Valoarea obligațiunilor guvernamentale cu randamente negative a ajuns la un nivel record de 15.000 de miliarde de dolari, la nivel global

Valoarea obligațiunilor guvernamentale cu randamente negative a ajuns la un nivel record de 15.000 de miliarde de dolari, la nivel global
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2019

Valoarea obligațiunilor guvernamentale cu randamente negative a ajuns la un nivel record de 15.000 de miliarde de dolari, la nivel global, din cauza incertitudinilor economice care îi fac pe investitori să se îngrijoreze în privința viitorului, potrivit datelor Deutsche Bank, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Obligațiunile de 15.000 de miliarde de dolari reprezintă 25% din piața globală a obligațiunilor guvernamentale, iar valoarea lor s-a triplat comparativ cu octombrie 2018, scrie News.ro.

Pe măsură ce băncile centrale din întreaga lume iau măsuri de relaxare monetară fără precedent, randamentele negative ale obligațiunilor cresc, punând în pericol modul în care economia mondială ar trebui să funcționeze. Lista motivelor care stau la baza acestui fenomen este lungă, investitorii dând vina pe băncile centrale, războiul comercial dintre SUA și China, deflația, schimbările demografice și multe altele.

Apple Card, lansat oficial CITEȘTE ȘI Apple Card, lansat oficial

Valoarea obligațiunilor cu randamente negative este în continuă creștere și eforturile băncilor centrale care încearcă să reacționeze la încetinirea activităților economice par să amplifice declinul randamentelor. Băncile centrale din India, Noua Zeelandă și Thailanda tocmai au surprins investitorii cu reduceri ale dobânzilor, alăturându-se măsurilor globale de relaxare a politicilor monetare.

Banca Rezervelor din Noua Zeelandă a redus agresiv dobânda de referință cu 0,5 puncte procentuale, la 1%, în timp ce piața anticipa o reducere de doar 0,25 puncte.

În Germania, randamentul obligațiunilor guvernamentale pe termen de 30 de ani a devenit negativ săptămâna trecută, pentru prima oară în istorie.

Și alte bănci centrale au relaxat politica monetară la niveluri fără precedent, obligațiunile din Europa și Japonia având dobânzi zero sau negative, în timp ce datele economice sunt tot negative.

Luna trecută, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a semnalat că BCE ar urma să reducă dobânzile înainte de sfârșitul acestui an, ”deoarece sunt necesare în continuare măsuri de stimulare monetară semnificative”.

Din punct de vedere istoric, oamenii își încredințează banii guvernului, în loc să îi cheltuiască, cu promisiunea de a primi o dobândă. În prezent, guvernele sunt plătite pentru a împrumuta bani, oamenii fiind tot mai disperați să își pună averile la adăpost.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligațiuni guvernamentale
dolari
deutsche bank