Vicepreședintele BCE: Piețele financiare ar putea să nu reușească să evalueaze pe deplin riscurile provocate de geopolitică și perspectivele economice

Vicepreședintele BCE: Piețele financiare ar putea să nu reușească să evalueaze pe deplin riscurile provocate de geopolitică și perspectivele economice
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2023

Piețele financiare ar putea să nu reușească să evalueze pe deplin riscurile provocate de geopolitică și perspectivele economice, iar Banca Centrală Europeană (BCE) monitorizează acest lucru ca pe o potențială amenințare la adresa stabilității financiare, a declarat miercuri vicepreședintele instituției financiare, Luis de Guindos, pentru CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Piețele au o percepție foarte bună, sau iluzie, asupra macroeconomiei. Consideră că vom avea o aterizare ușoară, ei cred că riscurile geopolitice nu vor escalada și, prin urmare, prima de risc atât pentru obligațiuni, cât și pentru acțiuni este foarte comprimată. Deci, în cazul în care avem o surpriză negativă în ceea ce privește evoluția economiei, în ceea ce privește evoluția inflației, în ceea ce privește orice escaladare a riscurilor geopolitice, cred că acest lucru ar putea da naștere la o corecție importantă a prețurilor de piață”, a declarat de Guindos.

Cine este Geert Wilders, acest „Donald Trump al Olandei”. Anti-imigrant, cu mamă pe jumătate indoneziană și soție unguroaică CITEȘTE ȘI Cine este Geert Wilders, acest „Donald Trump al Olandei”. Anti-imigrant, cu mamă pe jumătate indoneziană și soție unguroaică

El a adăugat: ”Acesta este unul dintre elementele principale despre care credem că acum ar putea produce volatilitate în peisajul financiar”.

De Guindos a discutat despre lansarea Evaluării stabilității financiare a băncii centrale pentru noiembrie, care abordează provocările unei ”aterizări line”, care reduce inflația fără daune economice semnificative.

Raportul notează că îngrijorările legate de volatilitatea sectorului bancar din primăvară, când mai multe bănci s-au prăbușit, s-au estompat. Cu toate acestea, spune că riscurile la adresa stabilității financiare rămân ”ridicate”, deoarece atenția se concentrează acum asupra efectelor secundare ale condițiilor financiare și de credit stricte asupra debitorilor și asupra unei corecții pe piețele imobiliare.

BCE prognozează o creștere economică redusă a zonei euro, de 1%, dar nicio recesiune în 2024, despre care de Guindos a spus că o crede că este ”scenariul de bază pentru toată lumea acum”.

Economia regiunii s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea.

Northvolt a anunțat noile celule de baterii sodiu-ion, mai ieftine și cu materii prime „din abundență” CITEȘTE ȘI Northvolt a anunțat noile celule de baterii sodiu-ion, mai ieftine și cu materii prime „din abundență”

”Întotdeauna se întâmplă surprize negative... în ceea ce privește inflația, evoluția a fost foarte pozitivă, de la 10,6% până la nivelul actual, care este sub 3%, și ne așteptăm ca acest proces de dezinflație să continue în timp. Cu toate acestea, din cauza efectelor de bază, vom avea o oarecare accelerare a inflației în următoarele luni”, a spus de Guindos.

Alte surprize negative ar putea fi generate de transmiterea întârziată a dobânzilor mai mari în economia reală, de creșterea salariilor, de productivitate și de prețul petrolului, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
edonomie
financiar