Șeful Rezervei Federale a SUA cere Facebook să oprească proiectul monedei digitale Libra până la eliminarea îngrijorărilor majore

Șeful Rezervei Federale a SUA cere Facebook să oprească proiectul monedei digitale Libra până la eliminarea îngrijorărilor majore
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2019

Președintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat miercuri că proiectul Facebook pentru moneda digitală Libra ”nu poate continua” până nu sunt rezolvate motive serioase de îngrijorare, comentarii care au pus presiune pe acest plan și au dus la scăderea prețului bitcoin, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceste comentarii ferme din partea celei mai puternice autorități de reglementare a sectorului financiar din Statele Unite scot în evidență obstacolele tot mai mari din partea autorităților de reglementare întâmpinate de criptomoneda propusă, care a atras atenția autorităților din întreaga lume, arată news.ro.

”Libra provoacă îngrijorări serioase legate de confidențialitate, spălarea de bani, protecția consumatorilor și stabilitatea financiară”, a afirmat Powell în timpul audierii sale bianuale în Comisia pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților.

”Nu cred că proiectul poate merge mai departe” fără rezolvarea acestor îngrijorări, a adăugat Powell ulterior.

Șeful Fed a spus că evaluarea proiectului de către autoritățile de reglementare trebuie să fie făcută ”cu calm și cu precauție”. El a notat de reglementările actuale nu sunt potrivite pentru monedele digitale.

”Este ceva care nu se încadrează corect și ușor în cadrul nostru de reglementări, dar are potențialul să ajungă la un nivel sistemic. Este nevoie de o analiză atentă, așa că cred cu tărie că avem nevoie de timp”, a afirmat Powell.

”Suntem cu totul de acord cu președintele în privința necesității unei discuții publice pe această temă. Acesta este motivul pentru care, împreună cu ceilalți 27 de membri fondatori ai  Libra Association au făcut acest anunț cu atât de mult timp înainte, astfel încât să putem avea discuții constructive și să obținem feed back”, a declarat purtătorul de cuvânt al Facebook, Elka Looks.

Comentariile lui Powell referitoare la Libra au afectat prețul bitcoin, care a scăzut cu până la 7% în timpul audierii sale care a durat trei ore.

La sfârșitul lunii iunie, bitcoin a revenit la aproape 14.000 de dolari, crescând cu peste 30% începând din 18 iunie, când Facebook a anunțat planul de lansare a Libra. Miercuri, bitcoin a fost tranzacționată în jurul nivelului de 12.268,99 de dolari pe unitate.

Acțiunile Facebook au fost și ele afectate în timpul discursului lui Powell, dar și-au reveni ulterior, avansând cu până la 1,3%.

Nu este clar cum ar putea încetini Fed proiectul Libra, dacă va dori acest lucru, având în vedere reglementările neclare referitoare la monedele digitale, dar opinia lui Powell contează.

În această lună, oficiali ai Facebook urmează să fie audiați în legătură cu acest proiect în Congres, unde parlamentari de marcă au ridicat problema confidențialității datelor și au exprimat și alte îngrijorări.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
libra