Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe șase luni, retras de ASF pentru a fi analizate observațiile aduse

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe șase luni, retras de ASF pentru a fi analizate observațiile aduse
scris 24 mar 2023

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe șase luni elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțe a fost retras de ASF, nefiind inclus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. ”În urma observațiilor care s-au făcut (…) proiectul a fost retras tocmai ca să putem analiza toate observațiile”, afirmă purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

Asigurătorii se opun tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA, spunând că "destabilizează și mai mult piața de asigurări RCA, serios afectată de falimentele Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance și de insolvența constatată a Euroins".

Reprezentanții Guvernului au anunțat acum că proiectui de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară nu se află pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Executivului întrucât a fost retras de ASF.

TABEL Prima scumpire a benzinei din ultimele 16 zile CITEȘTE ȘI TABEL Prima scumpire a benzinei din ultimele 16 zile

”Proiectul a fost pus în dezbatere publică, în urma observațiilor care s-au făcut (…) proiectul a fost retras tocmai ca să putem analiza toate observațiile, toate notele care s-au făcut cu privire la proiectul inițial. Facem astfel o analiză a punctelor de vedere exprimate”, a declarat, la Digi 24, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.

El a explicat că fiecare parte implicată a făcut propria analiză a proiectului și a venit cu propriile observații.

”Noi trebuie să le analizăm cu amănuntul pe fiecare”, a adăugat el.

Potrivit reprezentantului, au fost aduse note de completare sau modificare din partea reprezentanților pieței de asigurări.

Antibiotice Iași și-a investit cea mai mare parte din profit anul trecut. Rămâne loc doar pentru un dividend cu randament de 1% CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași și-a investit cea mai mare parte din profit anul trecut. Rămâne loc doar pentru un dividend cu randament de 1%

”Este firesc să ținem cont de astfel de observații făcute în perioasda de dezbatere, de aceea proiectul a fost retras, tocmai ca să facem o analiză asupra acestor observații”, a arătat el, precizând că nu poate spune cât va dura această analiză.

Proiectul de plafonarea a tarifelor RCA pe șase luni, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanțe, miercuri.

Autoritățile voiau astfel să înghețe temporar, pentru 6 luni, tarifele de primă practicate de asigurători pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de aceștia la data de 1 martie 2022, iar în situația în care tarifele de primă practicate la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie, 2023 atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, ”astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări”.

Comisionul de distribuție se limita la un maximum de 8% din prima brută încasată. În ultima perioadă a fost înregistrată o evoluție ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, se arăta în document, iar prin această măsură „se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor inclusiv ca urmare a inflației și a luării în calcul a ultimului tarif de referință publicat de către ASF în luna martie 2023”.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
asf