Venezuela anunță măsuri împotriva deprecierii monedei sale

Venezuela anunță măsuri împotriva deprecierii monedei sale
scris 11 dec 2022

Venezuela a anunțat măsuri pentru "apărarea" monedei sale, bolivarul, care a pierdut 17% din valoarea sa în raport cu dolarul săptămâna trecuta, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În fața asaltului dolarului criminal, am ordonat echipei economice să adopte măsuri pentru a apăra cursul oficial, pentru un comerț sănătos, care respecta drepturile poporului", a scris pe Twitter președintele venezuelean, Nicolas Maduro.

Cancelarul austriac Nehammer iese cu noi declarații după respingerea aderării României la Schengen CITEȘTE ȘI Cancelarul austriac Nehammer iese cu noi declarații după respingerea aderării României la Schengen

Săptămâna trecută, valoarea dolarului a crescut de la 11,69 la 14,12 bolivari, o depreciere de 17,20% a monedei Venezuelei, o tendință de fond din octombrie 2021, scrie Agerpres.

Potrivit mai multor analiști economici, miliardele de dolari injectate de stat pe piața valutară pentru a menține cursul au întreținut instabilitatea bolivarului.

"Această încercare a băncii centrale de a fixa, de a ancora cursul de schimb de doi ani deja, a eșuat", a declarat pentru AFP economistul și profesor la Universitatea Centrală a Venezuelei, Leonardo Vera.

"S-a căutat să se stabilească un curs de schimb destul de scăzut, mai mic decât ar fi un curs de echilibru" într-un context nefavorabil, a adăugat el.

La care se adaugă, a amintit profesorul Vera, o taxă pe tranzacțiile mari în dolari cu scopul de a "bolivariza" economia, în timp ce venezuelenii nu au încredere în moneda lor.

La rândul său, guvernul de la Caracas vede în deprecierea bolivarului o "ofensivă" menită să încetinească "creșterea" țării.

Vicepreședinta țării, Delcy Rodriguez, a declarat vineri că creșterea PIB-ului Venezuelei a fost "de două cifre", fără a face alte precizări, mai scrie AFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
bolivar
venezuela