Stocul de credite neperformante în țările Uniunii Europene s-a înjumătățit în ultimii patru ani

Stocul de credite neperformante în țările Uniunii Europene s-a înjumătățit în ultimii patru ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 nov 2019

Stocul de credite neperformante (NPL) în țările Uniunii Europene s-a înjumătățit în ultimii patru ani, dar rămâne la un nivel ridicat la băncile din Grecia și Cipru, se arată într-un raport al Autorității Bancare Europene (EBA), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nivelul ridicat al împrumuturilor cu probleme afectează profitabilitatea și capacitatea de creditare a băncilor, avertizează EBA.

Valentin Tiberiu Mavrodin, președintele CA la CEC Bank și șeful Trezoreriei- eliberat din postul de secretar de stat în Finanțe CITEȘTE ȘI Valentin Tiberiu Mavrodin, președintele CA la CEC Bank și șeful Trezoreriei- eliberat din postul de secretar de stat în Finanțe

Instituția informează că stocul de credite neperformante din bilanțurile băncilor europene a scăzut de la 1.150 miliarde de euro în iunie 2015 (când se situau la 6% din totalul împrumuturilor), la 636 miliarde de euro (sau 3% din totalul împrumuturilor), în iunie 2019, scrie Agerpres.

Datele Autorității Bancare Europene vizează 150 de bănci din UE, care reprezintă peste 80% din totalul activelor sectorului bancar.

În Grecia, rata creditelor neperformante era de 39,2% în iunie 2019, iar în Cipru de 21,5%. Alte cinci state membre UE au o rată de peste 5%.

Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Italia (o scădere de 145 miliarde de euro în ultimii patru ani), Spania (81 miliarde de euro), Marea Britanie (60 miliarde de euro) și Germania (43 miliarde de euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
credite neperformante
eba