Sondaj Bloomberg: BCE ar putea adopta noi măsuri de stimulare în septembrie

Sondaj Bloomberg: BCE ar putea adopta noi măsuri de stimulare în septembrie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 apr 2016

Banca Centrală Europeană (BCE) va adopta, cel mai probabil, noi măsuri de stimulare a economiei în septembrie, potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg, la care au participat 47 de analiști care urmăresc activitatea instituției. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste 40% dintre analiști estimează că BCE va adopta noi decizii de relaxare monetară la ședința programată la începutul lunii septembrie, în timp ce 20% așteaptă noi măsuri în decembrie, iar 7% în iunie. Restul analiștilor care au participat la sondaj anticipează noi măsuri abia în prima jumătate a anului viitor. Niciunul dintre respondenți nu se așteaptă ca instituția să adopte noi măsuri la ședința care va avea loc joia aceasta.

În ceea ce privește natura măsurilor care ar urma să fie adoptate la următoare ședință de politică monetară, aproape toți analiștii contactați de Bloomberg anticipează că BCE va extinde programul de cumpărare de active  mai departe de martie 2017, 36% cred că instituția va reduce, din nou, rata dobânzii la depozite (aflată deja la un nivel negativ), circa un sfert prognozează creșterea nivelului achizițiilor lunare, aflat în prezent la 80 de miliarde de euro pe lună, iar 14% cred că banca ar putea include cumpărarea de acțiuni în programul de relaxare cantitativă.

FMI îndeamnă guvernele să pompeze bani în economie CITEȘTE ȘI FMI îndeamnă guvernele să pompeze bani în economie

Luna trecută, instituția a redus dobânda de politică monetară cu 0,05 puncte procentuale la 0%, după un an și jumătate în care dobânda cheie a fost menținută la nivelul de 0,05%, în condițiile în care inflația din zona euro rămâne mult sub ținta băncii, de aproximativ 2%. Totodată, BCE a redus dobânzile pentru facilitățile de creditare și depozit și a suplimentat achizițiile lunare de obligațiuni.

Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală a fost redusă tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, în timp ce dobânda pentru depozitele constituite de băncile centrale a scăzut cu 1 punct procentual, de la minus 0,3% la minus 0,4%.

În plus, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât suplimentarea cu 20 miliarde de euro, până la nivelul de 80 milioane de euro, a achizițiilor lunare de obligațiuni și alte active din zona euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de instituții nonbancare, cu condiția ca acestea să fie încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade).

BCE a revizuit, tot luna trecută, în scădere prognoza de inflație pentru zona euro, de la 1% la 0,1% pentru acest an și de la 1,6% la 1,3%, pentru 2017, în contextul ieftinirii petrolului și al încetinirii economiei globale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
stimulare
masuri
draghi
dobanda
relaxare cantitativa
achizitii
actiuni
analisti
bloomberg