Investitorii au retras aproape un miliard de dolari după demisia fondatorului Binance

Investitorii au retras aproape un miliard de dolari după demisia fondatorului Binance
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 22 nov 2023

Investitorii au retras aproximativ 956 de milioane de dolari de la Binance în ultimele 24 de ore după ce fondatorul Changpeng Zhao a demisionat din postul de CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul prin care Binance va plăti 4,3 miliarde de dolari autorităților ridică întrebări despre viitorul celei mai mari platforme de criptomonede din lume și marchează o altă lovitură pentru o industrie afectată de scandaluri, semnalează Reuters.

Microsoft a atins un nou maxim istoric pe bursă după ce l-a angajat pe fostul CEO al OpenAI CITEȘTE ȘI Microsoft a atins un nou maxim istoric pe bursă după ce l-a angajat pe fostul CEO al OpenAI

Active de peste 65 de miliarde de dolari rămân însă în continuare pe platformă.

Changpeng Zhao, fondatorul Binance, cea mai mare platformă de criptomonede la nivel mondial, care controlează mai mult de jumătate din piața cripto, a demisionat din poziția de CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor, într-o înțelegere care ar putea păstra capacitatea companiei de a continua să funcționeze.

El a pledat vinovat și pentru o serie de acuzații penale legate de încălcarea sancțiunilor financiare internaționale, urmând să achite și o amendă personală de 50 milioane dolari.

VEZI AICI ȘI CE A SPUS CÂND A VENIT LA BUCUREȘTI

Binance a agreat totodată să plătească amenzi în valoare totală de 4,3 miliarde de dolari, care includ sume pentru soluționarea acuzațiilor civile formulate de autoritățile de reglementare, ca parte a înțelegerii. Amenzile vor fi plătite sub formă de penalități și confiscări.

Richard Teng, șeful pentru piețele regionale al companiei, a fost numit nou CEO. Cu peste trei decenii experiență în servicii financiare și de reglementare, Teng s-a alăturat Binance în august 2021, ca CEO al Binance Singapore.

EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni

"Am făcut greșeli și trebuie să îmi asum responsabilitatea. Acest lucru este cel mai bine pentru comunitatea noastră, pentru Binance și pentru mine", este mesajul fondatorului.

El este creditat la acest moment de Forbes cu o avere de 10,2 miliarde dolari.

EXCLUSIV Bursa românească este la un Romgaz distanță de promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile MSCI CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bursa românească este la un Romgaz distanță de promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile MSCI

Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) a depus 13 acuzații împotriva Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume, și pe cofondatorul acesteia, Changpeng Zhao, susținând că aceștia au combinat fonduri ale utilizatorilor în valoare de miliarde de dolari și le-au trimis unei companii europene controlate de Zhao.

Autoritatea de reglementare din SUA a susținut că Zhao și platforma sa au lucrat pentru a submina ”propriile lor controale”, pentru a permite investitorilor și clienților americani cu valoare netă ridicată să continue tranzacționarea pe bursa internațională nereglementată a Binance.

În iunie, autoritățile de reglementare din SUA au dat în judecată Binance și pe CEO-ul Changpeng Zhao pentru că ar fi operat ”o pânză de înșelăciune”, enumerând 13 acuzații, inclusiv că Binance și-a umflat artificial volumele de tranzacționare, a deturnat fondurile clienților, nu a restricționat clienții americani de la platforma sa și a indus în eroare investitorii.

Procurorii federali au analizat și încălcarea legii împotriva spălării banilor și acuzațiile de evitare a sancțiunilor, acuzații care ar îngreuna posibilitatea ca Binance sau fondatorul Changpeng Zhao să continue să obțină licențe de funcționare.

Citigroup declanșează cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii. Nume de cod \ CITEȘTE ȘI Citigroup declanșează cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii. Nume de cod "Bora Bora"

SEC a susținut că Binance și Zhao au încălcat prevederile ”critice” ale legilor federale provond instrumentele financiare, inclusiv auto-negocirea și manipularea pieței, prin Merit Peak Limited și Sigma Chain, ambele controlate și deținute de Zhao.

Merit Peak, o companie din Insulele Virgine Britanice, a fost unul dintre cei mai timpurii creatori de piață pe platforma Binance din SUA, a susținut SEC. Zhao este proprietarul efectiv al companiei.

Zhao a respins atunci acuzațiile spunând ”4”, un refren popular în comunitatea Binance care îndeamnă utilizatorii să ignore frica, incertitudinea și îndoiala, sau ”FUD”.

Binance s-a confruntat cu probleme de reglementare semnificative în ultimele luni, culminând cu procese din partea Comisiei pentru bursă și valori mobiliare Comisia pentru tranzacții cu contracte futures pentru mărfuri, pentru presupusa manipulare greșită a activelor clienților și operarea unei burse ilegale, neînregistrate în SUA.

Fondatorul Binance, Changpeng Zhao, a respins în mod repetat preocupările cu privire la viitorul platformei de tranzacționare, chiar și după ce a fost numit personal în procesul SEC.

Startup-ul românesc Goodlegal, care a dorit să devină un adevărat sistem de operare al documentelor juridice, atrăgând investiții și de la primii investitori ai UiPath, inclusiv Daniel Dines, închide activitatea CITEȘTE ȘI Startup-ul românesc Goodlegal, care a dorit să devină un adevărat sistem de operare al documentelor juridice, atrăgând investiții și de la primii investitori ai UiPath, inclusiv Daniel Dines, închide activitatea

Binance în sine a suferit în mod semnificativ din cauza proceselor din partea autorităților de reglementare din SUA, cu retrageri de valută de sute de milioane de dolari.

Compania a înregistrat, de asemenea, o serie de plecări cheie ale directorilor executivi.

Departamentul de Justiție al SUA anunța anterior că solicită peste 4 miliarde de dolari de la Binance Holdings, ca parte a unei propuneri de finalizare a unei investigații care durează de mulți ani.

Negocierile dintre Departamentul de Justiție și Binance includeau posibilitatea ca fondatorul platformei de criptomonede, Changpeng Zhao, să se confrunte cu acuzații penale în Statele Unite.

Uber începe să testeze Uber Tasks CITEȘTE ȘI Uber începe să testeze Uber Tasks

Pedeapsa uriașă ar putea pune capăt unei investigații de lungă durată asupra companiei.

Binance se află în atenția Departamentului de Justiție (DoJ) cel puțin din 2018.

În vară, Binance a cerut o ordonanță judecătorească de protecție împotriva Comisiei pentru bursă și valori mobiliare (SEC), spunând că cererile de informații ale autorităților de reglementare sunt ”prea largi” și ”excesiv de împovărătoare”.

Procurorii federali americani au cerut Binance, în decembrie 2020, să furnizeze înregistrări interne despre controalele sale împotriva spălării banilor, împreună cu comunicările care îl implică pe Zhao.

Ancheta DoJ este una dintr-un șir de probleme legale și de reglementare cu care se confruntă în Statele Unite cea mai mare platformă de criptomonede din lume.

În iunie, Comisia pentru bursă și valori Mobiliare (SEC) a dat în judecată pe Binance și pe Zhao, acuzându-i că operează ”o schemă elaborată de sustragere de la respectarea legilor federale privind valorile mobiliare din SUA”.

FOTO BCR a lansat prima companie de investiții cu capital de risc dezvoltată de o bancă românească pentru finanțarea startup-urilor din tehnologie CITEȘTE ȘI FOTO BCR a lansat prima companie de investiții cu capital de risc dezvoltată de o bancă românească pentru finanțarea startup-urilor din tehnologie

Binance a negat atunci acuzațiile SEC și a spus că ”își va apăra cu putere” platforma.

Compania a fost, de asemenea, martoră la un exod al directorilor și o scădere a cotei de piață în acest an. Cel puțin o duzină de directori au părăsit platforma în ultimele luni, inclusiv directorul de strategie al Binance, consilierul general și directorul de produs.

viewscnt
Afla mai multe despre
binance
criptomonede