FOTO Detalii despre primul institut de cercetare în inteligența artificială din România

FOTO Detalii despre primul institut de cercetare în inteligența artificială din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2024

România va avea un institut de cercetare în inteligența artificială prin intermediul căruia va putea să-și dezvolte propriile soluții tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaționali și să formeze specialiști de top în domeniu, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Centrul va funcționa la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar investiția va fi de peste 105 milioane de lei.

 CONFIRMARE JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, una dintre cele mai importante companii care activează pe piața distribuției de carburanți, vine la bursă. Start pe 28 mai - FOTO CITEȘTE ȘI CONFIRMARE JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, una dintre cele mai importante companii care activează pe piața distribuției de carburanți, vine la bursă. Start pe 28 mai - FOTO

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a anunțat anterior că dă startul lucrărilor pentru realizarea Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială (ICIA), un proiect prin care se urmărește crearea unei platforme dedicate cercetării și dezvoltării în domeniul inteligenței artificiale și al tehnologiilor emergente. Valoarea lucrărilor de proiectare și execuîie este de 88.315.822 RON fără TVA.

„Vedem zi de zi potențialul AI de a transforma multiple domenii, de la sănătate și educație, la securitate și administrație publică. Prin intermediul acestui institut, România va putea să-și dezvolte propriile soluții tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaționali și să formeze specialiști de top în domeniu. Ca ministru de Finanțe, sunt mândru să susțin acest proiect ambițios, care va genera beneficii economice semnificative”, spune ministrul Finanțelor.

FOTO Castelul medieval Rákóczi-Bánffy, redeschis după șapte ani. Restaurarea monumentului istoric a costat șapte milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Castelul medieval Rákóczi-Bánffy, redeschis după șapte ani. Restaurarea monumentului istoric a costat șapte milioane de euro

Ministrul Cercetării, Bogdan Gruia Ivan, a arătat că Centrul de Inteligență Artificială va oferi studenților și cercetătorilor resurse de ultimă generație și șansa de a lucra la proiecte cu impact global.

„Colaborările de prestigiu, cum este cea cu Lockheed Martin, companie de top în domeniile aerospațial, tehnologic și militar, va fi un mare avantaj pentru noi. Inteligența artificială reprezintă viitorul tehnologiei și va revoluționa modul în care trăim și muncim. De la automatizarea proceselor de afaceri până la îmbunătățirea serviciilor publice și crearea de soluții personalizate pentru cetățeni și companii, posibilitățile sunt nelimitate. Centrul de Inteligență Artificială de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va fi un catalizator pentru aceste schimbări, pregătind generațiile viitoare de inovatori și lideri în tehnologie”, spune Ivan.

FOTO Detalii despre primul institut de cercetare în inteligența artificială din România

El a menționat că în Cluj-Napoca sunt peste 1.200 de companii IT, care oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de specialiști.

Stay Fit Gym, în expansiune accelerată în România CITEȘTE ȘI Stay Fit Gym, în expansiune accelerată în România

Contractul, în valoare totală de 105,095,830 lei (cu TVA), a fost atribuit asocierii Kesz Construcții România SRL (ca lider) - SDC Proiect SRL (asociat). Centrul va fi amplasat în campusul universitar.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
institut
inteligenta artificiala