FOTO Un cercetător de la Universitatea ”Transilvania” a realizat primul motor din componente făcute cu o imprimantă 3D

FOTO Un cercetător de la Universitatea ”Transilvania” a realizat primul motor din componente făcute cu o imprimantă 3D
scris 8 mai 2017

Un cercetător de la Universitatea ”Transilvania” din Brașov, care a și predat la instituția de învățământ superior, a realizat un motor de avion din componente făcute din oțel și aluminiu cu o imprimantă 3D, acesta fiind, potrivit reprezentanților universității, primul prototip de acest fel din lume.

Potrivit reprezentanților Universității ”Transilvania”, motorul realizat prin printare 3D este de avion, de 10 cm³, cu 10.000 de rotații pe minut, fiind primul de acest fel din lume, arată news.ro.

”Blocul motor, chiulasa, pistonul, arborele motor, distribuitorul din cadrul carburatorului, toba de eșapament, capacul de închidere al blocului motor, carburatorul, cămașa cilindrului și biela de transmitere a mișcării, toate au fost realizate la imprimante 3D, tip SLM și SLS. Componentele au fost fabricate din pulberi de oțel, aluminiu și oțel impregnat cu bronz. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmenții de susținere, suruburile, piulițele  și bujia. Combustibilul folosit pentru angrenarea motorului este un amestec de metanol și ulei“, se arată într-un comunicat al Universității ”Transilvania” din Brașov.

Cercetarea și realizarea motorului au durat doi ani, iar costurile necesare realizării acestuia au fost asigurate de universitate.

GALERIE FOTO O parte din Mamaia arată ca după bombardament cu câteva zile înainte să înceapă sezonul estival CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO O parte din Mamaia arată ca după bombardament cu câteva zile înainte să înceapă sezonul estival

”Realizarea acestui motor este extrem de utilă pentru că pe viitor se va putea renunța la fabricarea matrițelor pentru care costurile de producție sunt foarte mari și se va realiza prototipul în sine prin tehnologia de printare 3D, iar apoi se poate trece la producția în serie a produsului”, mai precizează sursa citată.

Motorul a fost realizat de Valentin Stamate, care de patru ani este cercetător la Universitatea ”Transilvania” din Brașov, la departamentul de Ingineria fabricației, din cadrul Facultății de Inginerie tehnologică și management industrial. În urmă cu doi ani, el a renunțat la activitatea didactică și s-a dedicat exclusiv activității de cercetare.

FOTO Un cercetător de la Universitatea ”Transilvania” a realizat primul motor din componente făcute cu o imprimantă 3D

viewscnt
Afla mai multe despre
motor
imprimanta
inventie