Wal-Mart nu-și revine după cel mai mare picaj bursier din ultimii 25 de ani

Wal-Mart nu-și revine după cel mai mare picaj bursier din ultimii 25 de ani

Titlurile Wal-Mart, după avansul către nivelul de 86 dolari/acțiune, s-au întors la prețul de 59 dolari/acțiune de acum trei ani.

scris 16 oct 2015

Acțiunile lanțului american de retail au mai scăzut și joi cu 1,17%, după căderea de 10% de miercuri. Investitorii digeră greu proiecția companiei pentru o scădere cu 12% a câștigurilor în anul fiscal următor.

Panica de miercuri nu pare a fi consumat cu totul neliniștile acționarilor lanțului de magazine Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume. În ședința de tranzacționare de ieri de la New York titlurile au scăzut cu 1,17%, până la prețul de 59,33 dolari/acțiune, conform portalului Yahoo Finance. Declinul pare modest însă el survine după un alt picaj de zece procente, cel mai mare de o zi din istoria ultimilor 25 de ani ai acestei acțiuni, potrivit Reuters. Reacția negativă a investitorilor a fost antrenată după ce compania a anunțat, o diminuare cu 12% a câștigurilor pentru anul fiscal următor și cheltuieli cu personalul de 1,5 miliarde dolari, ca urmare a unor programe de training și creșterea salariului orar la 10 dolari, de la 9 dolari pe oră.

Nici măcar anunțul șefului executiv al companiei Doug McMillon pentru demararea unui program de răscumpărări în valoare de 20 miliarde dolari nu a temperat valul de vânzări care a antrenat volume de 4,45 milioane acțiuni, cele mai mare din afișajul Yahoo Finance.

"Putem livra performanțe financiare mai bune pe termen scurt doar prin conducerea mai bună a afacerii de bază, însă nu va fi destul", a comentat McMillon. Dolarul puternic ar urma să conducă la un impact negativ de 15 miliarde dolari în anul fiscal următor. Investițiile ar urma să conducă la o majorare a vânzărilor, însă în piață există circumspecție. "Indicațiile pentru viitor sunt foarte dezamăgitoare. Și dacă aceste investiții nu vor conduce la vânzări mai bune? Aceasta este întrebarea", a declarat pentru Reuters Edward Jones, analist la firma de servicii financiare Brian Yarbrough.

Capitalizarea companiei este, și după scăderea de ieri, de 190,21 miliarde dolari, însă șocul este major. Portalul financiar Zero Hedge marchează faptul că deja capitalizarea bursieră a gigantului comerțului online Amazon a depășit-o pe cea a lanțului de retail Wal-Mart, după ce înaintea crizei financiare din anul 2008, aceasta era de aproximativ șase ori mai mică.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
walmart
bursa
actiuni
retail
amazon