Tranzacții de peste 100 milioane lei la BVB, concentrate covârșitor pe acțiuni cu profil financiar

Tranzacții de peste 100 milioane lei la BVB, concentrate covârșitor pe acțiuni cu profil financiar

Foto dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 feb 2022

Indicele BET Plus a câștigat o treime de procent într-o sesiune dominată de acțiunile bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a fost cuplată la raliul piețelor dezvoltate de acțiuni, chiar dacă în ultimele 2 ore de tranzacționare s-a încurcat de un puseu de vânzare la New York Stock Exchange.

Finalul zilei a fost, însă unul pozitiv, cu aprecieri ușoare ale indicilor: +0,27% pentru indicele compozit BET-XT, +0,23% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 52.207,73 puncte, +0,04% pentru indicele energetic BET-NG și +0,31% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 13.439,12 puncte păstrează o conformație tehnică ce permite atacarea maximelor istorice.

Tranzacții de peste 100 milioane lei la BVB, concentrate covârșitor pe acțiuni cu profil financiar

Dacă dinamica a fost atenuată, sesiunea a fost interesantă prin prisma volumelor. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 108,53 milioane lei (21,95 milioane euro), fiind acaparat, însă, în proporție de 85,46% de cele mai lichide 4 acțiuni, toate de la capitolul financiar.

OMV Petrom și-a dublat valoarea tranzacțiilor de cumpărare încheiate cu traderul de gaze naturale de la Viena al grupului-mamă CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a dublat valoarea tranzacțiilor de cumpărare încheiate cu traderul de gaze naturale de la Viena al grupului-mamă

S-au detașat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care în piața reglementată au avansat cu 0,55%, până la prețul de 2,7350 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 17,94 milioane lei și care în piața deal au fost priotagonistele unui transfer special cu 15,00 milioane acțiuni, în valoare de 40,95 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a crescut cu 0,96%, până la prețul de 21,00 lei/acțiune, pe a 2-a activitate a zilei, de 16,93 milioane lei. Acestea se află pe un impuls susținut de propunerea de distribuire a unui dividend special de 2,4164 lei/acțiune în contul profiturilor obținute în anii 2019 și 2020. Pentru anul trecut, instituția de credit a raportat un profit net de 1,32 miliarde lei, în creștere cu 37% față de cel din exercițiul financiar precedent.

Obligată să se împrumute masiv pentru plafonare și compensare, Electrica Furnizare se duce după energie în Ungaria CITEȘTE ȘI Obligată să se împrumute masiv pentru plafonare și compensare, Electrica Furnizare se duce după energie în Ungaria

La capitolul fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborât cu 0,95%, până la prețul de 1.5650 lei/acțiune, pe tranzacții de 13,33 milioane lei și titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,48%, până la prețul de 2,0900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,59 milioane lei.

În continuarea unui impuls negativ din sesiunea precedentă, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au pierdut 1,77%, până la prețul de 1,0000 lei/acțiune, în contextul unor schimburi însumând 2,73 milioane lei. Producătorul de materiale de construcții a raportat pentru anul trecut un profit net de 233,87 milioane lei, cu contribuția covârșitoare a tranzacției de înstrăinare a diviziilor de metale și tâmplărie către irlandezii de la Kingspan și, respectiv către Dynamic Selling Group. Titlurile TeraPlast au fost incluse în structura indicelui FTSE All Cap în luna septembrie a anului trecut.

SIF Banat-Crișana depășește un nivel al participației de 10 milioane lei la operatorul de piață BVB CITEȘTE ȘI SIF Banat-Crișana depășește un nivel al participației de 10 milioane lei la operatorul de piață BVB

O mutare similară în respectivul indice au traversat în decembrie titlurile One United Properties (ONE), care în ultima sesiune s-au retras cu 0,97%, până la prețul de 1,4260 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,09 milioane lei. Cele mai lichide acțiuni de pe segmentul energetic, cele ale producătorilor de gaze naturale, au avut o tendință divergentă: +0,32%, până la prețul de 0,4670 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) care au cumulat tranzacții de 2,27 milioane lei, și -1,05%, până la prețul de 37,60 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au depășit cu puțin volume în echivalent 1 milion de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif muntenia