internaționale ale petrolului au atins maximul acestui an, țițeiul Brent lovind pragul de 46 dolari/baril.

Acesta este contextul în care și astăzi bursa românească a fost „roșie”, în acord cu principalii indici europeni care s-au tranzacționat în cea mai mare parte a zilei sub referință. Indicele BET, al titlurilor blue-chip, s-a depreciat cu 0,43%, până la nivelul de 6.547,97 puncte, cel mai coborât nivel din ultima lună și jumătate. Declinul de o lună este deja mai mare de 4%, în timp ce pentru indicele BET-FI, care astăzi a închis la valoarea de 27.240,20 puncte, este cu peste 5% mai jos față de sfârșitul lui martie.

EXCLUSIV Ce oferte face BCR clienților care s-au judecat pe clauze abuzive CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce oferte face BCR clienților care s-au judecat pe clauze abuzive

Exceptând oferta de vânzare a Fondului Proprietatea, rulajul pieței de acțiuni a fost astăzi de 55,21 milioane lei, asigurat în proporție de aproape 50% de tranzacțiile realizate tot cu titluri Romgaz. Din cealaltă jumătate, peste un sfert a fost reprezentată de volumele echivalente cu 14,88 milioane lei realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au apreciat cu 0,38%, până la prețul de 2,64 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) care a avansat cu 0,10%, până la palierul de 10,00 lei/acțiune pe transferuri de 1,32 milioane lei. O lichiditate apreciabilă au mai avut-o titlurile Transelectrica (TEL), care s-au corectat cu 0,17%, până la prețul de 29,50 lei/acțiune pe un rulaj de 2,93 milioane lei. Indicele energetic în componența cărora se află acestea a pierdut astăzi 0,74%.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
fondul proprietatea
bursa
banca transilvania
omv petrom
bvb
transelectrica
brd