Statul a împrumutat 500 milioane lei până în februarie 2020, la o dobândă medie în scădere la 1,81%

Statul a împrumutat 500 milioane lei până în februarie 2020, la o dobândă medie în scădere la 1,81%
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2016

Ministerul Finanțelor a vândut luni obligațiuni de stat în valoare de 500 milioane de lei (112 milioane euro) scadente în 26 februarie 2020, în linie cu nivelul programat, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 1,81%, în scădere sensibilă față de ultima licitație pentru aceeași scadență, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La licitația precedentă din cadrul aceleiași emisiuni de titluri, din 6-7 iunie, randamentul mediu obținut de bănci a fost de 2,25% pe an până la scadență, scrie News.ro.

Luni, la redeschiderea emisiunii, băncile au obținut un randament mediu anual de 1,81%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 1,84%.

Cele nouă bănci participante la licitație au oferit 1,36 miliarde de lei, de aproape trei ori mai mult decât suma cerută de stat. Obligațiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,25%.

În luna august, Ministerul Finanțelor vrea să împrumute 4,4 miliarde lei de pe piața internă prin vânzarea de titluri de stat, stabilind un calendar mai încărcat față de cel din iulie, când a atras 3,7 miliarde lei.

Sistemul bancar românesc a înregistrat un profit de peste 500 milioane euro în primul semestru CITEȘTE ȘI Sistemul bancar românesc a înregistrat un profit de peste 500 milioane euro în primul semestru

Ministerul a precizat că va organiza în august emisiuni de titluri de stat în valoare de 4 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei certificate de trezorerie și 2,9 miliarde lei obligațiuni benchmark, la care se pot adăuga împrumuturi de până la 435 milioane lei prin licitații suplimentare de obligațiuni, pentru ofertele necompetitive.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligațiuni pe piața internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
bnr