Șeful Deutsche Bank: Dobânzile negative cresc inegalitățile și afectează societatea. BCE trebuie să renunțe la politicile actuale

Șeful Deutsche Bank: Dobânzile negative cresc inegalitățile și afectează societatea. BCE trebuie să renunțe la politicile actuale
scris 27 ian 2020

Dobânzile negative contribuie la creșterea inegalităților și afectează nu doar câștigurile băncilor, ci și societatea în general, spune șeful Deutsche Bank, care îndeamnă Banca Centrală Europeană (BCE) să renunțe la actuala politică monetară.

BCE ar trebui să profite de evaluarea strategică lansată joi pentru a pune capăt politicii dobânzilor negative, necesară în trecut, dar care acum face mai mult rău decât bine, potrivit directorului general al celei mai mari bănci germane, Christian Sewing, citat de Reuters.

BCE practică de peste cinci ani dobânzi negative la depozitele constituite de bănci și nu exclude reducerea în continare a ratelor. Banca susține că dobânzile ultrascăzute stimulează creditarea în zona euro și, implicit, economia țărilor din regiune.

Șeful UBS: O nouă rundă de relaxare monetară riscă să creeze o bulă a activelor. \ CITEȘTE ȘI Șeful UBS: O nouă rundă de relaxare monetară riscă să creeze o bulă a activelor. "Aș fi foarte, foarte atent..."

Potrivit șefului Deutsche Bank, numărul germanilor care înregistrează pierderi din cauza dobânzilor negative depășește însă cu mult numărul beneficiarilor, ceea ce afectează negativ societatea.

“Inegalitatea dintre oamenii care beneficiază de pe urma acestui tip de politică monetară și oamenii care nu au niciun fel de beneficiu - și care de fapt pierd bani – se mărește din ce în ce mai mult (…). Trebuie să renunțăm la dobânzile negative, în special pentru societate”, a declarat Sewing.

BCE a păstrat ratele dobânzilor nemodificate la ședința de politică monetară de joi, la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv -0,50%. Totodată, banca a lansat un proces de evaluare a strategiei sale de politică monetară, primul după anul 2003.

Analiștii nu se așteaptă la o schimbare a politicii monetare pe termen scurt.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
bce
dobanzi negative
politica monetara
inegalitati sociale
christian sewing