Zile de foc pentru lira turcească, cu semne de extindere a contagiunii. După o depreciere de 11%, la un nou minim istoric, măsurile băncii centrale temperează doar ușor declinul

Zile de foc pentru lira turcească, cu semne de extindere a contagiunii. După o depreciere de 11%, la un nou minim istoric, măsurile băncii centrale temperează doar ușor declinul
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 aug 2018

Lira turcească a continuat să se deprecieze și a atins un nou minim record în tranzacțiile overnight, la peste 7 unități față de dolarul american, declinul temperându-se ulterior, după ce banca centrală a anunțat noi măsuri pentru a crește lichiditatea din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca Turciei a redus cu 250 puncte de bază cerințele privind rezervele minime obligatorii în moneda locală păstrate de instituțiile de credit, precum și rezervele pentru unele pasive în valută cu maturități reziduale de până la 3 ani, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Operațiunile vor duce la eliberarea în sistemul financiar a aproximativ 10 miliarde de lire, 6 miliarde de dolari și echivalentul în aur a 3 miliarde de dolari.

„Boom”-ul creditării se vede în bilanțul Băncii Transilvania. Grupul BT a raportat un profit atribuibil acționarilor în creștere cu 67% CITEȘTE ȘI „Boom”-ul creditării se vede în bilanțul Băncii Transilvania. Grupul BT a raportat un profit atribuibil acționarilor în creștere cu 67%

Lira, care s-a depreciat cu până la 11% în tranzacțiile overnight, până la 7,24 de unități penntru un dolar, și-a revenit ușor după anunțul băncii centrale. În jurul orei 11:10 (ora României), un dolar cumpăra 6,8193 lire, o scădere de 6,10% pentru moneda turcească comparativ cu închiderea de vineri.

La temperarea declinului au contribuit și declarațiile ministrului de Finanțe, Berat Albayrak, care a anunțat că autoritățile vor începe implementarea unui plan de acțiune economic, scrie Reuters.

Vineri, lira s-a depreciat cu până la 20,10% în raport cu dolarul, după ce președintele SUA, Donald Trump, a autorizat dublarea tarifelor existente pentru importurile de oțel și aluminiu din Turcia. Șeful statului turc, Recep Erdogan, a acuzat SUA că au declanșat “un război economic” împotriva țării și a cerut populației să își schimbe aurul și economiile în valută în lire pentru a sprijini moneda locală.

Lira turcească a fost puternic afectată încă de la începutul anului din cauza înrăutățirii relațiilor politice și economice dintre Turcia și SUA, în special pe fondul tensiunilor declanșate de reținerea pastorului american Andrew Craig Brunson, acuzat de terorism și spionaj.

În ultimele trei luni, moneda Turciei a pierdut circa 60% din valoare, inclusiv în contextul temerilor privind amestecul lui Erdogan în politicile băncii centrale.

Scăderea exporturilor cu produse petroliere prin Portul Constanța afectează Oil Terminal, care trece pe pierdere în S1. Tarifele vor fi majorate, putând repara rezultatul CITEȘTE ȘI Scăderea exporturilor cu produse petroliere prin Portul Constanța afectează Oil Terminal, care trece pe pierdere în S1. Tarifele vor fi majorate, putând repara rezultatul

Acțiunile europene și euro au deschis în scădere ședința de tranzacționare de luni, investitorii fiind îngrijorați cu privire la expunerea activelor europene în Turcia. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se depreciază cu circa 0,60%, în timp ce euro și lira sterlină scad cu 0,40%, respectiv, 0,30% față de dolar.

“Euro este în special vulnerabil, având în vedere expunerea pe economia turcească. Mă aștept la noi fluxuri înspre monedele de refugiu – yenul și dolarul”, spune Nick Twidale, COO al casei de brokeraj Rakuten Securities Australia, citat de Bloomberg.

Investitorii sunt îngrijorați cu privire la o eventuală contagiune în zona euro dinspre Turcia. În particular, Banca Centrală Europeană (BCE) și-ar fi exprimat temerile legate de expunerea băncilor UniCredit (Italia), BBVA (Spania) și BNP Paribas (Franța), au declarat, vineri, surse familiare cu situația pentru Financial Times.

Acțiunile BBVA se depreciau cu 2,82% după primele ore de tranzacționare, cele ale UniCredit cu 1,89%, iar titlurile BNP Paribas cu 0,78%.

În sectorul farmaceutic, acțiunile grupului german Bayer erau în scădere cu 11%, după ce un juriu din California a acordat daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un erbicid foarte utilizat produs de Monsanto. Bayer a finalizat recent achiziția Monsanto, într-o tranzacție de peste 60 miliarde de dolari.

Prăbușirea lirei afectează, de asemenea, monedele din piețele emergente. Indicele MSCI a coborât la minimul ultimului an, randul sud-african și pesoul mexican înregistrând cele mai ample deprecieri. Moneda sud-africană a scăzut cu până la 9,4% față de dolar, cel mai mare declin după 2008, înainte să recupereze parțial.

În Asia, rupia indiană a coborât la un nou minim record în raport cu dolarul, în timp ce moneda națională a Indoneziei s-a depreciat cu circa 1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turceasca
dolar
cotatii
minim record
lichiditate
lichiditate