Profitul Erste Group în 2023 depășește estimările

Profitul Erste Group în 2023 depășește estimările
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2024

Grupul bancar austriac Erste Group Bank a anunțat că profitul net în 2023 a depășit estimările, în urma performanței operaționale solide și a costurilor de risc scăzute, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Erste, un jucător cheie în sectorul bancar din multe țări din Europa Centrală și de Est (CEE), a raportat un profit anual net atribuibil proprietarilor societății mamă de trei miliarde de euro (3,25 miliarde de dolari), în timp ce analiștii se așteptau la 2,96 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Holde Agri Invest – pierdere de aproape 30 milioane lei. Compania reclamă costurile de înființare a culturilor, prețurile mici și interferențele din piață în contextul conflictului din Ucraina CITEȘTE ȘI Holde Agri Invest – pierdere de aproape 30 milioane lei. Compania reclamă costurile de înființare a culturilor, prețurile mici și interferențele din piață în contextul conflictului din Ucraina

Redresarea post-pandemie și invadarea Ucrainei de către Rusia au majorat inflația în zona euro, ceea ce a determinat băncile centrale din Europa să majoreze dobânzile la niveluri record.

Veniturile nete din dobânzi ale Erste au urcat cu 21,5% anul trecut, la 7,23 miliarde de euro, față de un nivel de 7,28 miliarde de euro previzionat de analiști.

"La 20 de ani după prima extindere a UE, care a implicat Europa Centrală și de Est, este clar că a fost o poveste de succes în regiune. Totuși, CEE se confruntă de asemenea cu provocări majore care trebuie depășite. Transformarea verde și avansul digitalizării - toate acestea având nevoie de investiții - pentru care suntem disponibili ca parteneri. O evoluție extrem de bine primită: CEE își reia rolul de motor de creștere al Europei", a afirmat Willi Cernko, directorul general al Erste Group.

În 2023, Erste Group Bank a înregistrat un rezultat operațional de 5,5 miliarde de euro, un avans de 38% față de 2022.

La Adunarea Generală Anuală din mai, Consiliul de Administrație va propune dividende de 2,70 euro pe acțiune pentru anul financiar 2023.

Raportul venituri/cheltuieli s-a îmbunătățit anul trecut, de la 53,4% la 47,6%.

Volumul creditării a crescut cu 2,8% în ritm anual, de la 202,1 miliarde de euro la 207,8 miliarde de euro, din care 2,95 miliarde de euro sunt împrumuturi sustenabile acordate pentru afaceri noi. De asemenea, depozitele clienților au crescut pe toate piețele de bază, în special în Austria și Cehia, la 232,8 miliarde de euro.

Veniturile nete din comisioane și taxe au urcat cu 7,6% anul trecut, la 2,64 miliarde de euro, față de un nivel de 2,45 miliarde de euro în 2022.

MedLife încheie anul 2023 pe pierdere CITEȘTE ȘI MedLife încheie anul 2023 pe pierdere

Rezultatul net din tranzacționare s-a îmbunătățit la 754 milioane de euro anul trecut, în timp ce venitul operațional a crescut la 10,55 miliarde de euro, de la 8,57 miliarde de euro în 2022.

În 2023, cheltuielile de personal au crescut cu 12,1%, la 2,99 miliarde de euro, în urma majorării salariilor.

În privința perspectivelor pentru 2024, economiștii se așteaptă ca piețele de bază ale Erste să înregistreze o îmbunătățire a creșterii economice. Presiunile inflaționiste ar urma să continue tendința descendentă anul acesta. Continua soliditate a pieței forței de muncă ar trebui să sprijine performanța economică pe toate piețele Erste.

Balanțele de cont curent sunt proiectate să rămână la un nivel sustenabil în majoritatea țărilor, deficitele fiscale urmând să continue drumul spre consolidare. Datoria publică în toate piețele Erste ar urma să se mențină în linii mari stabilă și să rămână sub media din zona euro.

În acest context, Erste Group se așteaptă la o creștere netă a împrumuturilor de aproximativ 5%, în timp ce costurilor de risc ar trebui să rămână la un nivel scăzut în 2024. 

viewscnt
Afla mai multe despre
erste group
profit