Volume foarte mici la BVB. Ziua a fost salvată de tranzacțiile sporite care au însoțit creșterea explozivă a acțiunilor TeraPlast după ce compania a realizat o tranzacție pentru o parte din active

Volume foarte mici la BVB. Ziua a fost salvată de tranzacțiile sporite care au însoțit creșterea explozivă a acțiunilor TeraPlast după ce compania a realizat o tranzacție pentru o parte din active

Sursa foto: Gajus / dreamstime.com

scris 27 iul 2020

Deși bursa a câștigat 0,4%, lichiditatea a fost foarte slabă. Sesiunea a fost dominată de acțiunile Teraplast, care au atras atenția investitorilor după ce compania a anunțat vânzarea către gigantul irlandez Kingspan a diviziei Steel.

Sesiunea asiatică a debutat pe un puseu de vânzare ce a caracterizat și ultimele orele de tranzacționare ale săptămânii trecute, însă, pe parcursul zilei, piețele de acțiuni au înregistrat recuperări parțiale. Tabloul european este, însă, preponderent în nuanțe de „roșu”: -0,24% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,31% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,34% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,00% pentru indicele DAX30 din Germania, +1,13% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,37% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,20% pentru indicele PX de la Praga.

La București, tendința a fost pozitivă. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,38% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,41%, până la nivelul de 8.586,12 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești rămâne într-o zonă de stagnare neconcludentă unde se află mediile mobile de viteză și proporții Fibonacci, dar și retragerea Fibonacci de 50,00% aplicabilă scăderii provocată de criza coronavirus, așa cum se vede pe graficul atașat.

Volume foarte mici la BVB. Ziua a fost salvată de tranzacțiile sporite care au însoțit creșterea explozivă a acțiunilor TeraPlast după ce compania a realizat o tranzacție pentru o parte din active

Interesul a fost foarte redus din partea investitorilor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 16,47 milioane lei (3,41 milioane euro) și acesta având contibuția de 2,08 milioane lei a unui titlu care este listat doar secundar la BVB, cel al grupului bancar austriac Erste (EBS), deținătorul BCR, și care a pierdut 0,97% în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena.

EXCLUSIV Nemo Express, unul dintre cei mai mari curieri din România, face pasul către bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nemo Express, unul dintre cei mai mari curieri din România, face pasul către bursă

Simptomatic pentru slăbiciunea pieței, acțiunea-fanion a bursei, cea a Băncii Transilvania (TLV), abia a adunat schimburi însumând 2,19 milioane lei într-o ședință în care cotația a staționat la prețul de 2,0950 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 10,93 miliarde lei (2,26 miliarde euro).

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,40%, până la prețul de 1,2300 lei/acțiune, pe volume echivalente cu doar aproximativ 672.000 de lei, investitorii fiind în expectativă față de prețul ofertei publice de răscumpărare pe care emitentul a anunțat-o pentru un număr de până la 220,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,89% din totalul titlurilor și al cărei preț va fi comunicat doar după primirea avizului de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Totuși, într-o zi bună pentru SIF-uri, indicele financiar BET-FI a câștigat 0,21%, până la nivelul de 42.458,91 puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, s-a apreciat cu 0,34%, însă cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), abia a adunat transferuri de aproximativ 942.000 de lei într-o zi în care cotația a coborât cu 0,33% sub referință, până la prețul de 30,00 lei/acțiune.

Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, activitatea a fost dominată de rulajul de 3,43 milioane lei pe titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au explodat cu 13,85%, până la prețul de 0,4440 lei/acțiune, investitorii vizând înglobarea în cotație a perspectivei intrării a aproximativ 400 milioane lei pe bilanț din vânzarea anunțată ieri către irlandezii de la Kingspan a companiilor TeraSteel, TeraSteel DOO Serbia și Wetterbest.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
teraplast
fondul proprietatea
romgaz
erste
kingspan