Valoarea tranzacțiilor cu acțiunile listate la Bursa de Valori București se dublează în primele 3 luni și depășește 1 miliard de euro

Valoarea tranzacțiilor cu acțiunile listate la Bursa de Valori București se dublează în primele 3 luni și depășește 1 miliard de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2022

Valoarea tranzacțiilor realizate în primele 3 luni ale acestui an cu acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB) depășește valoarea din primele 6 luni ale anului trecut. Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni a crescut în primul trimestru al anului cu 105% față de același trimestru al anului trecut și a depășit 5 miliarde lei (peste 1 miliard de euro).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Primul trimestru a fost marcat de intensificarea activității de tranzacționare la Bursa de Valori București (BVB) pe fondul unei volatilități crescute care a cuprins piețele de capital internaționale. În acest sens, valoarea totală a tranzacțiilor realizate în primele 3 luni ale acestui an cu acțiunile companiilor listate pe Piața Reglementată a BVB a depășit valoarea cumulată la nivelul primelor 6 luni ale anului trecut. Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni a crescut în primul trimestru al acestui an cu 105% față de același trimestru al anului trecut și s-a cifrat la 5,03 miliarde lei, echivalentul a 1,02 miliarde euro. Această valoare este peste nivelul de 4,85 miliarde lei realizat în primele șase luni ale anului trecut pe segmentul de acțiuni de pe Piața Reglementată a BVB”, arată datele BVB.

Tranzacție surpriză - Daniel Dines intră în agricultură. Plan de listare la bursă CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Daniel Dines intră în agricultură. Plan de listare la bursă

Lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acțiuni a fost de 80 milioane lei, echivalentul a 16,2 milioane euro, la nivelul primului trimestru. În ceea ce privește toate tipurile de instrumente financiare, lichiditatea medie zilnică din primele 3 luni a fost de 95,4 milioane lei, echivalentul a 19,3 milioane euro, în urcare cu 29% față de primul trimestru al anului trecut. La fel ca piețele internaționale, piața de capital românească nu a fost ocolită de turbulențe, scrie News.ro.

La finalul lunii martie, indicele BET afișa o scădere de 2,7% și un nivel de 12.712 puncte. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a încheiat primul trimestru cu o depreciere ușoară, de 0,7%, până la un nivel de 22.949 puncte.

"Piața de capital din România se află într-o poziție solidă după un an 2021 excepțional și continuă expansiunea cu un prim trimestru în care au avut loc 11 listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni. Mai multe companii, mai multe domenii de activitate, mai multe oportunități de investiții. Finanțarea prin intermediul pieței de capital a devenit opțiunea standard pentru companiile care vor să beneficieze pe deplin de avantajele listării la bursă. Monitorizăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru și suntem foarte atenți la context. Războiul din Ucraina generează foarte multă îngrijorare în spațiul public, însă celelalte riscuri care au trecut în plan secund sunt în continuare prezente și sunt legate de efectele pandemiei de coronavirus, perturbările din lanțurile de aprovizionare, creșterea prețurilor la energie, creșterea dobânzilor și rata ridicată a inflației”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Primul trimestru s-a remarcat la BVB prin 11 noi listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni. Pe segmentul de acțiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Șerban, Bento, Brikston Construction Solutions. Pe segmentul de obligațiuni, au emis bonduri 4 companii: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox.

"Am avut un prim trimestru foarte activ atât din punct de vedere al numărului de listări de instrumente financiare, cât și din perspectiva tranzacțiilor realizate prin sistemele bursei. Am extins indicele BET pentru prima dată la 20 de companii, ceea ce oferă investitorilor un grad de diversificare sectorială fără precedent, și tot în primul trimestru reprezentativitatea României în indicii piețelor emergente a crescut substanțial. În același timp, este important să ne calibrăm și așteptările. Traversăm o perioadă plină de turbulențe și cu multe incertitudini, ceea ce înseamnă că investitorii trebuie să fie pregătiți pentru episoade de volatilitate crescută. Evenimentele recente au demonstrat că BVB și-a îndeplinit, în condiții de volatilitate accentuată, rolul economic și social”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Indicele BET a ajuns la 20 de companii, începând cu 21 martie. Este pentru prima dată în istoria indicelui BET când este atins acest număr. BET (Bucharest Exchange Trading index), primul indice dezvoltat de BVB, a fost lansat în septembrie 1997 și include cele mai tranzacționate companii listate pe bursa locală. Cele 20 de companii din componența indicelui BET sunt: Aquila Part Prod Com (AQ), Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), One United Properties (ONE), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) și Transport Trade Services (TTS).

România a devenit tot mai vizibilă pe plan internațional și este prezentă, din 21 martie, cu 11 companii în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente. Cele 11 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor și Sphera Franchise Group.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa de valori bucurești
companii