PSD vrea să oblige Guvernul să nu treacă peste 40% ca datorie publică din PIB, să majoreze imediat pensiile cu 40% și să dea bani pentru Catedrala Neamului. Orban: Impactul bugetar ar fi de 6,3% din PIB

PSD vrea să oblige Guvernul să nu treacă peste 40% ca datorie publică din PIB, să majoreze imediat pensiile cu 40% și să dea bani pentru Catedrala Neamului. Orban: Impactul bugetar ar fi de 6,3% din PIB
scris 16 sep 2020

Majoritatea PSD din comisiile reunite pentru buget ale Camerei Deputaților și Senatului a introdus miercuri o serie de amendamente la proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară pe acest an, stabilind majorarea punctului de pensie anul acesta cu 40%, în loc de 14%, și prevăzând că Guvernul nu se poate împrumuta până la finele anului peste plafonul de 40% din PIB.

Potrivit unui amendament propus de fostul ministru PSD al Finanțelor, Eugen Teodorovici, ”plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârșitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut”.

Bursa românească, la cele mai ridicate valori din ultimele 6 luni. „Optimism! Toată lumea cumpără”, spune un investitor CITEȘTE ȘI Bursa românească, la cele mai ridicate valori din ultimele 6 luni. „Optimism! Toată lumea cumpără”, spune un investitor

Premierul Orban a reacționat susținând că o astfel de limitare a gradului de îndatorare a Executivului nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani.

Ludovic Orban a mai arătat că toate cheltuielile suplimentare introduse de PSD în recitificarea bugetară ar avea un impact de 6,3% din PIB, din care 1,5% din PIB pentru acest an.

Prim-ministrul a subliniat că Guvernul pe care îl conduce va lupta cu toate mijloacele pentru oprirea acestui ”masacru al finanțelor publice”, prin atacarea proiectului la Curtea Constituțională și inclusiv prin adoptarea unei alte rectificări bugetare.

După șoferii profesioniști, angajații din alt domeniu ar putea beneficia de salariu minim de 3.000 lei, ca în construcții CITEȘTE ȘI După șoferii profesioniști, angajații din alt domeniu ar putea beneficia de salariu minim de 3.000 lei, ca în construcții

Un alt amendament al PSD adoptat în ședința comisiile reunite pentru buget este cel prin care au fost crescute sumele repartizate unităților administrativ teritoriale cu 1 miliard de lei, potrivit News.ro. De asemenea, pentru municipiile reședință de județ este alocată suplimentar suma de 500 milioane lei, care va fi repartizată egal autorităților locale, fără a se ține cont de culoarea politică.

O altă modificare abrogă articolul 43 care prevedea creșterea salariilor cadrelor didactice de anul viitor. Prin urmare, salariile profesorilor ar urma să fie majorate din acest an, așa cum este prevăzut de lege.

A fost majorat și bugetul Camerei Deputaților cu 5,63 milioane lei, iar suma de 67 milioane lei a fost alocată suplimentar pentru Ministerul Agriculturii, în scopul finanțării Programului de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.

Finanțele susțin reorganizarea Vămii într-o structură separată de ANAF, proiect inițiat de fostul ministru Teodorovici în Parlament CITEȘTE ȘI Finanțele susțin reorganizarea Vămii într-o structură separată de ANAF, proiect inițiat de fostul ministru Teodorovici în Parlament

Un alt amendament al PSD, adoptat de comisii, a fost cel prin care este suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 400 milioane lei pentru programul Start Up Nation.

De asemenea, a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 20 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară al Executivului ”pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în scopul  sprijinirii financiare a Administrației Patriarhale, în vederea continuării lucrărilor de construire a Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
rectificare
parlament
psd
datorie publica
40%
plafon
indatorare
pensii
majorare
orban
guvern